ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

„Свијеће за 12 бањалучких беба“ – догађај организују њихови вршњаци


Свијеће за 12 бањалучких беба

еНовости   | 19.06.2012.У бањалучком парку “Петар Кочић” вечерас ће бити организовано прислуживање 12.000 свијећа за 12 бањалучких беба које су 1992. године умрле због недостатка кисеоника на Одјељењу за интензивну његу породилишта у Бањалуци. Окупљање учесника предвиђено је за 19.30 часова на платоу испред Народног позоришта Републике Српске, а затим је планирана шетња до парка “Петар Кочић”, саопштено је из Омладинске организације “Агора”.

Организатори овог догађаја – вршњаци настрадалих беба, окупљени у Омладинској организацији “Агора”, у сарадњи са Удружењем “Дванаест беба” најавили су да ће бити положени и вијенци на вјечни дом 12 беба на Новом гробљу, те на споменик у Улици краља Петра Првог Карађорђевића.

“Биће упућено `отворено писмо` Савјету безбједности УН, због чијих се одлука десила бањалучка трагедија 1992. године. Позивамо све грађане Бањалуке и Српске да учествују у шетњи”, наводе организатори и истичу да је циљ догађаја “да се млади нараштаји упознају о трагедији, која се тог маја и јуна 1992. године десила у Бањалуци, са надом да се више никада, нигдје и никоме неће поновити”.

Маја 1992. године у бањалучком породилишту умрло је 12 беба због недостатка кисеоника, који није могао бити допремљен копненим путем због блокаде Бањалуке, а ни ваздушним путем због одлуке Савјета безбједности УН о забрани летења изнад БиХ.

****

„Ова пјесма посвећена је Слађани Кобас, 13.-ој звијездици, која је чудом преживјела 12 дана у инкубатору без кисеоника ратне 1992. године, али је задобила оштецење можданих ћелија и плућа и тешко оштећење вида. Умрла је 9. фебруара 2006. године јер се није могла изборити против опасног канцера костију.“

3 replies »

  1. Срушен споменик Његошу у Приштини. Мило је то наградио отварањем амбасаде Црне Горе у Приштини.

    Свиђа ми се