БАРИКАДЕ

Милан Ивановић – КФОР се понаша као ударна песница Тачија!


Милан Ивановић, Председник Српског Националног Већа северног КиМ:

Кфор се понаша као ударна песница Тачија

Корени, 6.6.2012.

Након што је, нажалост, поново пала српска крв, очито је да је НАТО пакт напустио оквире Резолуције 1244 и статусну неутралност на Косову и Метохији. Војници Кфора се већ се понашају као ударна песница Хашима Тачија и осталих терориста те квази државе, рекао је Милан Ивановић, председник Српског националног већа северног Косова и Метохије, у интервјуу за „Корене“.

Због чега су војници Кфора кренули да уклањају српске барикаде?

– Лажна држава Косово настоји да учврсти своју државност покушавајући избрисати наше институције на северу Косова и Метохије, служећи се етничким чишћењем, насиљем и употребом силе. Најновија употреба бојеве муниције и сузавца озбиљно је дестабилизовала безбедносну ситуацију и покушано је да се Срби заплаше да би прихватили албанске институције.

Зар нисте на референдуму рекли шта мислите о албанским институцијама у српској покрајини?

– Ми смо на референдуму већ рекли своје, послали поруку да никада нећемо прихватити ту квазидржаву засновану на насиљу, организованом криминалу и терору. Оно што је посебност последњег крвопролића је то да никада Кфор није употребио такву силу, јер до сада мирни грађани нису били безразложно хапшени од војника те наводно мировне мисије као што је то било у прошли петак.

Шта се тог 1. јуна догодило?

– Тада су претресали стан и угоститељски објекат породице Филимоновић, биле су то страшне сцене. Жену и мајку деветоро деце тукли су, малтретирали и понижавали. Говорили су српски са албанским акцентом, што је значило да су у Кфору и Албанци. Уплакана деца су вриштала, покушавала да заштите своју мајку која је сурово тучена, а пошто је ту било више особа, хапшени су и они из суседних кућа који су били у својим баштама и који нису директно учествовали у догађају. Они су предати Еулексу и шиптарској полицији који су их спровели до суда у јужној Митровици. Ипак су пуштени, јер за то привођење није ни било никавог разлога. Колика је то бруталност била говори и то да није дозвољено ни санитетским возилима да прођу да би медицинско особље пружило помоћ рањеним цивилима.

Ко није дозволио да прође хитна помоћ до рањених Срба?

– Амерички пуковник у Кфору, Линт се зове, није дозволио пролаз санитету, он је решио да дресира Србе у Звечану, баш као што је то хтео и ранији командатнт Кфора Древс. Они не маре да је њихов задатак по Резолуцији 1244 да обезбеде мир, а не да примењују насиље. Све је изазвало заиста велико узнемирење и неспокојство међу становништвом, међу Србима, не само у Звечану, него широм Косова. Рањени су били на ивици смрти и живота, операције су трајале сатима. На мосту су остале чауре, више стотина од муниције различитих калибара.

Верујете ли да је све рађено у договору са властима у Приштини?

– Тврдим, све је рађено у договору са Приштином и, наглашавам, уз присуство Албанаца у униформама Кфора. Мислим да је то порука нашем председнику Томиславу Николићу да мора слушати западне налоге да се Србима онемогући слобода кретања. Јер, управо они спроводе налоге да Срби морају да возе под туђима таблицама, да имају туђе личне карте, да прихвате туђи индентитет. Одузимају возила и имовину Србима, а о томе, мора се то рећи, постоје споразуми Борка Стефановића и бившег председника Бориса Тадића са Приштином.

Мислите да се Влада Србије о томе договорила са Приштином?

– Ти су договори били на српску штету, јер немамо јасан демант српске Владе, ове, техничке Владе, ни државног секретара Министарства за КиМ Оливера Ивановића, ни министара за КиМ Горана Богдановића. Нико не демантује да су наши преговарачи све то аминовали чиме су одобрили да Кфор изађе из оквира Резолуције 1244 и да те снаге освајају наше територије. Фактички, Кфор је снага која ради на остварењу геостратешких интереса Брисела и Вашингтона, а истовремено служе и као подршка Приштини и њеним квазиинституцијама на северу КиМ. Београд и техничка Влада допринели су једним делом оваквом развоју догађаја, нису предузели никаве озбиљније мере. Кривица је на бившем председеднику, можда и будућем мандатару владе Борису Тадићу, и њега морам да означим као једног од криваца за катастрофално стање на КиМ. И не само то, наше власти раде перфидно на поделама међу нама, међу Србима. Али, ми смо веома одговорни, озбиљни, свесни смо тежине ситуације и знамо да имамо чиме да се одупремо – од грађанске непослушности до осталих легитимних средстава.

Да ли ћете наставити са организованим окупљањем?

– Окупљамо се на сваки наговештај било кавог напада, окупљамо се на свим тим местима где смо угрожени. Боримо се за наш опастанак, за нашу слободу, за наша радна места, животе, породице. Наравно, и међународно право је на нашој страни и божија првда је на нашој страни и ми ћемо да опстанемо. Очекујемо у наредним данима долазак и најављени разговор председника Томислава Николића са представницима општине Звечан како би ублажили штету коју је направила ова наша наводно европејска, а заправо антисрпска, антикосметска власт, како би заштитили интегритет и територијални суверенитет државе, а то је у складу са нашим уставом. Тога се пидржавамо, а не налога Запада и ове наше криминализоване власти.

П. Јеремић