Америка

НИСМО СВЕСНИ ДА ЈЕ БАКТЕРИЈА КОЈА БУКВАЛНО ЈЕДЕ ЧОВЕКА ТУ ОКО НАС


У Џорџији, у Америци, Ејми Копеланд се бори са ретком инфекцијом која једе месо. Гледа бесно у своје руке и пита када ће оздравити.

08.06.2012. Vestinet.rs

Оно што Ејми нису још увек рекли је да лекари планирају да јој ампутирају све прсте, баш као што су морали да уклоне већину њене леве ноге како би јој сачували живот.

„Њени прсти су у суштини мумифицирани, ту је месо мртво“, изјавио је доктор.

aeromonas_hydrophila_bacteria

Ејми је направила рану на нози, након што је повредила ногу. На том месту у њено тело је ушла бактерија.

24-годишња Ејми из Атланте је и даље у критичном стању јер се бори против инфекције која се зове некротични фасцитис. Лекари су у почетку били забринути да ће морати да јој уклоне ногу и обе руке. Али сада се суочавају само са тим да мора да изгуби прсте, након само два дана које је провела у хипербаричној комори. Пацијенти у комори удишу чист кисеоник да би се повећао број белих крвних зрнаца што доводи до бржег зарастања рана.

„Месо на длановима јој је једно време било љубичасто, а сада се опет враћа у розе боју. Још увек нисам свестан тога да ће мојој ћерци стварно ампутирати прсте. Не знамо ни да ли је она свесна ампутације једног дела ноге. Држимо се политике, не пита, не одговарај“, каже њен отац.

Бактерија која једе месо назива се „Aeromonas hydrophila“. Она емитује токсине који заустављају проток крви до одређених делова тела. Може јој уништити мишиће, масти и ткива коже.

Ејми је добила инфекцију након што је добила дубок рез на нози када се повредила на стену, где је ишла у шетњу поред реке, близу њеног универзитета.

Бактерија се углавном налази у топлим и сланим водама. Многи људи су изложени овој бактерији, а да нису ни свесни. Када дође до болести, често је то пролив због гутања бактерије у води. Случајеви када бактерија почне да једе месо су толико ретки, да их је само пар пријављено у медицинским часописима у последњих неколико деценија.

Поред оштећења екстремитета, Ејми је на респиратору и на дијализи, да би се њена плућа и бубрези опоравили. Лекари ће такође морати да отклоне већи део њене коже на грудима, да би спречили ширење инфекције.

1 reply »

  1. Fascitis necroticans može biti izazvan i nekim drugim bakterijama, a jedan od simptoma je otok mišića, usled koga postaje tesno u fasciji (mišićnom omotaču) i zato dolazi do opstrukcije cirkulacije i nekroze (odumiranja) tkiva. Osim antibiotika koji se daju po antibiogramu, neophodno je načiniti rezove na koži i mišićnim ovojnicama, kako bi se smanjila kompresija u tkivima. Operativni zahvati tog tipa, blagovremeno učinjeni, su preduslov lečenja.

    Свиђа ми се