ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ

ВАНРЕДНА ВЕСТ: РУСКИ РАТНИ БРОДОВИ СА ЕЛИТНИМ МАРИНЦИМА НА ПУТУ КА СИРИЈСКОЈ ЛУЦИ ТАРТУС!?


ВАНРЕДНА ВЕСТ: ЕСКАЛАЦИЈА СИРИЈСКЕ КРИЗЕ?

19 јун 2012- 04:00, ФБР:  РУСКО МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ САОПШТАВА, ДА СУ ДВА РУСКА РАТНА БРОДА СА ЕЛИТНИМ МАРИНСКИМ ЈЕДИНИЦИМА СТАВЉЕНИ У СТАЊЕ ВИСОКЕ ПРИПРАВНОСТИ, И ДА ИШЧЕКУЈУ НАРЕЂЕЊЕ ДА УПЛОВЕ У СИРИЈСКУ ЛУКУ ТАРТУС, РАДИ ЗАШТИТЕ ТАМОШЊЕ РУСКЕ ВОЈНЕ ПОМОРСКЕ БАЗЕ…. (извор: Руска ТВ „Русија Данас“) 

——————————

ПРЕТХОДНА ВЕСТ…

РУСКИ РАТНИ БРОДОВИ СПРЕМНИ  ДА ЗАПЛОВЕ КА СИРИЈИ

Published: 18 June, 2012, 15:45,

Русија Данас- ФБР превод

Стижу нам вести да су највећи руски амфибијски ратни бродови стављени у стање приправности у ишчекивању наређења да уплове у Сиријску луку Тартус, где су Руски цивили и војно морнаричко особље директно угрожени ескалацијом насиља изазваним текућим „грађанским немирима“.

„Посаде руских десантних бродова Николај Филченков, Цезар Куников, заједно са СБ-15 „тегљачем„- и за сада непознат број елитних руских маринаца који се налазе на њима, способни су да пруже заштиту и обезбеде евакуацију руских држављана, који су у саставу особља руске поморске базе у сиријској луци“- поверљиви извори из Команде руске ратне морнарице су саопштили агенцији ИНТЕРФАКС- АВН, у понедељак…

Један анонимни руски поморски официр из састава Црноморске ратне флотиле  је такве наводе демантовао, и изјавио да су „Николај Филченков“ и Цезар Куников“ и даље укотвљени у Севастопољу. Он тврди да посаде тих бродова „обављају редовне дужности“ и да нема стања приправности. Али је ипак потврдио да руски ратни бродови у таквом стању приправности да могу у року од 12 сати да буду послати у било који део света!?

У оптицају су такође разне спекулације око улоге Руске (сиријске) ратно-морнаричке логистичке базе у луци Тартус, у оквиру које се налази огроман ПМ-138 „брод-радионица“. Та специјална морнаричка инсталација обезбеђује одржавање и сервис за потребе Руске ратне медитеранске флоте…

Руски ратни брод „Иман“ танкер, из састава Црноморске флоте, који у свом саставу има специјалну антитерористичку јединицу је окончао своју „сиријску туру“ у мају ове године, али су у истом месецу отказани планови да се  Ракетни разарач „Москва“ пошаље у исте сиријске воде, ради „патролирања“!?

У међувремену, руски теретни брод „Професор Кацман“ је упловио у луку Тартус, 26 маја ове године. Неки руски и западни медији су спекулирали да је тај брод испоручио руско оружје Сиријској влади, ради борбе против „опозиције“…

Руска влада је негирала такве тврдње, наглашавајући да једина врста „оружја“ које испоручују Сирији јесу дефанзивни „системи“- за одбрану од спољне агресије.

Прошле седмице, вербални сукоб између Москве и Вашингтона је ескалирао, када је америчка државна секретарка Хилари Клинтон изјавила током редовне новинарске конференције, да Русија снабдева режим сиријског председника Башара ал-Асада борбеним хеликоптерима. Она је тада безочно устврдила да ће испорука тих хеликоптера „драматично“ ескалирати постојећи конфликт…

Русија је одмах демантовала такве запаљиве коментаре, тврдећи да су у питању стари сиријски хеликоптери, који су били у Русији на ремонту, и да су сада само враћени назад Дамаску, у оквиру већ постојећег уговора о сарадњи!?

