Америка

НАТО укључио антиракетни штит, чека се Москва!


НАТО је ноћас званично прогласио оперативном прву фазу антиракетног штита чији циљ је да заштити (западну) Европу од ракета са Блиског истока, посебно из Ирана. Ишчекује се да ли ће Москва одговорити окретањем својих ракета, али на запад.

21.05.2012. Мондо, Бета

Фото: АП

Пројекат за који су се залагали Американци а коме се жустро противе Руси, постао је оперативан и сада се очекује реакције с друге стране некадашње „гвоздене завесе“.

„Та одбрана од пројектила је од суштинског значаја. Ми смо пред стварним претњама“, рекао је генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен у Чикагу, где се јуче и данас одржава самит Алијансе.

Шефови држава или влада 28 земаља чланица су званично прогласили да је прва фаза развоја (прелазни капацитет) готова. Још три фазе су предвиђене до 2020.

„Ово је први корак ка нашем дугорочном циљу да обезбедимо потпуну заштиту за целокупно становништво, територије и снаге“ европских земаља, рекао је Расмусен.

За НАТО главна претња не долази из Русије, као за време Хладног рата, него из земаља Блиског истока које су се опремиле ракетама способним да погоде Европу. У то се убраја око 30 земаља, али Иран је јасно идентификован као потенцијална опасност пошто је произвео балистичке ракете домета од 2.00 до 2.500 километара које могу да погоде југоисток Европе.

Штит ће чинити врло моћни радар инсталиран у турској Анадолији, ракете СМ-3 распоређене на фрегатама типа „Аегис“ у Средоземљу, уз пресретаче постављене у Пољској и Румунији. Команда ће бити у бази Рамштајн у Немачкој.

Тај пројекат, који су од почетка предводиле САД, постао је током година јабука раздора између НАТО-а и Русије, и утицао је на то да се охлади њихово приближавање после пада Берлинског зида.

Москва сматра да штит представља претњу за њену безбедност и тражи да буде укључена у тај систем или да добије гаранције да тај систем нема за циљ њене капацитете за одвраћање. Алијанса, међутим, то категорички одбија, и жели да задржи способност стратешког маневрисања.

Руски министар одбране Анатолиј Серђуков је почетком маја упозорио да су преговори две стране „такорећи у ћорсокаку“ што се и видело и по томе да на самиту у Чикагу нема високих руских званичника. 

Фото: АП

Русија прети да активира системе за антиракетну одбрану и да распореди своје ракете типа „искандер“ у Калињинграду, руској енклави на вратима ЕУ на Балтику, ако не добије уступке од Алијансе.

Говорећи о Русији генерални секретар НАТО-а рекао је да ће Алијанса наставити дијалог с Русијом и изразио наду да ће у „одређеној фази Русија схватити заједнички интерес да се сарађује о антиракетној одбрани“.

Нови француски председник Франсоа Оланд рекао је јуче да Русија и друге земље не треба да се осећају угрожним планираним системом одбране НАТО-а.

У говору на самиту у Чикагу, Оланд је изнео свој „прагматизам“ о том питању али је додао да „треба предузети све мере предострожности, да треба поштовати све услове“.

Он је навео неке услове за француску подршку антиракетном штиту, укључујући трошкове, правила ангажовања, индустријску подршку европским извођачима и компатибилност с француским нуклеарним системом одвраћања.

Оланд је ово изјавио на конференцији за штампу пошто је на самиту објавио своју одлуку да повуче скоро свих 3.400 француских војника из Авганистана до краја 2012. године, што се коси са планом НАТО-а који је предвидео заједничко повлачење до краја 2014.

Оландов план повлачења из Авганистана је тема неслагања на самиту. Немачка влада је оштро критиковала француске планове а канцеларка Ангела Меркел подржала је претходно договорен принцип „улазимо заједно, излазимо заједно“.

 

1 reply »

  1. Овај горе скуп, што се види на фотосу, јесте подстакнут и креиран од стране најмоћнијих: Ротшилда, Гејтса, Рокфелера, Хабсбурговаца……. Циљ: ТРЕЋИ СВЈЕТСКИ РАТ. Људи на фотосу, на том скупу су пиони.

    Свиђа ми се