ДЕШАВА СЕ...

САМАРЏИЋ: Београд почиње да укида српске институције на северу Косова


  • 30.05.2012. факти.орг

ПОТПРЕДСЕДНИК ДСС УПОЗОРИО ДА ЋЕ ВЛАСТ ПОКУШАТИ

ДА СВЕ ИЗВЕДЕ ТАКО ДА У СРБИЈИ НИКО НИШТА НЕ ПРИМЕТИ

Слободан Самарџић

  • У првој фази ће бити погажена политичка воља народа и наметнути привремени органи, али ће се они претворити у поверенике за српску дијаспору на Косову. Тако то више неће бити локална самоуправа, него систем повереништва, а то је у складу са захтевом ЕУ да Србија угаси своје инситуције, рекао је Слободан Самарџић
  • Договор Београда и Брисела је да се јавност у Србији преведе жедна преко воде, да се угасе инситуције на Косову, а да у Србији то нико не примети, упозорава потпредседник ДСС
  • То је пакет акција Београда, Брисела и Приштине који је државном врху у Београду пренео и словачки шеф дипломатије Мирослав Лајчак, наглашава Самарџић

ПОТПРЕДСЕДНИК Демократске странке Србије Слободан Самарџић оценио је данас да је оснивање привремених органа управе на Косову „корак ка укидању српских институција и наметање политичке воље грађанима“.

„У првој фази ће бити погажена политичка воља народа и наметнути привремени органи, али ће се они претворити у поверенике за српску дијаспору на Косову. Тако то више неће бити локална самоуправа, него систем повереништва, а то је у складу са захтевом ЕУ да Србија угаси своје инситуције“, рекао је Самарџић.

Државни секретар у Министарству за Косово Оливер Ивановић рекао је данас да ће нова влада Србије, одмах по оснивању, формирати привремена већа у општинама на Косову и Метохији, у којима ће највероватније бити сличан састав као у републичкој коалицији.

„По правилу, састав општинских управа пресликава састав владајуће коалиције на републичком нивоу, јер се сматра да је добра комуникација између владе и локалних самоуправа неопходна за добро функционисање општина“, рекао је Ивановић.

Самарџић је казао да су грађани на Косову на парламентарним изборима највише гласова дали ДСС и Српској напредној странци и да би формирање привремених већа у којима би био пресликан састав будуће владе Србије било наметање политичке воље.

„Политичка воља грађана нарушена је првенствено тиме што нису одржани избори за локалне власти, осим у две општине, а било је могућности да се одрже у више општина“, казао је он.

Самарџић је рекао да власт у Србији покушава да превари јавност да је одлучна да очува инстутуције на Косову, али да то чини у договору са ЕУ јер је крајњи циљ гашење српских власти у Покрајини.

„Договор је да се јавност у Србији преведе жедна преко воде, да се угасе инситуције на Косову, а да у Србији то нико не примети“, рекао је потпредседник ДСС.

„То је пакет акција Београда, Брисела и Приштине који је државном врху у Београду пренео и словачки шеф дипломатије Мирослав Лајчак“, казао је Самарџић.