АУТОРИ

НЕДЕЉКОВИЋ: Зашто је угашен дневни лист Правда?


Зашто је угашен дневни лист Правда?

7 јун 2012, ФБР уредник В. Недељковић

У овом тренутку нема простора, а ни времена да би се објаснило све што се дешава у вези са дневним листом Правда, али ће у будућности о томе свакако бити више говора.

Покушаћемо да ту причу објавимо у наставцима, а ако се укаже прилика и у једном целовитом чланку. Оно што је битно да се каже у овом тренутку је следеће.

Власничка структура у Правди је била подељена између две моћне политичке странке. Једна од тих странака је извукла своја средства из овог листа. Према незваничним сазнањима, људи блиски том (ономе који је повукао своја средства) политичком погледу су свесно радили на гашењу тог листа, необјављујући врсне чланке који се тичу друштвено-политичких збивања и тиме лист чинили незанимљивим.

Исти ти људи су у току јучерашњег дана 06. 06. 2012. године потписали отворено писмо председнику Републике Србије Томиславу Николићу у којем захтевају да се испоштују права радника запослених у новинарству, између осталог, конкретно и у листу Правда. Не требе додатно наводити да је већина запослених била непријављена. У овом случају наведено, такво наступање би се могло назвати крајње лицемерним. 

Подношење писма је најављено за данашњи дан 07. 06. 2012. године. Потпиисници писма себе сматрају представницима листа Правда, иако је под њиховим руководством лист угашен. Са друге стране, у просторијама листа је остала скупина људи која се својим залагањем труди да не дође до гашења листа, одржавајући у животу интернет издање.

Они који се гашењу опиру тренутно покушавају да сачувају интернет издање и то већим делом због тога што управо бране основно људско право на рад, на које се „протестанти“ по свему судећи неосновано позивају. То јест, на слободу говора која је свесно била гушена за време „владавине бивших – протестаната“ Правдом у протеклим данима, без обзира који је политичар или странка била у питању. 

Дакле, поменути су за данас 07. 06. 2012. године затражили пријем код председника Републике Србије и ми који смо остали да радимо у интернет издању не верујемо да ће о том догађају бити изнешене истините информације. Пратите интернет издање Правде како бисте били детаљно обавештени и са „друге“ стране.

Људи који се противе оваквом наступу бивших радника дневног листа Правда су спремни да одговоре на сва, како лична, тако и општа етичка питања која могу да буду постављена у вези са овим збивањима.

Несумњиво је да је већина њих свесна да је слобода говора у Републици Србији отворено доведана у питање и да је овде заправо искључиво о томе реч. Да није тако, не верујемо да би уопште долазило до гашења дневних листова. 

На жалост, о томе се јавно не говори имајући у виду изузетно тежак материјални положај грађана Србије, односно чињеницу да су управо тим материјалним положајем уцењени и сами новинари, а самим тим извргнути моралној поруги. У таквом положају, објективно извештавање о приликама у држави је готово немогуће и искључиво зависи од личног залагања.

Владимир Недељковић