ДЕШАВА СЕ...

Бранко Драгаш: ДНО


пише : Бранко Драгаш, 05.06.2012, ИЗВОР: dragas.biz

Гувернер НБС и његови преплаћени сарадници намерно уништавају девизне резерве државе. Пре неколико месеци сам изашао са јасним програмом шта треба да се ради у кредитно-монетарној политици.Све моје идеје су остале мртво слово на папиру. Никога у власти оне нису занимале. Гувернер и његова камарила спроводе план у интересу шпекуланата. Према званично објављеним подацима од почетка године продато је 1,2 милијарде евра да би се зауставио пад динара. Нажалост, то је био узалудан посао. Комерцијалне банке обрачунавају данас продајни курс евра – 120 динара. Динар наставља и даље да пада.

Свакоме стручњаку који је потекао на финансијском тржишту и који је стварао новац у привреди је јасно да НБС не може да одбрани надувани динар. Пуних дванаест година пишем и опомињем режим да не смеју да се играју са курсом, јер ће то поигравање неуких и контролисаних политиканата довести до финансијског слома државе, привреде и грађана. Страшно је опасно када се политичке незналице и њихови економски експерти играју финансијама, док је погубно за једну независну државу када финансије дођу у руке странаца,који су непријатељски опредељени према нашој држави и нацији.Нажалост, како нико није хтео да слуша моје стручне савете, режим је ширио пропаганду о благостању које нам следи када грађани узму скупе кредите,шири ли су лажи о макроекономској стабилизацији и чврстом и конвертибилном динару,који ће се куповати на светским берзама, после толиких улудо задужених година данас почиње буђење из наркотизованог стања. Кажем, драги пријатељи, почиње јер смо на почетку стрме, клизаве и опасне литице која нас води на само финансијско дно. Ко ће пасти на то дно? Државне финансије, компаније које не припадају политичким олигарсима и тајкунима и наивни и презадужени грађани који су безгранично веровали политичком олошу.


Прошле недеље, неко од економских аналитичара се сетио, напокон се и то догодило, да упореди кретање курса и цена у периоду 2001 -2012 године. Утврдили су да курс евра заостаје за растом цена преко 250%. Шта то значи? Ево једне пиљарске рачунице. Ако је те 2001 године, када су сви били напаљени и када су отворених уста гутали пропагандне лажи тржишних талибана, курс евра био 60 динара и ако је данас тај плаћени економски аналитичар схватио да је курс заостао за ценама за више од 250%, онда то значи да је данас реалан курс евра – 210 динара.
Ако минимални курс евра данас треба да буде 210 динара, у ситуацији када нема привредног раста,када опада извоз,када је уништена привреда и када имамо рекордан пад индустријске производње, колики би девизни курс био да свега тога немамо и да наше компаније раде пуним капацитетима? Мртав коњ воду не тражи.
Држање девизног курса под административном контролом и вештачко надувавање динара не може да траје вечно. Рачун на наплату је морао да стигне. Рачуни су данас почели да стижу за плаћање. Забијањем главе у пропагандне политичке кампање богатих и доконих политичара и медијским заглупивањем презадуженог народа неважним стварима и догађајима не можемо да решимо нарасли проблем.

Шта треба да радимо?

Морамо да се суочимо са проблемом. Морамо да отворено говоримо о проблему. Морамо да уђемо у саму суштину проблема,ако хоћемо да га решимо. Зато је важно, на томе инсистирам скоро три деценије, да се медији отворе за све наше стручне и умне људе који данас немају приступ националним телевизијама. Нови људи ће донети нове идеје. Нови људи ће донети нова решења и прекинуће се политика бежања од проблема.

Шта је истина?

Истина је да данас званични курс евра износи 117,34 динара, док је 11.01.2012 износио – 103,38 динара. Динар је изгубио на вредности – 13,54%.
Истина је да су шпекуланти, преко својих банака, куповали у репо операцијама благајничке записе НБС, које су носиле каматну стопу од 9,5%, упркос томе што већ скоро деценију пишем да је то отворена шпекулација на штету НБС,односно наше државе, чије трошкове морају да подмире порески обвезници. Не вреди. Шпекуланти имају своје плаћене лобисте у НБС и влади. То је довело да су шпекуланти, примера ради, дана 14.02.2012 имали у благајничким записима НБС 138,89 милијарди динара или,према тадашњем курсу,1,286 милијарди евра, док су дана 30.05.2012 имали свега – 50,750 милијарди динара или – 438 милиона евра. Шпекуланти су повукли 848 милиона евра из динарских благајничких записа. Преостали износ ће повући у току јуна месеца, јер је операција играња на благајничке записе НБС,која је почела по новим правилима тржишног формирања каматних стопа од 02.04. 2004 године, завршена и сада шпекуланти излазе са динарског тржишта. Зато су они плаћали функционере НБС и владе да,наводно, стабилизују девизни курс и да га држе толике године потцењеним да би они могли да зарађују на разлици између камата по којима узимају кредите на светским тржиштима 0,5% до 3% годишње и камате на благајничке записе која се пењала и преко 22%.

