Влада

Динкић под истрагом!


Тужилаштво за борбу против корупције „чешља“ бизнисмена Мартина Шлафа због куповине Мобтела, а проверава се и како је лидер УРС исплатио 357,9 милиона евра

08.06.2012. Аутор: Екипа Курира,Фото: Зорана Јевтић

Austrija, Mlađan Dinkić, mobtel, Да ли ће Динкић упасти у Шлафову мрежу?

БЕОГРАД – Клупко се одмотава.
Аустријско тужилаштво за борбу против корупције покренуло је истрагу против контроверзног бизнисменаМартина Шлафа и због околности у вези са куповином Мобтела. Наиме, кипарској фирми „Holdenhurst holding limitid“, чији су сувласници Шлаф и Јозеф Таус, Србија је, на основу уговора који је потписаоМлађан Динкић, исплатила 357,9 милиона евра.

Ту не би било ништа спорно да Шлаф није купио непостојећу фирму и на основу ње дошао до оператера 063. Његова фирма „Holdenhurst“ је, како је тврдио, у пролеће 2005. од Богољуба Карића купила 51 одсто власништва у Мобтелу куповином дела „БК трејда“, регистрованог у Моускви. Србија је то признала и обећала „Holdenhurst“-у део новца од продаје Мобија 063, фирме формиране од Мобтела. Међутим, Тихомир Живановић, стручњак за телекомуникације, каже за Курир да су руске власти утврдиле да „БК трејд“ не постоји у Јединственом државном регистру правних лица Руске Федерације.

– Динкић је без основа признао удео „Holdenhurst“-а у Мобију и пристао да им се исплати новац. Документацију о томе предао сам аустријском амбасадору у Београду, а овај тужилаштву у Бечу – наводи Живановић за Курир.

Покретање истраге пропратили су и аустријски медији Тренд и Профил. Шлаф је, како пишу, тада посредовао за аустријску државну фирму Телеком, која је била заинтересована за куповину Мобтела. Када је Влада Србије почетком 2006. заоштрила сукоб са Карићем, пишу ови листови, са Шлафом у Београд долази и Хуберт Горбах, тадашњи потпредседник аустријске владе и министар инфраструктуре, који посредује у преговорима са Србијом, коју представља Динкић.

Горбах успева да мирним путем реши спор између Србије и Шлафа, а на који начин, то је остала тајна, али управо та тајна је, како пишу аустријски медији, и интересантна истражитељима.

„Договор о продаји између Шлафа и Динкића постигнут је уз два споредна услова: да цена Мобтела не буде нижа од 1,1 милијарду евра, иначе Шлаф неће продати свој део предузећа, и други – да Србија распише конкурс за трећег оператера (који је касније постао VIP, то јест Телеком Аустрија)“, пише аустријска штампа.

 

Austrijski mediji bavili se spornom prodajom MobtelaАустријски медији бавили се спорном продајом Мобтела
Martin ŠlafMartin Šlaf

УРС: Све чисто

– Цела документација о Мобтелу налази се у Министарству финансија и све је лако проверљиво. Све је чисто. Нико из Аустрије није контактирао са Динкићем у вези са тим случајем јер се он уопште не односи на њега. Очито је реч о интерном спору између Карића и Шлафа, што нема везе с лидером УРС и државом Србијом – тврде у Уједињеним регионима Србије.

Хронологија

Пролеће 2005.     Шлаф преговара с Карићем
Децембар 2005.    
Држава одузима лиценцу Мобтелу
Јануар 2006.    
Аустријски министар преговара са Србијом
Април 2006.    
Држава формира Моби 063  са „Holdenhurst“-ом
Јул 2006.    
Теленор купује Моби 063 за 1,5 милијарди евра
Август 2006.    
Држава исплаћује „Holdenhurst“-у 357,9 милиона евра

http://www.kurir-info.rs/dinkic-pod-istragom-clanak-265096