БАРИКАДЕ

19.06.2012 Вести са КиМ – Успостављен саобраћај преко Брњака који је рано јутрос био прекинут због две бачене ручне бомбе!


ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Јутрос пред зору на пункт Брњак на коме су стационирани војници ЕУЛЕКС-а и француски војници КФОР-а бачене су ДВЕ БОМБЕ, једна је експлодирала, а друга није. НЕМА ПОВРЕЂЕНИХ, а прелаз Брњак је затворен!

***

Бомбе код Брњака

уторак, 19. јун 2012, 08:46 -> 16:07, РТС

Непознате особе јутрос бациле две ручне бомбе на камп Кфора код Брњака, саопштио Кфор. Један војник задобио мање оштећење слуха, наводи Мисија. Напад ће бити карактерисан као напад на особље УН и покушај убиства. Једна бомба експлодирала рано јутрос, док је другу касније уништио Кфор.

15.14 – Цео случај бацања бомбе на камп Кфора биће третиран као напад на особље УН и покушај убиства, јавља репортер РТС-а Биљана Јовичић.

12.00 – После увиђаја, прелаз Брњак је отворен и саобраћај на путу Косовска Митровица–Рибариће поново се одвија.

11.00 – На пункту је у току увиђај. Саобраћај на том делу пута је поново затворен.  

9.56 – Један војник Кфора задобио мање оштећење слуха приликом експлозије, саопштио је Кфор.

9.32 – Пут Косовска Митровица–Рибариће поново отворен, јавио је репортер ТВ Мост.

У близини административног прелаза Брњак на северу Косова и Метохије рано јутрос бачене су две ручне бомбе на привремени камп Кфора, саопштила је та мисија. После увиђаја, прелаз Брњак је отворен и саобраћај на путу Косовска Митровица–Рибариће поново се одвија. Косовска полиција ће цео случај третирати као напад на особље УН и покушај убиства, рекао је за РТС, заменик директора регионалне полиције Ергин Медић.

****

Успостављен саобраћај преко Брњака

19.06.2012 12:04, Танјуг

БРЊАК – Саобраћај преко административног прелаза Брњак, који је од рано јутрос био у прекиду због две бачене ручне бомбе, поново је успостављен данас нешто пре поднева, јавља Тањугов извештач са лица места.

Административни прелаз Брњак затворен је рано јутрос, пошто су на њега бачене две ручне бомбе, од којих је једна експлодирала, а друга морала бити уништена контролисаном детанонацијом. На путу Косовска Митровица – Рибариће, код места Бање формирала се дуга колона возила, која је више сати чекала на пролаз.

Након што је уништена бомба која није експлодирала приликом напада, и пошто су форензичари извршили увиђај, око 11:50 прелаз Брњак је поново отворен и саобраћај успостављен у оба смера. “Данас, у 4:00 ујутру, бачене су две ручне бомбе на привремени камп Кфор-а на администартивом прелазу ДОГ 31Брњак. Једна је експолодирала, а друга која није експлодирала налази се на средини пута и блокира саобраћај”, наведено је у саопштењу Кфора поводом данашњег инцидента.

Један војник Кфор-а, како се истиче у саопштењу достављеном Тањугу, задобио је мање оштећење слуха и није пријављена никаква озбиљнија материјална штета. Кфор је осудио употребу силе као потпуно неприхватиљиву и додао да ће међународне снаге томе строго успротивити.

Административни прелаз се налази на магистралном путу Косовска Митровица – Рибариће, а контролу саобраћаја на овом прелазу обављају службеници Еулекса.

У суботу је Кфор затворио алтернативни путни правац који се налази изнад прелаза Брњак.

***

Срби код Брњака траже одштету од Кфора

19. 06. 2012. 14:44х | Бета


Мештани села у близини административног прелаза Брњак у Ибарском Колашину предали су данас представницима Кфора захтев за хитно успостављање слободе кретања на путевима који воде до њихових кућа и затражили надокнаду штете.

Та штета им је, како тврде, причињена у суботу када су припадници Кфора прекопали алтернативни пут који су Срби користили за прелазак у централну Србију.

Састанак је одржан у згради СО Зубин Поток, а присуствовали су представници села Бање, челници локалне самоуправе и чланови Кфоровог тима за везу и осматрање. Потпреседник Општине Зубин Поток Срђан Ђуровић рекао је после састанка да су мештани села у близини прелаза Брњак у потпуној изолацији и да су за то одговорни војници Кфора који су се током суботње акције „понашали бахато без потребе“.

Мештани у писаном захтеву траже од Кфора да им омогући слободу кретања јер не могу ни до лекара, ђацима је онемогућено да данас полажу завршни испит у основној школи, а не могу да купе ни основне намирнице, рекао је Ђуровић. Према његовим речима, други део захтева односи на надокнаду штете коју су им припадници Кфора причинили јер су им покидали водоводну мрежу, погазили ливаде, оштетили шуме и усеве.

Ђуровић је истакао да је жеља мештана Ибарског Колашина да се сви проблеми решавају мирним путем и очекују да барикаде уклоне они који су их поставили. „Људи ће бити принуђени да, уколико Кфор то не уради, сами уклоне препрека и оспособе путеве да би се на овом подручју избегла хуманитарна катастофа“, указао је Ђуровић.

Он је пренео обећања Кфор да ће данас успоставити слободу кретања, док ће за надокаду штету бити потребно време.

Током акције Кфора у суботу потпуно су уништени, прекопани и бодљикавом жицом ограђени сви путеви – онај који је коришћен као алтернативни како би Срби избегли званични прелаз Брњак, као и сви шумски путеви и пешачке стазе којима су се кретали до Ибарске магистрале.

Срби не желе да користе званичне прелазе на северу Косова и Метохије јер су на њима косовски цариници.