Ко су били ти шпекуланти? Гангстери са Вол Стрита? Ма не, то је исувише плитко тржиште за те океанске ајкуле, које имају финансијске трејдинге и програме на Вол Стриту, где се зарађују ненормалне суме недељно, тако да они нису били заинтересовани да лове бабушке по нашем муљу. Мислим да те шпекуланте треба тражити међу домаћим издајницима и шесторазредним светским банкарима и брокерима. Превара је почињала од држања наших девизних резерви на скривеним местима по свету,како би се сачувала тајновитост у јавности,настављала се отварањем колатерала на основу тих државних девизних резерви и долазак девиза у земљу путем прекограничних кредита – цросс бордер – који су се мењали у динаре, привидно јачали девизне резерве НБС, да би завршавали у динарским благајничким записима са високим приносом.
За оне који нису са финансијског тржишта, то значи, да будем потпуно јасан, да су државне резерве послужиле домаћим шпекулантима да се богате на разлици између малих каматних стопа на светском тржишту и високих каматних стопа на динаре. Стабилан девизни курс је служио да се пљачка уоквири. Колико је тим репо операцијама новца украдено? Мишљења сам да се та цифра креће око 3 милијарде евра, али за израчунавање тачног износа те организоване пљачке морале би се отворити све књиге НБС од 2001 до данас.

Наравно, одговорне у НБС од 2001 до данас треба похапсити и конфисковати им имовину. Ево вам и објашњења откуда неким пропалим политичарима новац за кампању. Неколико милиона утрошених у кампањи није ништа за неколико стотина милиона који су украдени и подељени са светским хохштаплерима, који су нам се престављали као међународни експерти.

Ако сам успео да објасним један сегмент у бесрамном и организованом пљачкању државе и сопственог народа, о коме пишем толике године, онда се намећу следећа два питања – када ћемо ударити у то дно и шта да се ради?

На питање – када ћемо ударити у дно – прогноза зависи од тога када ће се формирати влада и које ће она прве потезе повући. Пошто драгоцено време пролази неповратно, бојим се да ће нас догађаји врло брзо заскочити и да ћемо упасти у велику невољу. Према садашњим најавама свих политичких играча нова влада, без обзира ко је буде направио, тражиће спас у смртном загрљају ММФ-а. То је катастрофална грешка. Већ сам о томе све написао шта нас чека у том загрљају са економским убицама из ММФ-а.
Нови председник је добро поступио што је прво отишао у Москву, јер је Путин понудио, боравећи последњи пут у Београду, оних 10 милијарди долара за пројекте, али нови председник није успео да изнесе оперативан план за пласман тих 10 милијарди долара, па се вратио са обећањем од 820 милиона долара, што нам не може помоћи да радикално променимо економски концепт и обезбедимо двоцифрене стопе привредног раста. Изјава новог председника да се мора формирати влада што пре да би се ишло у загрљај ММФ-а доказ је његове историјске незрелости.
Зато је важно да се направи Влада националног спаса и да се прихвати економски програм који сам предложио. Хоће ли доћи до тога? Неће. Наставља се наше клизање према дну. Сујета српских политичара може да се обузда само грађанским протестима на улицама.

Шта треба радити?

Треба сменити одмах Гувернера и његову камарилу. НБС треба ставити под контролу парламента и владе. НБС треба да постане кредитно-монетарна институција, уместо мењачнице новца која служи шпекулантима за богаћење. Треба одмах укинути девизну клаузулу за све кредите које су узели привредни субјекти и грађани. Девизна клаузула је противуставна категорија и мора да се забрани њено присуство у уговорима.
Укидањем девизне клаузуле скидамо омчу око врата предузећа и грађана. Спашавамо их вешања. Привреда и грађани не могу да отплаћују кредите са девизном клаузулом на курсу од 120 динара, како ће тек да преживе на курсу од 210 динара. Поред тога, треба направити салдирање рачуна од дана узимања кредита, колико је узето кредита у динарима, до данас, колико је отплаћено у динарима, тако да ће се значајно смањити кредитна оптерећеност, док ће се преостали износ репрограмирати, рецимо, на рок од још десет година.
Увођењем ових мера спашавамо привреду и грађане. Дајемо им свеж ваздух да удахну и да спремно дочекају примену правих економских мера које могу да направе преображај у држави и привреди.
Потрошених 1,2 милијарде евра могло се уплатити као оснивачки капитал у Развојну банку која би кредитирала домаћу производњу са каматама до 3% годишње и на тај начин смо могли да запослимо 280.000 људи. Половина администрације би се скинула са буџета и запослила на тржишту да пуни буџет. Смањили би се трошкови администрације у буџету и избрисао буџетски дефицит.
НБС не би бранила динар. Пустила би да се он слободно формира на тржишту. Реалан курс динара би погодовао расту извоза. Дошло би до драстичног пада увоза и домаћи произвођачи би имали добру калкулацију да изврше супституцију увоза.Покренула би се привреда и почели би незапослени да се запошљавају. Држава би штитила социјалном картицом све угрожене грађане који не могу да привређују. Сви остали би се доказивали на тржишту.

