АУТОРИ

У Мађарској се фашизам враћа на велика врата- Откривена биста и спомен плоча ратном злочинцу Хортију!


У Мађарској откривена биста и спомен плоча фашисти Хортију…

ИЗВОД ИЗ БИОГРАФИЈЕ МИКЛОША ХОРТИЈА(Википедија): У Југославији је проглашен за ратног злочинца[1] због масовних ликвидација српских цивила у Војводини[2]. Мађарски војници су одговорни за смрт или депортацију скоро 20 хиљада грађана Војводине[2]. Један од најпознатијих злочина ове војске је масовно убиство Срба и Јевреја у јануару 1942. године познато као Рација у јужној Бачкој када је убијено преко три и по хиљаде људи[2](у наставку чланка је комплетна биографија)

17 јун 2012, ФБР редакција

БУДИМПЕШТА – У селу Чикаку, удаљеном шездесетак километара од Будимпеште, откривена је биста регента Мађарске од 1920. до 1944. године и савезника Адолфа Хитлера Миклоша Хортија.

Откривајући бисту, председник општине је рекао да је Хорти показао прави пут земљи која је била све више подељена, у тренутку када је јединство био приоритет.

Хорти је био аустроуграски адмирал и заповедник флоте, а учествовао је у гушењу побуне морнара у Боки Которској 1918. године.

Као регент Мађарске, државу је увео у рат на страни Хитлерове Немачке и учествовао у агресији на Југославију и Совјетски Савез.

У Југославији је проглашен за ратног злочинца, због масовних ликвидација цивила у Војводини, које су спроводиле његове јединице.

Његова рехабилитација у Мађарској почела је пре десетак година, а убрзана је у време десничарске владе Виктора Орбана.

Пре десет дана на Богословском факултету Реформатске цркве у Дебрецину откривена му је спомен плоча, коју је осветио главни бискуп Мађарске.

 
Извор: Фонет, Политика
—————————————————————————-

Миклош Хорти (биографија)

Из Википедије, слободне енциклопедије

Миклош Хорти
Horthy the regent.jpg
Миклош Хорти од Нађбање
Датум рођења: 18. јун 1868.
Место рођења: Кендереш (Аустроугарска)
Датум смрти: 9. фебруар 1957.
Место смрти: Есторил (Португал)

Миклош Хорти од Нађбање, (мађ. Vitéz Nagybányai Horthy Miklós; Кендереш, 18. јун 1868. — Есторил, 9. фебруар 1957) је био аустроугарски адмирал и регент Мађарске.[1] У време Аустроугарске био је поморски официр, те заповедник крстарице „Навара“ и ратне флоте.

Учествовао је у гушењу побуне морнара у Боки которској 1918. године.[1]

Од 1. марта 1920. до 15. октобра 1944. служио је као регент Краљевине Мађарске.

Увео је Мађарску у рат на страни Хитлера и учествовао у агресији на Југославију и Совјетски Савез[1].

Одговоран је за истребљење Јевреја и злочине над цивилима. У августу 1941. година Хортијева влада је наредила депортацију Јевреја из земље, а око 20 хиљада њих касније је убијено од стране немачких трупа[2].

У Југославији је проглашен за ратног злочинца[1] због масовних ликвидација српских цивила у Војводини[2]. Мађарски војници су одговорни за смрт или депортацију скоро 20 хиљада грађана Војводине[2]. Један од најпознатијих злочина ове војске је масовно убиство Срба и Јевреја у јануару 1942. године познато као Рација у јужној Бачкој када је убијено преко три и по хиљаде људи[2].

Немци су га уклонили са власти и интернирали у октобру 1944. године, када је изразио спремност за потписивање примирја на почетку битке за Будимпешту.[1] Тада су га одвели у Баварску где је био у затвору до краја рата[2].

После рата је учествовао на Нирнбершком процесу, а потом је отишао у Португал где је живео до краја живота – 1957. године[2].

Током 2000-их година у Мађарској је отпочео процес његове рехабилитације, а посебно током владавине десничарске владе на челу са Виктором Орбаном[2]. Тако је 6. јуна 2012. године на Богословском факултету Реформатске цркве у Дебрецину откривена спомен-плоча Миклошу Хортију коју је осветио главни бискуп Мађарске[2]. У насељу Ђомро главни трг је добио име по њему[2].

——————————————————————-

Извор: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D1%88_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8