ДЕШАВА СЕ...

Николић: Премијер треба да води тзв. дијалог са сепаратистима!?


Николић: Премијер треба да води тзв. дијалог са сепаратистима

 

14.06.2012 у 16:33, Србел.нет

Председник Србије Томислав Николић пренео је шефици европске дипломатије Кетрин Ештон да сматра да би београдски тим у будућем тзв. дијалогу Београда и припадника нелегалних сепаратистичких структура на КиМ требало да предводи нови премијер Србије.

„Пренео сам госпођи Ештон своју идеју да председник владе Србије од сада води преговоре, договоре, разговоре, пошто је остало мало тога о чему треба да се договоримо, али веома важног“, рекао је председник Србије.

Он није рекао какав је став Ештонове о томе.

По Николићевим речима, оно што је договорено у тзв. дијалогу често се различито тумачи у Београду, међу сепаратистима на КиМ и у Бриселу, па је замолио Ештонову да коначно буде упознат са имплементацијом договора.

„Кад државни чиновници разговарају, немају никакву одговорност и различито тумаче договоре од својих саговорника“, образложио је Николић.

У изјави новинарима после сусрета са шефицом европске дипломатије, који је по његовим речима трајао дуже него што је планирано, Николић је рекао да мисли да ју је у искреном разговору убедио да за Србију нема боље будућности од Европске уније.

Николић: Нема боље будућности за Србију од ЕУ

„Мислим да сам је уверио да уопште не размишљам о томе да постоји негде нека боља будућност за Србију и Србе ван чланства у ЕУ“, рекао је Николић новинарима након изласка из зграде Европске комисије и додао да ће Србија учинити све што је потребно да евентуално крајем године добије препоруку за преговоре о придруживању.

По његовом мишљењу, разговор са Ештон био је „врло користан и успешан“. „Разговарали смо о прошлости, садашњости, а највише о будућност“, рекао је Николић.

Кад је реч о КиМ, Николић је рекао да је договорена интензивна сарадња како би се обезбедио мир и безбедност за све грађане, а посебно на северу.

“Треба да се спречи једнострана акција са било које стране која би угрозила мир и безбедност”, рекао је Николић.

Он је рекао да је указао својој саговорници да би ЕУ требало да обрати више пажње на тежак живот грађана Србије и велику незапосленост.

“Ако нам ЕУ не помогне да почнемо да радимо, ми можда никада нећемо достићи стандарде потребне да би Србија била у ЕУ”, упозорио је Николић.

Председник Србије је рекао да га је саговорница убедила да искрено жели да види Србију и све остале балканске земље у ЕУ. Он је рекао да му сада остаје да политичаре убеди да што пре формирају владу како се не би губило драгоцено време.

“Оно што смо јуче могли да урадимо можда нећемо моћи данас, а оно што можемо данас можда нећемо моћи сутра”, упозорио је Николић.

Председник је обраћање новинарима је завршио речима да Србија никада неће признати тзв. Косово.

Николић је састанком са Кетрин Ештон започео серију сусрета у Бриселу, коју наставља разговором са председником Европског савета Херманом ван Ромпејем и председником Комисије Жосе Мануел Барозом.

Ван Ромпеј: Односи са тзв. Косовом кључни услов за преговоре

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј саопштио је данас, након сусрета са председником Србије Томиславом Николићем, да „даља нормализација односа са Косовом“ остаје кључни услов за почетак преговора за придруживање ЕУ.

„Даља нормализација остаје кључни услов за следећи корак, почетак преговора о придруживању“, наводи се у Ван Ромпејевом саопштењу достављеном медијима. Председник Савета је рекао да је сем тога неопходно применити договоре о регионалној сарадњи и прелазима, као и пронаћи решење за север КиМ и смирити тензије у интересу свих који тамо живе.

Ван Ромпеј је оценио да је данашњи разговор са Николићем био „искрен и добар“ и да је задовољан што је од Николића чуо да је европска интеграција у врху његових приоритета. Он је нагласио да ће нови српски председник, кроз своју подршку напорима будуће владе, имати важну улогу у приближавању Србије Европи.

„ЕУ је дефинитивно највећи трговински партнер Србије и главни страни инвеститор“, подсетио је Ромпеј, и обећао да ће Брисел подржати даљи напредак Србије на европском путу. На крају, Ван Ромпеј је Николићу пожелео успешно председавање на предстојећем самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи и указао на важност процеса помирења за будућност региона.

2 replies »

 1. Николић је свашта причао у кампањи. Али, то више није важно.
  Много је битније да каже „ДА ЈОШ НИЈЕ ЧУО ОД ЕУ ДА СРБИЈА МОРА ДА ПРИЗНА КОСОВО“, а онда када му дође Филе и затражи да се уклоне „паралелне институције на Косову“, он снисходљиво одобравајуће климне главом.
  На питање новинара, ‘ладно се не обазире.

  Народ заслужује власт какву има.

  А какав смо ми то народ, кад нас овакви представљају?

  Свиђа ми се