ДЕШАВА СЕ...

НЕБОЈША ЈОВИЋ: Србија, земља апсурда


Текст који је био „на чекању“ у Правди, али како је она (не)очекивано угашена… Питање, који је главни град Србије (ако га уопште има), Брисел или Вашингтон?

04.06.2012. ФБР Небојша Јовић

Србија, земља апсурда

Да ли су избори, одржани много пре 6. маја ове године, у Бриселу и(ли) Васшингтону?Коинциденција или не, тек још од расписивања избора на Западу се спекулисало о “џентлменском споразуму” како би и “вук био сит и овце на броју” (што ће рећи да једној “опцији” припадне Влада, а другој место Председника Србије)? После другог круга избора готово цела Србија, она покрадена, а поготово она заборављена на КиМ је помислила “Бог нас је погледао”!

Међутим, Србија као земља апсурда не би била то што јесте када би све било логично и оправдано. Како ствари стоје много тога остаће исто. Најмоћнији човек у Србији остаће Тадић, одмах до њега – Ђилас, креатор медија – Шапер, па Динкић, Дачић, Мрка, Чеда…Па где су ту промене, где је победа? И даље ће нам и политика и култура бити контаминирани од исте власти, истих НВО и сличних који ће сада још јаче да крену у рушење Србије пратећи неписано правило (нарочито изражено на Космету), да сваки онај који је макар једном пљунуо на Србију или је икад блатио код нас или свету, може рачунати на јавну функцију.

После првог круга гласања изборни штаб ДС-а (новинари, електронски и штампани медији, квази аналитичари…) упозоравао је да грађани гласају за владајућу коалицију и Бориса Тадића јер би у случају да Опозиција добије, било парламентарну већину, било председника Србије, кохабитација неповратно угрозила Србију на европском путу. Сада ти исти, лицемерно и непринципијално тврде како је кохабитација добра за Србију и њену ЕУ будућност.

Па како може боља за Србију бити коалиција од најмање 5-7 странака, листом супротстављених ставова председнику Николићу и странци која га је кандидовала? Зар треба бити Фројд, па “видети” да је логичнија, легитимнија и за државу боља власт коју би чинили СНС, СПС, ДСС! Мања је, са мањим “уцењивачким капацитетом” и у већем сагласју са политичким ставовима председника Србије.

Међутим, власт ће ипак остати ДС-у као стожеру коалицији и вероватно Б.Тадићу као новом председнику Владе, док смо добили и новог председника државе али са протоколарним овлашћењима, с’обзиром да је код нас “на снази” канцеларски а не председнички систем, па самим тим Председник Србије нема никакву моћ да на било који начин озбиљно онемогући било шта што владајућа већина одлучи да учини. Тако ће нам најмоћнија политичка фигура у земљи поново бити г.Тадић, али овог пута не кршећи закон, већ искључиво користећи своје ингеренције. ПИТАМ – КО ЈЕ НА ОВИМ ИЗБОРИМА ПОБЕДИО А КО ИЗГУБИО?

Сада ће убрзано кренути реализација свега пре избора договореног. Најпре Космет и добросуседски односи са државом коју “никада нећемо признати”. Потом следи иновативан закон о реституцији у Војводини који ће у садејству са овлашћењима која она има помоћи да јој декларативно признање од Србије неће ни требати. Потом, тајни споразум са Басескуом на дан добијања статуса кандидата, који је измамио осмех на лицу г.Басескуа и чију ћемо цену врло брзо осетити. Рашка област, Хрватска и Бугарска ће до даљег остати на стенд бај-у… ”Парада срама” ће изгледа добити осмодневни “циклус” који ће вероватно ускоро бити завршен дечијом геј-приредбом (као у једној западној земљи недавно)? Победа на изборима!!!??? Није ли то поново она часна, поштена и намучена Србија не само поражена већ и преварена?!

Тврдило се после првог изборног круга, да је било изборне крађе. Један значајни министар је рекао да ЗНА да поред откривеног, фали још 20 врећа гласачких листића. СНС ДСС, Двери…тврде да је крађе било? Могу да схватим, али не и да одобрим зашто ДС ћути. Теже могу да разумем и још теже да одобрим засто СНС ћути (добили су Председника симболичних овлашћења). Али НИКАКО не могу да схватим зашто ДСС, Двери, СРС ћуте ??? ПА НИЈЕ ПОСАО ОПОЗИЦИЈЕ САМО ДА УКАЗУЈЕ НА КРИМИНАЛ, ПОГОТОВО НА ВЕЛЕИЗДАЈУ, ВЕЋ ДА ЈЕ СВИМ СРЕДСТВИМА СПРЕЧИ, АКО ТРЕБА И КОНСТАНТНОМ БЛОКАДОМ ВЛАДЕ И ПАРЛАМЕНТА.

Истина се мора утврдити! Буде ли власт игнорисала крађу а опозиција олако пређе преко ње, то ће показати колико и једни и други (не)поштују и (не)цене народ и његову вољу! Буде ли се крађа на изборима “легализовала”, онда боље да избора није ни било. Једној вечито опозиционој странци СРС није омогућено да остане, а новој – Дверима није дозвољено да уђе у српски Парламент, па је питање хоће ли СНС И ДСС успети да се изборе за промене у Србији?

Све у свему, вратио бих се на почетак текста, питањем – “Не решава ли се изгледа о судбини нашој и животима нашим, не у Београду већ за (или под) неким “овалним столом” негде тако далеко?” Али,“Чудни су путеви Господњи!!!” А тренутно само Он може спасити Србију!

Председник СНВ Кос.Митровице

Небојша Јовић

1 reply »

  1. “Не решава ли се изгледа о судбини нашој и животима нашим, не у Београду већ за (или под) неким “овалним столом” негде тако далеко?”

    Naravno da je ‘ovalni astal’ mesto gde se resava nasa sudbina. Ko imalo prati desavanja (ali samo preko Interneta) – to mu je jasno odavno…

    Свиђа ми се