АУТОРИ

Маја Тешић: Руска реалност није „Амерички сан“


Маја Тешић: Руска реалност није „Амерички сан“

мај 19, 2012

Можда ће ово личити на бајку. Децембар 2011. године, предизборна кампања у Русији. „Опозиција“ организује митинге и шетње (познате су нам те шетње) по Москви. Владимир Путин се налази у студију неког ТВ канала и преко линка одговара на питања људи из целе Русије. Питања су стизала и електронском поштом, водитељи се муче, да ли поставити већ написано питање или ићи на укључење….

Укључује се Урал. Фабрика УралВагонЗавод, Нижниј Тагил, Свердловска област. Нећу пропустити: Свердловска област је област Јекатеринбурга. Граду је враћен стари назив, из времена кога ми називамо временом царске Русије, али Свердлов није заборављен. Исто тако имамо Санкт-Петербург и Лењинградску област. То значи, Лењин, какав је био, шта год да је урадио, постојао је, и град се звао Лењинград и нема заборава. Дакле, УралВагонЗавод. Стоји човек, држи микрофон, нема питања. Каже: „Ово је фабрика која је важна за државу. Ми овде радимо. Имамо поруџбине. Имамо на шта да будемо поносни. А поручујемо Вам следеће: ако милиција у Москви, која се сада зове полиција, не може да изађе на крај са опозицијом и митинзима, ето мене са момцима, ми ћемо доћи у Москву и средићемо то“.

Насмејао се Путин. Насмејали смо се сви, како и не бисмо.

Следећи пут сам истог човека видела када су председнички избори у Русији били завршени. У Путиновом изборном штабу Владимир Владимирович седи испред екрана, а тамо – опет УралВагонЗавод и опет исти човек честита. Честита и каже да је народ показао своју вољу. За Путина није гласало мало више од двадесет одсто људи. Ни тридесет. Ни четрдесет. Има на овој планети још народа који зна шта не жели. Можда је и важније знати шта никако не желиш, него замишљати жеље. Е, тада Путин није остао дужан. Рекао је, у директном преносу, пред целом Русијом, пословођи у производној хали: „Ви сте показали шта је радник у Русији. Показали сте да сте интелектуално за два копља изнад оних који мисле да су Богом дати. Изнад сваког брбљивца и нерадника. Реч коју је употребио за нерадника може се превести и као џабалебарош (без намере да истичем преводиоца у себи, ово је важно). И тако је квалификовао и „опозицију“. И захвалио се људима из фабричке хале на Уралу на подршци. И обећао им је да ће их посетити. И нас је опет насмејао. Свако би помислио да је само обећао, као и сви руководиоци. Али, још увек има људи који себе не сматрају државницима, владарима, незамењивим руководиоцима. Подсетићу, Путин је једном одавно рекао да је прекомандован на место шефа државе. А тако и јесте.

И тако, прођоше избори у Русији, и би инаугурација. Путин је обећао да ће изаћи на лед, да ће одиграти утакмицу ветерана руског хокеја и аматера. За аматере је играо. Ту јесте аматер. Није свезнајући ни свемогући. Не желим да асоцирам, да поредим неупоредиво, а намеће ми се, опасно ми се намеће. Дакле, обећао је да ће играти хокеј и изашао је на лед.

Oбећао је и да ће доћи у УралВагонЗавод. И отишао је. Десетог маја. Инаугурација је била седмог. Састао се са човеком са којим се до тада виђао преко линка. Пословођом. Човек се зове Игор Холманских. А председнички авион је на повратку имао путника више. Путник се зове Игор Холманских.

Довео га је у Москву, укључио камере и понудио му место Овлашћеног представника председника Руске Федерације за Уралски Федерални Округ.

Путин је пре првог званичног мандата поделио Русију на Федералне округе, увео институцију Овлашћеног представника председника и тако почео чишћење Јељциновог муља. Ти људи имају основни задатак да буду веза између највише власти и народа, а такође и да успоставе везу између народа и локалне власти. Упростила сам намерно, али суштина јесте била у томе да су све везе за време Јељцинове клике пукле. Замерали су му што су први Овлашћени представници били људи из КГБ. Није моје да му замерам, али мени је то било логично и нормално. Да је неко други, поставио би певача, ватерполисту, вратара, можда и неког лекара… Кажем, намеће ми се… Али није други.

Уралски Федерални округ је важна индустријска зона. Има ту и рударства, шумарства, свакојаких природних добара. Велики је Урал.

И тако, даде Путин задатак новинарима, аналитичарима, критичарима, али и присталицама. Ко је Игор Холманских? Потрага за вестима за жуту штампу, за критику, вестима о некој вези између њих двојице, вези између господина Холманских и било кога – није уродила плодом. Везе нема. Игор Холманских је целог свог живота радио у производњи, у фабрици, у Нижњем Тагилу на Уралу. Сва збуњеност свих душебрижника не може се поредити са тиме колико је он сам, радник, пословођа Игор Холманских збуњен. И почаствован. И спреман да се ухвати у коштац са свим својим новим задацима. Претпоставка аналитичара је да ће направити тим од људи у које има поверење. А то су његови сарадници, радници, металци. И долазимо до краја. Пословођа у једној фабрици постаје човек у врху власти највеће земље на свету зато што је добио могућност да каже оно што мисли. И што мисле људи око њега. Држим му песнице од свег срца да што пре схвати све што има везе са правним документима, да се што пре снађе, да ради најбоље што може, да помогне да боље живе људи које сада званично, да званичније бити не може, он представља.