Касније, је амерички „Стејт департмент“ издао саопшење демантујући тврдње Хилари Клинтон.

Током викенда, руски председнички саветник Јури Ушаков је изјавио да је „непроверена информација“ коју је пласирала Х. Клинтон, само помогла да се још више „отрује“ атмосфера већ компликованих и тешких Сиријских мировних преговора- и то непосредно пред сусрет Путина и Обаме, у Лос Кабосу (у оквиру Г20 самита).

„Председници ће засигурно дискутовати и сиријску ситуацију. Али изгледа да неко покушава да „поквари“ те најављене „преговоре у сенци“- изјавио је Ушаков. „Американци намерно ескалирају тензије таквим коментарима, које су потом накнадно покушали да ублаже. На пример, ова изјава Клинтонове је демантована од стране самог Пентагона, који је прецизно упознат са ситуацијом и детаљима ове раније уговорене испоруке војне технике и опреме.“

„Американци често дају неодговорне изјаве, које касније коригују и допуњују- за то време тензије међу нама расту, и само наносе штету билатералној сарадњи,“- додао је он.

„Русија и Америка се очигледно не слажу око најважнијих међународних питања,“ изјавио је Ушаков, али је разјаснио да су „неспоразуми у случају Сирије ипак више тактичке, него стратегијске природе“.

„У ствари у случају Сирије, и ми и они, желимо да постигнено исти циљ- а то су мир и демократске промене у интересу будућности и опстанка Сиријске нације.“- нагласио је он.

„Русија несебично подржава почетак националног договора унутар „Сиријске арапске републике“, којим ће сиријци сами изабрати политичку будућност своје земље. За нас је употреба спољне оружане силе недопустива у таквој ситуацији…

Robert Bridge, RT

Превод: М. Новаковић

3 replies »

 1. Ovo je glupost. Ili niste procitali ceo tekst na Russia Today sajtu, ili ga niste razumeli, ili ste maliciozni. Taj tekst od sinoc kaze da je IZVOR U Ruskoj Mornarici izjavio Interfax-u da su na putu, ali da je njima jedan od oficira Crnomorske Flote izjavio da su ta dva broda i dalje u Sevastopoljskoj luci, na redovnom odrzavanju, ali da svaki Crnomorski brod mora da bude spreman da isplovi u roku od 12 sati od naredjenja.

  Свиђа ми се

  • @Љубомир Љубојевић

   РЕДАКЦИЈА: Очигледно да нисте прочитали цео чланак, и ако јесте онда то нисте урадили пажљиво- или јесте, али нам ипак (из само вама познатих побуда) шаљете један „малициозан и глуп“ коментар….

   У заглављу чланка је наглашен датум и време када је вест преузета „уживо“ са ТВ станице Русија Данас, односно њиховог дневника у 04:00, где је објављена као „ударна вест“(у то време)- и у том изворном облику преведена је на Српски са енглеског(ФБР превод), и постављена на наш блог.
   Информација да су „руски бродови“ на путу ка Сирији у наслову је стављена јасно под знак питања- али горња и најновија тв вест уживо управо то индиректно имплицира…

   Иначе информација коју ви наводите „делимично“- је објављена у оквиру овог чланка- и ми је преносимо у целости (наш редакцијски превод), као „претходну вест“.

   Иначе да разјасним осталим читаоцима- постоје „информације“ са интернет сајта Русије Данас и „информације“ са њихових „тв дневника“ уживо- и оне су често у „благом раскораку“. Претпостављамо да је то због благовременог преношења ванредних вести са терена, које нису прошле све нормалне канале верификације из више независних извора- понекад вероватно и из „политичких побуда“…
   …Често се такве информације касније повуку из оптицаја са њиховог ТВ програма, и ми као редакција смо тога свесни. Зато у оваквим извештајима наглашавамо време и датум када су преузете са ТВ мреже, и често их означавамо „знаком питања“ (на крају насловног линка- као у овом конкретном случају)…

   …Све остало препуштамо вашој интелигенцији и „темељности“ (у читању комплетне вести, а не само наслова)…

   Уредник М. Новаковић

   Свиђа ми се