Језик

Туризам и ћирилица – прави преокрет!


Туризам и ћирилица – прави преокрет!

петак, 25. мај 2012, 22:33
Удружење ЋИРИЛИЦА

За кога сте зидали своју кућу – за себе, или за комшију?
За кога уређујете свој стан – за себе, или за рођака који живи у Аустралији, и са ким се чујете телефоном једном у две године?
Због кога постоји држава Србија – због грађана Србије, или због странаца који једном у животу прођу кроз њу, поготово бивших Југословена који су све учинили да Србији науде?
Када је у питању однос према ћирилици, зашто су Срби навикли да увек угађају неким претпостављеним странцима, а никад не размишљају о својим потребама, о својим националним особеностима, о свом културном и националном идентитету, па олако жртвују сами себе у уверењу да тиме чине услугу странцима, поготово бившим Југословенима?

Да ли се Срби боје што су Срби? Да ли би желели да буду нешто друго, а не Срби, па коришћењем туђег писма уместо свог желе да се – лажно представљају?

Данас на жалост немамо једног Ј.Ј. Змаја да нам каже:

Учили нас, мучили нас,
Да будемо све,
Само синци српске мајке,
Само Срби НЕ,
Ал’ дружећи се с вуком, лисом,
Лав је ост’о Лав,
Још нас има што кличемо,
Ја сам Србин сав!

 

 


 

Туризам и ћирилица – прави преокрет!

Тренд латинизације Србије је толико узео маха да готово и нема области живота из које ћирилица није грубо потиснута. Туризам је вероватно делатност где је скоро у потпуности ћирилица изгубила битку, и све је теже наћи пример у овој области да то није случај. Најчешћи разлог за оправдавање ове тенденције од туристичких радника је да велики број туриста долази из земаља бивше Југославије који не познају ћирилицу, и да је због тога неопходно да све од знакова ка туристичким дестинацијама па до каталога и мапа буде на латиници.

1
Слика 1: Стари рекламни материјал је био само на латиници
То је свакако једно погрешно и нетачно тумачење које иде за тиме да се сервилним наступом угоди свима, не схватајући да је ћирилица, осим идентитетско, и културно такође и туристичко богатство Србије које би требало да даје један печат посебности нашој туристичкој понуди. За циљане групе туриста ако је неопходно могу се израђивати каталози и други материјали на њиховом језику који ће им помоћи у сналажењу у Србији, као што се то ради и за Французе, Кинезе, Италијане итд. Ћирилица свакако треба да буде нешто по чему ће сви они кад се врате са одмора идентификовати Србију, и то ће само бити још један плус за наш туризам. Због овакве целокупне ситуације желимо да истакнемо позитиван пример из бајинобаштанске туристичке организације која се после дугог низа година враћа ћирилици. До скора је и у СТЦ „Бајина Башта“ (http://www.tara-bajinabasta.com/?lang=cir) био исти случај као и у већини туристичких места наше државе, али је доласком новог Управног одбора једна од првих иницијатива била да се ћирилица у овој установи врати на место које заслужује и које јој по Уставу и припада. Почело се од најситнијих ствари тиме што се захтевало да записници са седница и материјали који се достављају не смеју бити на латиници, што је до тад било уобичајено. Потом се прешло на важније ствари и оне које имају много шири ефекат.

2
Слика 2: Нови рекламни материјал. Да ли га неко не разуме? Зар се не каже: „Пиши српски да те цео свет разуме?“
Зар се не каже: „Пиши српски да те цео свет разуме?“
Покренута је иницијатива за промену изгледа званичног сајта организације као и изгледа сајта посвећеног Дринској регати(највећој манифестацији на води у Србији, http://regata.rs/) и Мост Фесту (спада у пет најпосећенијих у нашој земљи). И један и други сајт били су искључиво на латиници и на енглеском језику, а нове верзије сајтова омогућиле су да поред ћирилице која је примарно писмо имамо и преводе на још седам језика што је допринело и оргиналности понуде а и много лакшој доступности информација за стране туристе. Све реакције на промену поменутих сајтова биле су изузетно позитивне, а иначе до тада веома посећени сајтови наставили су да бележе свакодневни раст посета. Следеће што се планира по питању интернет презентација јерегистровање ћириличних домена за наведене манифестације и за сајт наше туристичке организације. Најважнија одлука везано за афирмацију ћирилице била је да се у будуће сав промотивни материјал (кесе, фасцикле, каталози), мапе, разгледнице и сви други производи везани туристичку понуду Бајине Баште, Таре и Дрине штампају искључиво на ћирилици. Своју премијеру овај промотивни материјал имао је на овогодишњем Београдском сајму туризма, и судећи по огромном интересовању људи и њиховим позитивним коментарима ова одлука је била пун погодак. У плану нам је да и даље наставимо са трендом који смо покренули и да будуће улазне туристичке фотопунктове и туристичку сигнализацију коју ћемо постављати радимо искључиво на ћирилици, и да уз промовисање потенцијала нашег региона промовишемо и наше једино српско писмо. Надамо се да ће ова наша прича утицати и на друге локалне и регионалне туристичке организације да зарад неких погрешних процена и предрасуда не одустају од ћирилице, већ напротив да афирмацију ћирилице схвате као један део своје туристичке мисије у промовисању оногнајлепшег из Србије.

Синиша Спасојевић
Остани СРБин - пиши ћирилицом

 


Српска је само ћирилица!

3 replies »

  1. Коначно да се појави и неки зрачак светлости у овој тами у Србији. Надам се да ће све више људи схватати временом да ако ми сами не чувамо свој језик и писмо, нико други то неће.

    Свиђа ми се

  2. Nemojmo da upadamo u drugu mnogo dublju jamu. Ne vežimo srbstvo za naziv našeg pisma „ćirilica“, pošto se i tu krije zamka. Nazivamo naše pismo po nekakvom čovjeku nesrbskog porijekla koji nam na kraju krajeva i nije dao nikakav doprinios našem pismu. Mi smo svoje pismo sami sređivali, nisu nikakvi stranci to radili. Sjetimo se Save Mrkalja i Vuka Karadžića. Treba promijeniti naziv našem pismu na „srbica“, a umjesto ćirilice koristiti naziv azbukovica, za sva ostala pismo koja se koriste u Rusiji, Bugarskoj, Makedoniji itd.

    Свиђа ми се

  3. Странац разуме Гајеву латиницу колико и ћирилицу. Тако да ти изговори да се пише Гајева латиница због странаца пада у воду.

    Свиђа ми се