Све је врло једноставно, зар не?
Па, добро, ако је тако једноставно, зашто се не спроведе?
Не може. Није у интересу политичке олигархије, банкара и тајкуна.
Наставља се наше клизање ка дну. Када ударимо у дно биће много болно. Али, после тога, почиње наше пењање. Нећемо имати другога избора, него да препустимо државу да управљају вредни, поштени, стручни и они који воле државу и своју нацију.

 

 

4 replies »

 1. Што кажу умни људи:,,Кад променимо себе на добро,стиме ће мо променити и државу“, и наш Патријарх Павле што је говорио-,,ДА БУДЕМО ЉУДИ“

  Свиђа ми се

 2. Ненаде, не понекад, увек!!!

  Колико мало људи се укључује на ФБР да коментарише, мора човек да им објашњава да на ФБР могу да прочитају све, без цензуре!
  Да ФБР није под Тадићевом усташком шапом, да његов Спиридон Копицл не одређује шта ће да се пише, а шта не!
  Народ као да је дрогиран, када покушаш нешто да кажеш, да се супротставиш свакодневним бахатостима режима, било причом или критиком, гледају те као теле у шарена врата!
  Као да причаш о тамо некој земљи, ко зна где далеко! Као да се то нас не тиче!
  Мени је више мука да неписменим дебилима објашњавам просте ствари! Највећи проблем је, што смо ми због неписмености до овде дошли, народ је превише неписмен, не схвата шта се стварно дешава, што би рекао наш народ, шта се иза брега ваља!
  Па, ако они сами не могу да укапирају о чему се ради, нека слушају паметније од себе, када им објасне о чему се ради, каква се завера кује сваког момента против Срба и Србије, нека послушају и нека напокон нешто учине за свој живот, заједно са свима нама који тако мислимо!
  А ова политичка олош испуњава све што вековни непријатељи Срба и Србије траже! Фашистима, нацистима, олошима су дозволили да нас черече сваки дан, понижавају и ниподаштавају!
  Јер у овој земљи, живот одавно није достојанствен, а посебно у ове 4 године, а биће још горе! И уместо да се народ да у памет, да нешто уради, они као зомбији реагују на све ненормалности, које се у овој земљи пласирају и раде сваки убоги дан!
  Ненормалности које сви ми, хтели или не хтели, осећамо на својој кожи, неко мање, неко више, али у суштини сви! Толике ненормалности, да просто, нормалан човек, човек који воли своју земљу и народ, коме срце бије, када се сети својих предака и историје, не може више да издржи!
  Хвала, по ко зна који пут правим новинарима, патриотама ФБР које није страх да напишу истину!
  И који се нису нашли у служби режима, издајничког, усташког, све најгоре о Тадићу и његовим фукарама, послушницима, мислим! То важи за све који су око усташе Тадића!
  Новинари ФБР заслужују све похвале, мало је данас таквих људи, који нису продали веру за вечеру, који се нису одрекли свог народа и којима је стало да се увек каже истина, да се заустави ово пропадање земље и народа!
  Народе српски, још није касно, али уколико нешто не учинимо врло брзо, ствари се неће моћи тако лако поправити!

  Свиђа ми се

 3. Problem je u stranoj okupaciji Srbije . Oni nam ne dozvoljavaju da se dignemo iz blata ,vec nas guraju jos dublje i dublje. Njima nije i nece biti u interesu da se Srbija podigne iz blata i sputavaju i miniraju sve sto vodi ka spasavanju Srbije ! SVE! To je problem,ali kako prvo resiti TAJ problem?

  Свиђа ми се

 4. Чини ми се да је размишљање господина Драгаша добар пут за излазак из кризе, која се понекад вештачки ствара шпекулантским путем. Ненад Урић

  Свиђа ми се