Можда ово личи на бајку.

Ово је руска реалност. „Амерички сан“ је нешто друго. Сањаш, молиш неког свог измишљеног Бога, а име Његово ти пише на долару. И ту се прича завршава.

Пошто су ме много паметнији од мене научили да предвидим најгору могућу варијанту, пошто се наш живот претворио у одбрану положаја по сваку цену, тако да нам бајке нешто и нису блиске, веома је могуће следеће: Мало је људи који себе сматрају прекомандованима у власт. За сада поуздано знам да је такав један. Има их још сигурно, али није моје да питам када ће се појавити. Власт даје моћ. Моћ људе квари, то је трулеж која се шири неслућеним брзинама. Трулеж пре или касније мора да отпадне. Свако на власти мора да зна да је смењив. Мора то да зна у сваком тренутку. Ако је потребно да се очува институција Овлашћеног представника председника Руске Федерације, а потребно је, онда је за то очување потребан државни пројекат. Против бахатости. За пројекат је био потребан елемент. Бићу брутална. Елемент се зове Игор Холманских. Елемент је као нов, нема ни огреботине, радиће беспрекорно. Да ли је унапред одабран да ономад каже да може да дође у Москву и растера „опозицију“? Ако је одавно постојао критеријум за одабир елемента, он је одабран. УралВагонЗавод је фабрика од државног значаја, машинска индустрија, металци…. разумели смо се.

Чак и да је тако, јел може неко да буде против?

Није тако (или није сасвим тако) само због тога што се све ово догодило код народа који има душу. Човек из радничке породице који је прекомандован на место шефа државе одлучио је да за једног од својих првих сарадника постави човека радника који је јавно исказао свој патриотизам. Који се јавно исказао против џабалебароша и брбљиваца. Кад смо већ код њих, познати блогер који себе назива интелектуалцем добио је од Хилари силан новац да направи ту „опозицију“. О њему ћу неком другом приликом, заслужио је.

И сада, док новинари још увек покушавају да нађу мрљу у биографији Игора Холманских, а не мичу се од податка да је он одувек живео у Нижњем Тагилу и да је целог живота радио у производњи, намерно понављам, ја почињем да навијам. За народ на Уралу. За човека прекомандованог на место шефа државе. За то да им буде добро. Зато што Игор није „један наш међу њиховима“, већ зато што су сви своји. Зато што су сви своји, ова прича, обе њене варијанте, можда чак и нека трећа, можда још бруталнија од моје друге, не може да буде „Амерички сан“. Зато што је све право, без трунке вештачког.

И не желим да повлачим паралелу, а намеће ми се, опасно ми се намеће. Желим да могу да покажем колико волим своју земљу без икакве жеље да постанем нешто друго, само да ми људи који воде моју земљу, који мисле да су несмењиви, свезнајући и Богом дани, не замере. Бар да ми не замере.

_______________
Извор: http://ivinsvet.wordpress.com/

1 reply »

  1. E draga Majo… Ne znam koliko vam je godina a meni je 66. Rođen sam nepoeredno posle drugog svetskog rata pa često u šali znam da kažem kako je eto trebalo da se rodim ja da bi došlo oslobođenje. Time naravno kroz satiru ističem svoju navodnu zaslugu za oslobođenje koja sa istim nema nikakve stvarne veze. Ta vaša zaista zanimljiva priča o poslovođi Igoru i predsedniku Putinu me je jako podsetila na dobro nam pznatog Josipa Broza Tita i radničko seljačku klasu Jugoslavije. Dotični drug Tito je baš na ovakav način razmišljao kao Putin u ovoj vašoj priči u vezi sa njim i poslovođom Igorom. Možda se gospodin Putin i poslužio njegovim patentom mobilisanja običnog naroda u opštenarodni pokret kakav je Josip Broz ostvario. Nama starijima je još u svežem sećanju kako je Broz na sebi svojstven način mobilisao sve snage počev od pionira, omladine, pa do kompletnog naroda koji je sa pesmom odlazio na radne akcije i to besplatno, a istovremeno bio ponosan što mu se pružila prilika da bude ušesnik iste. Sećam se kao dete da je trebalo da svako bude primeran i poštovan u svojoj sredini, da bi bio primljen na radnu akciju. Dešavalo se tako da poneki problematičan momak ne bude primljen, što je za njega predstavljalo veliku sramotu a to je trebalo da posluži kao opomena ostalima da moraju biti primerni. Bila je to u to vreme taktika ista ona koju današnjih dana Evropa primenjuje nad Srbijom iznuđujući tako od srpskih političara da je mole i puze pred njom kao toliko nam pametan i vredan bivši predsednik Tadić koji joj dade višestruko više ustupaka nego što mu je i traženo, samo da bi se održao na vlasti iako i sam vidi da se raspada i puca Evro zona po svim šavovima. Eto tako je i Broz stvorio veoma jaku vojsku od radnika i seljaka a i izgradio državu u svim njenim važnim segmentima. Trebalo je mnogo vremena ovima što su je rušili da bi je srušili, samo što evo na kraju ne znaju napraviti bilo kakvu neku svoju novu. Uostalom znate to i sami. Zato bi nam itekako dobro došao neki novi TITO ili bar PUTIN.

    Свиђа ми се