Избори

Чеди нуде да наследи Славицу!


Чеди нуде да наследи Славицу!

14 мај 2012

Чедомир Јовановић ће у будућој влади, ако ДС и коалиција СПС-ПУПС-ЈС формирају владајућу коалицију са “Преокретом“, моћи да бира функцију!

Како пише београдски “Ало!“, лидеру ЛДП-а је понуђена потпредседничка функцију за европске интеграције у Влади Србије, али и место председника Народне скупштине. Оваква понуда је очекивана јер је извесно да ће најважнији државни ресори припасти демократама и социјалистима.

На инсистирање Ивице Дачића и Драгана Марковића Палме, Чеда Јовановић сигурно неће бити шеф дипломатије, мада је ту функцију одавно намерачио. Иако ДС и колација око СПС-а упорно негирају да преговарају о функцијама у будућој влади, коју ће највероватније формирати са ЛДП-ом, трговине и неформални разговору почели су одмах после парламентарних избора!

УРС не губи наду

Да би Уједињени региони Србије пружили подршку будућој влади, инсистираће на три програмске основе које су биле и окосница њихове кампање – на већем буџету за пољопривреду, наплату ПДВ-а по учинку и на децентрализацији.
– Нема смисла разговарати о ресорима ако не знате на којим ће програмским принципима почивати влада. Ако то буде прихваћено, а све су назнаке да хоће, будућа влада ће имати нашу подршку – каже извор листо “Ало!“ из УРС-а.

– Неформално, на вези са Јовановићем је један високи функционер ДС-а. Сви разговори за сада су неформални и све зависи од исхода с ким ће демократе и социјалисти формирати владу. И док је странкама око СПС-а прихватљивији Млађан Динкић, нама је је ближи Јовановић. Незванично, ми смо спремни да му понудимо да буде потпредседник за европске интеграције у влади или председник парламента, иако је првобитно било планирано да то место остане социјалистима. С друге стране, Јовановић је заинтересован и даље за место министра спољних послова, али и за Министарство здравља – прича саговорник листа “Ало!“ из колалиције око ДС-а и додаје да на ово место претендује и СПС.

– Без обзира на то што због катастрофалног стања у здравству многи беже од овог ресора, социјалисти су спремни да преузму то министарство и да на његово чело поставе Славицу Ђукић Дејановић – каже извор београдског дневника.

Како се пронело београдском политичком чаршијом, састав владе могао би да буде познат већ око 8. јуна, што је и последњи датум да се формира нови сазив парламента, па тада демократе и социјалисти намеравају да саопште и име мандатара. Оно што је извесно јесте да ће у Немањиној 11 седети знатно мање државних секретара и министара, а спекулише се да би број ресора могао да буде смањен на 15 до 17.

Љајић и ПУПС хоће Министарство рада

Према нашим сазнањима, Социјалдемократска партија Србије Расима Љајића инсистираће да им и у будућој влади припадне ресор рада и социјалне политике, на чијем се челу сада налази лидер те странке. Међутим, ово место пикира и Партија уједињених пензионера Србије.

Ипак, конкретна имена биће позната тек након завршетка другог круга председничких избора 20. маја. Извесно је пак да ће најважније државне ресоре поделити ДС и СПС, те да ниједна од ове две партије неће моћи да има тапију на секторе полиције, безбедности, одбране, правде. Тако ће се трећи коалициони партнер задовољити мрвицама, а о томе ко ће још чинити стожер будуће власти – ЛДП или УРС – одлучиће демократе, што је пре неколико дана поручио и Жарко Обрадовић. Он је наговестио и да ће Ивица Дачић и више министара из актуелног сазива бити поново у извршној власти. Према свему судећи, место премијера резервисано је ипак за ДС, док ће СПС добити место заменика.

У међувремену, градоначелник Београда Драган Ђилас је поручио да би у министарским фотељама волео да види и неке нове људе који нису функционери странака.

– Мислим да Миодраг Стојковић треба да буде министар науке и високог образовања, не знам ко би могао боље од њега то да ради. Мислим да неко од великих привредника млађе генерације попут Бојана Радуна или старијих Свилара, Вукадиновића, Павличића треба да буде у њој – оценио је заменик лидера ДС-а.

Извор: Танјуг

Категорије:Избори, СРБИЈА