ДЕШАВА СЕ...

ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНА ХРАНА МЕЊА НАШ СИСТЕМ ЗА ВАРЕЊЕ


ГМ организми у ствари постају део бактерија у нашим органима за варење и континуирано се репродукују унутар нашег тела. Али УСДА (Америчка агенција за храну) сада жели уклонити сваки облик надзора над ГМ кукурузом и памуком.

среда, 23 мај 2012 извор: svetinjebraniceva

Не постоје клиничка истраживања над људима о генетски модификованој храни. Једини објављени експеримент о људској исхрани је открио да се генетски материјал унешен у ГМ соју преноси у бактерије које живе у нашим цревима и тамо наставља да функционише. Чак и након што престанемо јести ГМ храну, у нама се и даље континуирано могу наставити производити ГМ протеини.

Као што је и напоменуо Институт за одговорну технологију, процес генетског инжењеринга ствара масовну колатералну штету, узрокујући мутације на стотинама и хиљадама места широм производње ДНА. Природни би гени могли бити избрисани или заувек укључивани и искључивани, а на стотине њих би могло променити своје понашање. Чак би и уметнут ген могао бити оштећен и прераспоређен и могао би да створи протеине који могу покренути алергије или унапредити болест.

Помисао о генетски контролисаним генима који заувек бораве у нашим цревима има запањујуће импликације:

• Уколико би се пренео антибиотски ген уметнут у већину ГМ семења, он би могао да створи болести отпорне на антибиотике

• Бт отрови (bacillus thuringiensis) уметнути у ГМ пољопривредне културе како би убили наметнике пристижу у крвни систем 93% жена и 80% новорођенчади због конзумације меса, млека и јаја добијених од стоке храњене ГМ кукурузом. То би могло бактерије у нашим цревима претворити у фабрике пестицида.

• Студије спроведене над животињама показују да ДНА из хране путује кроз тело у органе, па чак и у фетус.

А и пре смо виђали преносе ДНА унакрсних врсти. Значајан проценат људске ДНА је у ствари вирусни ДНК који је још пре 40 милиона година постао део нас. Постоји забринутост да вирално пренешен ДНА може узроковати мутације и психијатријске поремећаје као што су шизофренија и поремећаји расположења. ГМ организми могу да погоршају овај феномен.

Гени из генетски модификоване хране се мешају са нашим властитима и могу довести до проблема као што је синдром пропусног црева:

• Наше се танко црево, које је одговорно за отприлике 70% нашег имунолошког система, понаша попут селективног сита: оно пропушта само нутритијенте и добро пробављену масноћу, протеине и скроб у наш крвни систем, а задржава велике молекуле, микробе и отрове.

• До синдрома пропусног црева долази када цревна слузница постане упаљена, а микровили на слузници постану оштећени; то спречава микровиле у њиховој апсорпцији нутритијената и омета производњу неопходних ензима и секрета потребних за здраву пробаву и упијање.

• Између станица и десмозома (тип спојног склопа) који станице држи заједно, формира се снажна структура која тако спречава велике молекуле од продирања.Када то подручје постане упаљено, структура је ослабљена и дозвољава великим молекулима да побегну. То тера имуни систем да производи антитела и цитокине који се боре против молекула јер их перципирају као антигене.

У Америци су алергије у порасту, а с увођењем ГМ соје у Велику Британију, алергије су у порасту за 50%. Но савезне агенције жмуре на опасности генетског инжењеринга.

1989. год. се догодило трагично избијање еозинофилија-миалгија синдрома (ЕМС), врло болне болести. Избијање је повезано с л-триптофан додацима произведеним од стране јапанске компаније која користи генетски управљану бактерију. Ова се бактерија користи како би повећала приносе, али повећава загађење током процеса ферментације – што вероватно доводи до нивоа контаминације који узрокује ЕМС.

До данашњег дана, влада одбија да реши питање чистоће стандарда за ГМ произведене производе. Уместо тога, савезне агенције и биотехнолошке компаније тврде да су загађивачи повезани са ЕМС трагедијом узроковани променама у производним процесима компаније – упркос чињеници да ја фирма тачно пратила стандарде чистоће спроводећи владина правила.

ЕМС је био редак и веома се брзо ширио тако да су случајеви историји пацијената могли бити доведени у везу с тим састојком, а био је и довољно акутан да лекари обрате пажњу. Постоји врло чиста узрочна веза између ЕМС-а и ових генетски управљаних организама.

Ефекти осталих генетски модификованих производа можда нису тако брзо очити, али могу бити више разарајући; ГМО узрокује страшне генетске промене код потомака сисара. Научници су сведочили дефектним рођењима, великим стопама смртности одојчади и стерилности код хрчака, пацова и стоке храњене ГМО сојом и кукурузом, а некој су од младунчади хрчака почеле расти длаке у устима.

Покојни George Wald, Нобелов лауреат медицине или психологије 1967. год. и Higgins, професор биологије на Универзитету Харвард, су били једни од првих научника који су проговорили о потенцијалним опасностима генетског инжењеринга:

Рекомбинантне ДНК технологије (генетски инжењеринг) суочавају наше друштво с проблемима без преседана, не само у историји науке, него у животу на Земљи … сада ће потпуно нови протеини бити транспортовани преко ноћи у потпуно нова удружења, с последицама које нико не може предвидети, било за организам домаћин било за његову околину … настављање у том смеру није само немудро, него и опасно. Потенцијално би то могло да произведе нове животињске и биљне болести, нове изворе рака, нове епидемије.

УСДА је је објавила два извјештаја о Процени утицаја на животну средину, један за Монсантов ГМ кукуруз који је отпоран на лекове и други за кукуруз Syngenta Biotechnology који је отпоран на наметнике. УСДА верује да „није вероватно да памук представља штетни ризик“; за кукуруз, агенција разматра или држање кукуруза унутар прописа или додељивање нерегулисаног статуса (забрана свега тога је уклоњена са стола).

Извор: „Матрикс ворлд“

Приредила редакција „Светиње Браничева“