АУТОРИ

Б. Станић: У загрљају Милосрдног анђела (17)


ФБР ФЕЉТОН

Бранко Станић

У ЗАГРЉАЈУ МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА (17)

Невоља нас Срба је што се свакој генерацији догоди нешто што будуће не смеју да забораве. И у тој, све удаљенијој, 1999. години догодило се нешто што исто тако не сме да се заборави, или мора да остане у сећању. Свеједно шта, ал’ изађе на исто. Била је то година, пред само пролеће, када су се на остатак осакаћене и онемоћале Југославије удружено обрушиле највеће силе света. Недељама су систематски са неба истресали на хиљаде тона челика у разним експлозивним облицима. Потресала се Србија и Црна Гора, заједнички, по ко зна који пут.

Управо о томе, шта још не сме да се заборави, говори овај дневник, који није ни писан с намером да буде дневник, већ је настао из сасвим других побуда.

Када је почело бомбардовање моја колегиница слала је поруке са мог рачунара својој сестри, која је са супругом и децом у то време била у Боцвани, на југу Африке. Било су јако забринути због ствари које су нам се дешавале, а удаљеност је још више појачавала њихову бригу. И како колегиница није увек била у могућности да долази и јавља се ја сам повремено почео, иако нисам познавао ни њену сестру, а ни зета, да им пишем шта се дешава у нашем крају, у Србији, у Југославији… Касније сам писао све више и тако су настали ови записи који су заправо сведочанство о „милосрђу“ нових кројача света.

Уторак, 1. јун 1999. године

Улазимо у четврти календарски месец како је све ово почело.

А да је НАТО заиста ИСКРЕН, онда он био први који би настојао да се, како они кажу, кампања што пре оконча и бомбардовање престане. Јер они желе, тако кажу, да спрече хуманитарну катастрофу Албанаца на Косову, а у ствари највише чине да овај рат, то је право име њихове кампање, што дуже траје и настављају агонију својих „штићеника“, а хаос је настао почетком њихове интервенције. Невоље нас Срба нису ни битне. Не знам како то схватају грађани држава НАТО алијансе да што дуже бомбардују и убијају Србе, а успут сурово тамане и Албанце да спречавају хуманитарну катастрофу. То је невиђени ПАРАДОКС.

НАТО је у овом рату постао не само светски циник и светски лицемер, већ и светски ДЕМАГОГ!

Полетање НАТО авиона F-15 Eagle из Авијана.

Јутрос од једног дилера на улици чух:

– Нису они криви, јер они су империјалисти. Криви смо ми што смо дозволили да дође до овога!

Овакво мишљење је веома опасно. То значи да се сваки агресор, па и Хитлер, може оправдати, јер он је такав, империјалиста је, а ако се неко успротиви онда је крив онај што је нападнут. Да ли то значи да сам ја дилеру могао да покупим све паре, јер ја сам такав, а крив је он зато што се бунио што му узимам паре. Апсурд! Па Уједињене нације су и формиране да заштите мале народе и мале државе од самовоље великих народа и моћних држава. Зато је Америка и уништила УН, иако оне на папиру и даље постоје.

Узгред, курс је 11,2 динара.

Вести Радио Београда у 15 часова:

Један руски генерал је изјавио да је на Југославију до сада бачено 23.000 тона бомби, пет пута више него што је употребљено у Стаљинградској бици.

После јучерашњег напада на Шабац један авион код Коцељеве је одбацио два резервоара. Претпоставља се да је погођен…

А вести Радио Шапца у 16 часова:

И ноћас су изнад Шапца летели крстарећи пројектили. Припадници наше ПВО су у 0 часова и 6 минута уништили једну ракету.

НОВОСТИ пишу:

ШЕЈ НЕ ЗНА

ПОРТПАРОЛ НАТО Џејми Шеј изјавио је јуче да још нема доказа да се један конвој новинара нашао на мети пројектила алијансе током напада на Космет.

Наиме у том нападу на беспомоћне, НАТО је убио Небојшу Радојевића (38), а рањен је и француски филозоф Данијел Фишер и новинарка лондонског „Тајмса“ Ив Ен Прентис. Анса је јавила да су у том напада варвара, код места Крк Бунар на путу Призрен – Брезовица, повређена и новинарка португалске телевизије Елса Морузо, новинар Карлос Зулио и камерман те телевизије Карлос Спинота.

– Наравно, ми не можемо да гарантујемо безбедност новинарима и цивилним возилима – додао је Шеј.

Синоћ, у ТВ дневнику, видео сам Фишера у болници са фластером преко носа. Повређене су му још и руке и ноге. Кров аутомобила у коме су били је потпуно уништен. Погођени су у тренутку када су напустили један тунел и улазили у други. Један од преживелих странаца је изјавио да му је полицајац помогао да се извуче из кањона.

У истом дневнику, на РТС-у, се појавио и један од директора CNN са нашим министром без портфеља, Гораном Матићем. Заједно изјавише да ће ова сарадња допринети да истина изађе на видело.

Добро је то што се неко од званичника CNN-а појављу ја на нашој, државној, телевизији, али знајући колико нам је тај исти CNN нанео зла и допринео деформисаној слици о нама у Америци и у свету није ми јасна будућа сарадња. Да ли се то најављују неке промена у политици CNN-а и Америке према нама уопште или се ту нешто крије. Морам да будем скептик.

Отерао сам бицикл код мајстора, ауто немам, и успут свратио код сестре кад засвира сирена око 18 часова. Одмах сам устао.

– Где ћеш сад?

– Идем док не долете авиони. Ко ће после чекати?

И док сам ишао улицом случајно сам чуо разговор, дечака и девојчице од 7-8 година.

– Ово неће стати до ујутро! – рече дечак.

– Ја, откуд ти знаш? – узврати девојчица.

– Гарант! Није била цели дан, осим јутрос – на то ће он.

Дечко скоро да је био у праву. Опасност је престала нешто после 20 часова, да би се поновила огласила за нешто више од пола сата.

Неста струје. Немају је ни они преко пута, ни они још даље. Мора да је неки већи квар. Заспао сам. Пробуди ме светло и зујање фрижидера. Не знам ни када је струја дошла. Дванаест и десет је. Спавао сам скоро два сата.

Овај уторак прође а не догоди се ништа, за разлику од претходних уторака.

Прекиде се традиција.

Противваздушна одбрана Југославије

Новине пишу

Среда 2. јун 1999. године

Новости:

ШАБАЦ

ОПЕТ СТАРИ ГРАД

НЕПРИЈАТЕЉСКА НАТО авијација прексиноћ у 17,35 часова по трећи пут је напала Стари град на Сави код Шапца. Од четири испаљена пројектила причињене су велике материјалне штете на стамбеним и пословним објектима који су готово демолирани у претходна два бомбардовања када је у овом делу града испаљено готово 100 пројектила.

Снажно је дејствовала ПВО ВЈ и НАТО авионе отерала са неба изнад Шапца, а у бомбардовању је повређена једна особа.

А у Шапцу актуелне „Чивије“:

Како се игра НАТО лото?

Ко сакупи 10 радио локатора добија томахавк!

Четвртак, 3. јун 1999. године

Скупштина Србије прихватила предлог Г-8.

НАТО и даље бомбардује, јер нема видљивих знакова да је предлог прихваћен.

Петак, 4. јун 1999.

Узбуне и даље присутне. Неколико пута од јутрос. Чује се понека удаљена снажна детонација. Не знамо да ли је то од пробијања звучног зида или нешто бомбардују.