Избори

БЕТА: Биографије председничких кандидата


БЕОГРАД – У другом кругу председничких избора учествују кандидат коалиције „Избор за бољи живот“ Борис Тадић и коалиције „Покренимо Србију“ Томислав Николић који су у првом кругу 6. маја освојили највећи број гласова.

19.05.2012. Аутор: Агенција БЕТА

Николић и Тадић

БОРИС ТАДИЋ је рођен 15. јануара 1958. у Сарајеву. Гимназију је завршио у Београду, где је на Филозофском факултету дипломирао клиничку психологију и магистрирао на тему „Субверзивност у сегменту сексуалности“.

У младости је радио као колпортер, затим је био новинар на Радио Индексу 202, психолог у болници „Лаза Лазаревић“, професор психологије у Првој београдској гимназији и истраживач у београдском Институту за психологију. Каријеру ватерполисте прекинуо је због повреде. Центар за развој демократије и политичке вештине основао је 1997. и био његов први директор.

Политиком је почео да се бави још као студент, учествујући у формирању полуилегалног Отвореног универзитета и у низу опозиционих активности, због чега је био хапшен осамдесетих година.

Члан је Демократске странке (ДС) од 1990. Секретар Главног одбора и потпредседник Извршног одбора ДС постао је 1992. У фебруару 2000. изабран је за потпредседника ДС.

Након убиства лидера странке и српског премијера Зорана Ђинђића, у марту 2003, Тадић и остали потпредседници ДС преузели су колективно руковођење партијом.

На изборној скупштини странке 22. фебруара 2004. изабран је за председника, поразивши бившег заменика председника ДС и премијера Србије Зорана Живковића.

За посланика у српском парламенту изабран је 1994. када је био и члан Одбора за науку и технологију.

Од новембра 2000. био је министар за телекомуникације у СР Југославији, затим савезни посланик, члан скупштинског одбора за безбедност и потпредседник Већа грађана, те министар одбране у Савету министара државне заједнице Србије и Црне Горе.

Једно време (2003-2004) је радио је као професор политике и адвертајзинга на Факултету драмских уметности у Београду. За председника Србије изабран је у јуну 2004. у другом кругу избора када је освојио 53,24 одсто гласова бирача.

Други пут је за председника Србије изабран 3. фебруара 2008. у другом кругу избора када је победио кандидата Српске радикалне странке Томислава Николића освојивши око сто хиљада гласова више од њега.
Тадић је освојио 50,31 одсто или 2.304.467 гласова бирача. Добитник је бројних домаћих и иностраних награда.

Тадић говори енглески и служи се француским језиком. Ожењен је Татјаном Родић, грађевинском инжењерком, са којом има ћерке Машу и Вању.

ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ је рођен 15. фебруара 1952. у Крагујевцу, где се и школовао.

Завршио је Техничку школу, грађевински смер и студирао на Правном факултету, али је студије прекинуо и запослио се. Касније је завршио Факултет за менаџмент. Радну каријеру је започео у Грађевинском предузећу Жеграп, а 1971. је био шеф изградње на прузи Београд-Бар. Након тога радио је у Мајданпеку, Прибоју, Пријепољу, Требињу, Београду и другим местима, све до 1978. када се вратио у Крагујевац у фирму „22. децембар“ где је водио инвестиције и одржавање.

Николић се партијски први пут ангажује у Народној радикалној странци у Крагујевцу. На његову иницијативу дошло је до уједињења те странке и месних одбора Српског четничког покрета Војислава Шешеља и стварања нове странке 23. фебруара 1991, под називом Српска радикална странка (СРС).

За председника СРС изабран је Војислав Шешељ, а Николић за потпредседника, а касније је постао заменик председника СРС. Од 24. фебруара 2003. од када се лидер странке Војислав Шешељ налази у Хашком трибуналу, Николић је преузео вођење странке.

До избора за савезног посланика у Већу грађана 1992, налазио се на месту техничког директора Комуналног предузећа у Крагујевцу. Био је шеф посланичке групе СРС у Скупштини Србије, а од 1992. непрекидно је биран за посланика у сваки скупштински сазив. Када су 24. марта 1998. радикали први пут ушли у републичку владу изабран је за потпредседника.

Уласком радикала у реконструисану савезну владу у августу 1999. поново је изабран за потпредседника и на тој функцији је остао до пада бившег режима 2000.

У мају 2007. пет дана је био председник Скупштине Србије, оставку је поднео на ту дужност јер је већина затражила његову смену. После сукоба са лидером СРС у септембру 2008. Николић је поднео оставку на место заменика председника СРС, након чега је искључен из странке. У Скупштини Србије Николић се издвојио са петнаестак посланика и основао нови посланички клуб „Напред Србијо“.

Са групом бивших радикала у октобру 2008. основао је нову странку под именом Српска напредна странка (СНС).

Био је кандидат СРС на изборима за председника СРЈ 24. септембра 2000. када је освојио треће место са 280.013 (5,88 одсто) гласова бирача. Три пута је био кандидат за председника Србије, први пут 2003. на неуспелим председничким изборима освојио је највише гласова бирача, други пут 2004. у другом кругу изгубио је од кандидата ДС Бориса Тадића.

И на трећим изборима у фебруару 2008. у другом кругу је изгубио од Бориса Тадића који је постао председник Србије.

Ожењен је Драгицом и има синове Радомира и Бранислава.

******************************************************************************************************

За гласање – средњи прст

20.05.2012. Курир

РИК јуче разматрао како да на данашњим председничким изборима своје право остваре и они који су јуче гласали на поновљеним локалним изборима

Рик нашао решење – прскаће леву руку
БЕОГРАД – Није шала.
Републичка изборна комисија расправљала је о проблему поновљених локалних избора на десет бирачких места, који су јуче одржани у нишкој општини Црвени крст. Проблем је настао због тога што ће се онима који су у овој општини јуче искористили своје бирачко право на данашњим председничким изборима на кажипрсту показати да су већ гласали!

Чланови Републичке изборне комисије (РИК) изашли су са неколико предлога како да се овај проблем превазиђе.

Иначе, у току расправе на ову тему један од чланова РИК добацио је у шали:
– Требало би обележити први следећи слободан прст – средњи прст!

Да ствари ипак нису баш за шалу, најбоље говори податак да је, због овог пропуста, доведено у питање право 13.000 уписаних бирача да испуне своју грађанску дужност на данашњим председничким изборима.
Владимир Ђукановић је предложио да се уместо на десној, кажипрст обележава на левој руци, што је на крају и прихваћено као препорука РИК.

**************************************************************************************************

ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ГЛАСАЊА СРБА У ДИЈАСПОРИ:

USA и Canada гласови за Николића, извор података ИНТЕРНЕТ:

Њујорк: Николић: Тадић – 73%:27%,
Торонто: Николић: Тадић – 87%:13%…

Категорије:Избори, СРБИЈА