Љиљана Татић

Јавна предузећа су постизборни ратни плен, потврдила анализа случаја ”ЈКП Грејање” Панчево


Нерационално трошење у Јавним предузећима које контролишу партије
Пример – ”ЈКП Грејање” у Панчеву

18.05.2012.

Почетком 2000-те године у ЈКП Грејању је било запослено 95 радника, који су снабдевали топлотном енергијом за 11.000 домаћинстава. Директор је имао највећу плату у износу од 20.000 динара.

2011 – те године у Грејању има 169 запослених а снабдева топлотом 11.500 домаћинстава, што значи да се број домаћинстава повећао за 4,5 % а број запослених је порастао за 78 %. Директор Грејања сада има плату од 85.000 динара, мада су претходници имали и до 110.000 али им је Општина лимитирала плату.

Број запослених је повећан за 74 раника и то углавном по партијској линији тако да су они попунили места са високим платама. Просечна плата новозапослених је 50.000 динара што са свим доприносима износи 81.000 динара. Укупни фонд плата за новозапослене је 5.994.000 динара на месечном нивоу или 71.928.000 дин на годишњем нивоу (720.000 еура). Ако то поделимо са 11.500 домаћинстава, то значи да су партијски примљени радници оштетили свако домаћинство за 6.255 динара за годину дана. За овај обрачун смо узели само директне трошкове без разних дневница трошкова топлог оброка и путовања. Исто тако није узето у обзир и зидање нових просторија за новозапослене раднике као и трошкове грејања тих просторија.

Сада нам ЈКП Грејање без основа, намеће нову већу цену за грејање а тренд партијског запошљавања не јењава јер су пре месец дана примили саветника директора из ДС.

Да ли је рационално да најмање две месечне уплате за грејање, у просеку 6.255 динара у току године дана бацамо на партијске кадрове.

Јавна предузећа нису профитне организације. Сврха њиховог постојања је јавни и друштвени интерес а то је побољшање услова живота људи појединачно и заједнице у целини. Сви приходи тих предузећа морали би да се сливају у државну касу. Иѕ те касе се тај новац плански распоредјује сраѕмерно потребама али увек и само ЅА ДОБРОБИТ СВИХ ГРАЂАНА и за помоћ угроженим или беспомоћним члановима заједнице.  На жалост, партије користе та предузећа после сваких избора као ратни плен. Из њих исисавају новац тако што постављају своје директоре и то на штету грађана.

Та штета је двострука. Прва директна је кроз неадекватно подизање цена услуга чиме се ставља рука право у џеп грађана а у крајњој инстанци може да доведе, а негде је већ и довела, до тога да људи због дугова према јавним предузећима остану без имовине или чак крова над главом. Друга штета настаје јер се профит јавних предузећа  не уплаћује у заједничку касу већ се прелива страначки ангажованим приватним предузећима  која извлаче новац који би требало да буде профит предуѕећа наменјен заједници. Тај незаконито отет новац, партије распоређују унутар својих странака. Тако партије и индиректно поткрадају грађане.

ФБР, Аутор: Љиљана Татић

повезани чланци: