ПОЛИТИКА

ЈЕДАН У КЛИН, ДРУГИ У ПЛОЧУ! Дачић – Тражиће нам да фактички признамо Косово! Томислав Николић – До сада нисам чуо да Европска Унија тражи признање Kосова!


Дачић Тражиће нам да фактички признамо Косово

Политика, 16:02, 27.05.2012.
Аутор: Агенција ТАНЈУГ

БЕОГРАД- Лидер Социјалистичке партије Србије ивица Дачић изјавио је да ће неке земље Европске уније наставити да даље евроинтеграције Србије условаљавају не формалним признањем независности Косова и Метохије, већ фактичким.

„То значи да вас нико неће терати да признате независност Косова, него ће вам наметати одлуке које ће значити да је то суверена и независна земља и тога су, мислим, свесне све странке – и ДС и СНС“, рекао је Дачић на седници Главног одбора странке.

Коалиција СПС-ПУПС-ЈС, како је навео Дачић, жели у владу која ће знати где су њене црвене линије, које раздвајају националне и државне интересе од политике која је спремна да интересе жртвује због остварења неких других циљева.

Политика о Косову и Метохији, додао је лидер социјалиста, мора да буде реална и заснована на реалном животу и интересима српског народа у покрајини.

„Робујемо прошлости због које можемо да изгубимо и садашњост и будућност народа на Косову и Метохији. Они који кажу да се Србија брани код Призрена и Ђаковице, а неће да кажу да неће да бране Србију код Косовске Митровице и Зубиног Потока, зато што желе да административна линија постане гранична“, оценио је Дачић.

Он је оценио да Србија треба да напусти концепт политике који има према Косову и Метохији, јер је он „несврсисходан“.

„Треба да знамо шта бранимо и шта хоћемо и то треба да бранимо. Ми данас не знамо ни шта хоћемо ни шта бранимо. Желимо владу која ће свима у Европи да каже шта су наши национални интереси“, навео је Дачић.

_________________________________________________

Томислав Николић ексклузивно за Глас Русије: Ми више не можемо да владамо у Приштини, али ни Приштина не може да влада у Косовској Митровици

Татјана Стојановић, Тимур Блохин
25.05.2012, 23:43

Photo: EPA

Са ким од високих руских политичара и чиновника планирате да се састанете. Која ћете питања разматрати?

Данас сам гост Јединствене Русије, према старом договору. Поднео сам оставку на функцију председника Српске напредне странке, али је остало да та оставка буде усвојена док се не вратим из Русије. Овде сам искључиво у својству госта на конгресу и изабраног председника. Чим положим заклетву, тражићу да се сретнемо званично и формално и да разговарамо о сарадњи две државе са позиција председника државе. Данас још увек не могу да разговарам са председником Руске Федерације.

Може ли се очекивати да ће вашим доласком у руско-српским односима наступити нова етапа? Које правце наше сарадње сматрате приоритетним? Очигледно да је Јужни ток у датом тренутку наш основни економски пројекат. Који још моменти могу да буду занимљиви за Београд?

Да, Русија је и сада значајан партнер Србије, али  мојом победом заправо подеђује идеја да треба сарађивати са Русијом у истој мери у којој се до сада сарађивало са Европском Унијом, зато што су Србији петребни и Русија и Европска Унија. Наша сарадња, мимо љубави коју наши народи осећају једни према другима, заједничког историјског порекла, вере, језика, обичаја, мора да се заснива и на еконосмким односима, јер из те сарадње и Србија и Русија могу да извуку корист за своје грађане. Србија може да снабдева Русију не само пољопривредним производима, него и индустријским производима по технологији западних земаља. Русија може да помогне Србији градећи хидроелектране, градећи рафинерије нафте, велика постројења. Русија може да обезбеди Србију енергентима, Србија енергенте може да плаћа робом, а не само новцем. Русији је Србија потребна, чак и као члан Европске Уније, као поуздани партнер у Европској Унији. А зашто Немачка и Русија не би сарађивале преко Србије, а Србија тиме да запосли своје људе? Дакле, Русија може много да помогне Србији, а Србија ништа неће тражити на поклон.

Очигледно да је Јужни ток у датом тренутку наш основни економски пројекат. Који још моменти могу да буду занимљиви за Београд?

Јужни ток је основни, али постоји још много тога што Србија може да произведе и извезе на руско тржиште и наравно постоји много тога што Русија може да произведе и извезе на српско тржиште. Ми смо мали за Русију, али Русији треба много таквих партнера. Ми смо за Русију везани на многе начине и ја се само надам да Јужни ток неће  бити једина веза,али се надам  да ће бити веза.

Како Србија под вашим руководством планира да се бори за очување свог територијалног интегритета? Да ли сте спремни да поново размотрите резултате споразума постигнутих на преговорима између Београда и Брисела под окриљем ЕУ?

И у кампањи сам се представио као човек који има своја ограничења у погледу судбине Косова и Метохије. Та ограничења нису само  лична, већ и устав Србије који не дозвољава разговоре о независности Косова и Метохије без консултације са грађанима на референдуму. А што се такозваних, или правих преговора између Србије и Приштинских институција тиче, ја сам као и опозиционар тражио да се они подигну на високи ниво, да се не крију председник државе и владе иза министарских чиновника,  већ да кажу која ограничења имају уз вољу народа и устав и да, затраже општи консензус око Косова и Метохије. Инсистираћу да или председник владе води преговоре или да мене овласти у то име. Тражићу да се консултујем са представницима парламентарних странака како бисмо постигли консензус око КиМ.  Очигледно је да ми више не можемо да владамо у Приштини, али очигледно је и да Приштина  не може да влада у Косовској Митровици. Требало би што пре да се договоримо, јер Приштина припрема и дипломатску и политичку и офанзиву сваке друге врсте на северу Косова.

Да ли сте спремни на захлађење у односима са Бриселом ако ЕУ и даље буде вршила притисак на Београд у циљу признања независности Косова?

До сада нисам чуо да Европска Унија тражи признање. 13. јуна путујем у Брисел да бих сазнао да ли је постојало нешто у преговорима са господином Тадићем и тада ћу известити грађане Србије, потпуно јасно и отворено. Немам ја права да захладим односе, нека о томе одлуче грађани Србије. Ако они тако одлуче, ми ћемо их захладити. Али, ја мислим да ми имамо довољно времена до чланства у Европској Унији, кад би можда поставили тај услов, да развијемо државу по принципима по којима је рецимо Немачка конституисана. Јако бих волео да Срби у Србији живе као што Немци живе у Немачкој.

Ступање у ЕУ примораће Србију да одустане од споразума о слободној трговини са Русијом. Не сматрате ли да ће Србија у одређеном тренутку морати да бира са ким да гради даље економске односе?

Волео бих да Србија не мора да бира, већ да има отворен пут и на Исток и на Запад. Мислим да тај споразум можемо да користимо све док не постанемо члан Европске Уније. За то време развићемо државу до те мере да Русија и не мора да нам пружа повољности у погледу тог царинског споразума, по којем већ огроман проценат робе иде у Русију без царина. Дакле, нама тај споразум треба да послужи, а нама за ових 12 година није послужио да се ми развијемо толико да Русија заправо не мора  овим поклоном да нам помаже.

У Русији се разматра идеја формирања такозваног „списка Милошевића“, тачније чиновника Међународног трибунала за бившу Југославију и ЕУ који су на известан начин одговорни за смрт председника Милошевића. Шта мислите тим поводом?

Ако Русија спрема тај захтев, она ће да га истакне Међународном трибуналу, са доказима. Србија би требало да се активније укључи у рад Хашког трибунала, тако што ће помоћи својим грађанима да доказују своју невиност, а не само помоћи Хашком трибуналу да доказује кривицу. Мислим да у том случају обе стране треба да буду равноправне, а Србија у том спору може да обезбеди ту равноправност. Било би драгоцено, да Русија пружи доказе, ако они постоје, пошто се у Србији отворено сумња да је Милошевић свој живот завршио под веома сумњивим и тајанственим околностима.

Како се односите према Хашком трибуналу? Колико је он легитиман? Како објаснити да је шест оптуженика преминуло у Хашком трибуналу не дочекавши крај суђења?

Не 6, већ 11, али, искрено говорећи, Хашки трибунал је основан и уз вољу Руске Федерације. Тако да Србија не може више да утиче на то да ли Хашки трибунал постоји или не. Он постоји, Србија га је прихватила Законом о сарадњи са Хашким трибуналом. И понављам, уз апсолутну помоћ онима који су оптужени, Србија једноставно мора да сачека затварање трибунала.

http://serbian.ruvr.ru

Категорије:ПОЛИТИКА, Русија, СРБИЈА

7 replies »

 1. Ukoliko Nikolic bude formirao kohabitaciju sa lopovskim strankama, Tadic premijer, narod ce im presuditi. Nismo glasali da na vlast dodju 2 Tadica !!! Ovo se vise ne moze izdrzati !

  Свиђа ми се

 2. SOLIDNO znaci:
  Ako se Nikolic izjasnjava, da „NE ZNA DA EU trazi priznanje Kosova“ znaci – DA SU TO Tadic i ostali izdajnici IZMISLILI – jer su za to PARE dobili (od Tachija, CIONISTA itd. ??), kako bi FORSIRALI priznanje Kosova!!!
  Citajte molim izmedju redova i SACEKAJTE razvoj dogadjaja!

  Свиђа ми се

 3. Iz dijaspore se može zaključiti da je Srpski Narod glasao protiv BT! Zbog razbijanja i uništavanja Srbije i vazalskog odnosa sa imperijom zla, EU, NATO, globalizmom (neokolonijalizam) i neoliberalizmom (što gore to bolje – za njih!), pa sada zapanjuje izjava TN: „da EU netraži priznavanje KiM“, za ime Boga!? Zar je moguće!? I on Predsednik Srbije! Sada se vidi kakav je zapadni inžinjering izbora! Za očekivati je da DS i SNS formira vladu! Eto tako radi zapad! E pa moji dragi zemljaci: metlu u ruke i počistite dvorište. Prvo morate pokradene izbore poništiti, a drugo imate samo jedan izbor: DVERI! Vaš brat iz dijaspore (iz nužde) i neka vam Bog pomogne!

  Свиђа ми се

  • Ako se procita malo izmedju redova,onda svakom treba da bude jasno sta sledi dalje.Umesto da se izdajnici kazne,oni ce biti nagradjeni.Instrukcije su i te kako date sta i kako oni moraju da rade.Sta dalje ciniti odluka je na srpskom narodu ,jer svima se i dalje crno pise.

   Свиђа ми се