АУТОРИ

ФБР-26.6.2012: НАКОН ИСПРОВОЦИРАНОГ ОБАРАЊА ШПИЈУНСКОГ АВИОНА ИЗНАД СИРИЈЕ, НАТО КОРИСТИ ТУРСКУ КАО ИЗГОВОР ЗА РАТ?


НОВИ НИВО ЕСКАЛАЦИЈЕ СИРИЈСКЕ КРИЗЕ?

————————————————————————–

26 јун 2012, Пише: ФБР- М. Новаковић

ДА ЛИ НАТО КОРИСТИ ТУРСКУ КАО „ТРОЈАНСКОГ КОЊА“ ДА БИ „УШАО“ У СИРИЈУ?

Турска је за данас сазвала хитан НАТО митинг, позивајући се на чланове 4 и 5, НАТО чартера о „колективној самоодбрани“ својих чланица, јављају данас светски медији. 

Турски потпредседник владе Булент Аринк је поводом обарања турског борбеног авиона у сиријском ваздушном простору дао пар доста контрадикторних изјава. Иницијално је тврдио да Турска због тог иницидента неће „ићи у рат“ против Сирије, да би одмах потом претио „одмаздом- све те „турске контрадикторности“ су данас резултирале евентуално у ванредни НАТО митинг, и претњу „колективном самоодбраном“ ( на коју се у овој фази једино позива Турска)…

Иако турски званичници не крију да је њихов шпијунски авион ушао у сиријски ваздушни простор, летећи свега 70 метара изнад површине мора (што упућује на свестан пилотски маневар да би се избегли сиријски радари)- они тврде да је авион оборен по напуштању Сирије, и то водећом ракетом!?

Сиријска страна одбацује те тврдње, тврдећи да има доказе да је турски борбени авион оборен артиљеријском ПВО ватром у сиријском ваздушном простору, и да ракетни системи нису коришћени- што опет звучи логично, јер је авион летео на тако малој висини, да је употреба радарских и ракетних система била веома отежана, ако не и немогућа!?

Приликом обарања овог прилично застарелог модела извиђачког авиона, типа: „McDonnell Douglas RF-4E“, дошло је и до „губитка“ два члана турске посаде, који се и даље званично воде као нестали. Да би ублажила овај очигледно смишљено испровоцирани инцидент од стране Турске (и по свему судећи НАТО савеза), Сиријска влада је понудила помоћ Турској у трагању за несталим пилотима. За сада званична Анкара није послала никакав одговор на ову понуду, осим горе поменутих „ратних бубњева“, у виду запаљиве реторике турског потпредседника Владе.

Војни стручњаци, саговорници руске ТВ станице Русија Данас, сматрају да се у овом случају ради о класичној војној операцији, посебно узимајући чињеницу, да је Турска и јуче вршила провокативне летове у близини сиријског ваздушног простора, и потом тврдила је на њихов авион поново отварана ватра!?

Они сматрају да се ради у најмању руку о шпијунској мисији, и тестирању сиријских ПВО система- а неки чал сматрају да се овде ради о нечем много озбиљнијем- свесном жртвовању застарелог извиђачког авиона и два члана посаде, да би се пружио изговор за „увлачење“ НАТО алијансе у рат против Сирије. На то упућује и интензивна активност обавештајних и војних кадрова Западних земаља, пре свега Америке и Француске на терену, нарочито на граници Турске са Сиријом, али и унутар саме земље. Што је све добро обелодањено и документовано, ових дана,  у неким водећим Западним медијима!?

Такође сазнајемо из сиријских извора да се у Дамаску сматра да је овај инцидент непосредно повезан са „пребегом“ сиријског пилота- дефектора у Јордан, који је „побегао“ заједно са сиријским борбеним авионим МИГ-21, који је био опремљен радарским кодовима и уређајима, који омогућују да од стране сиријске ПВО буде идентификован као „пријатељска летелица“.

Сиријски званичници сматрају, да су НАТО агенти дошли у посед тих кодова, и потом „задужили“ турску ратну авијацију да их „тестира“ намерним уласком у сиријске воде. Да је пребег сиријског пилота био пажљиво планирана операција ( а не напрасна и емотивна одлука, како спекулишу Западни и турски медији) упућује и чињеница да је он непосредно пре свог „акта“ пребацио целу своју породицу у Турску!?

У прилог овој тези говоре и „искуства“, и јавности мало познати подаци из Либијског рата прошле године. Наиме, у фебруару 2011, два либијска пилота су пребегли са борбеним авионима на Малту. У добро обавештеним војно-аналитичким круговима се тврди да су ти авиони такође били опремљени специјалним радарским кодовима и уређајима, који су их код либијске ПВО (против ваздушне одбране) идентификовали као „пријатељске летелице“. И у том случају се такође сматра да су ти кодови завршили у рукама Западне агентуре, да бих их НАТО користио током својих ваздушних напада на Либију. Та теорија засигурно објашњава неефикасност доста модерне либијске ПВО, током НАТО агресије на ту сада (по свему судећи) већ „бившу земљу“…

Међу војним аналитичарима, бар онима који су се ових дана огласили на разним водећим руским медијима, преовладава мишљење, да овај след догађаја непобитно указује да се у овим последњим турско-сиријским инцидентима ради о пажљиво планираној НАТО операцији, која се уместо у „успех“ изродила у праву „катастрофу“. Упркос томе, преовладава убеђење, да ће НАТО пропагандна машина покушати и ову „катастрофу“ да претвори у „медијски успех“, спиновањем и манипулисањем чињеница у јавности- и на тај начин обезбеди лажни изговор за улазак НАТО алијансе у рат против Сиријске нације (који је „де-факто“ већ у својој иницијалној фази)!?

Уосталом, ми на овим просторима смо већ искусили један Западно режирани „Рачак“, и претрпели све „његов“ ужасне консеквенце- тако да нам је добро познато на које све „гадости“ је спреман „фашистички“ НАТО савез, под америчком „диригентском палицом“ …

Миодраг Новаковић

Извор: Комсмолскаја Правда, Асошијејтед Прес, Русија Данас…

———————————————————————–

26.06.2012 08:21 танјуг

НАTО о Сирији после рушења турског авиона

БРИСЕЛ – Амбасадори земаља чланица НАTО окупиће се данас у Бриселу како би размотрили ситуацију насталу након обарања турског војног авиона у близини сиријске обале прошлог петка.

25.06.2012 21:32 танјуг

—————————————————————————————-

Сирија пуцала на још један турски авион?

АНКАРА – Tурска тврди да је Сирија пуцала на један турски авион који је учествовао у операцији потраге за олупином борбеног турског авиона ф-4 који је Сирија оборила у петак.

Заменик турског премијера Булент Аринц је изјавио да Сирија „неће проћи некажњено“ али да Tурска „нема намеру“ да иде у рат.

Како преноси Би-Би-Си, НАTО треба сутра да разматра обарање „Фантома“ ф-4 на састанку који је тражила Tурска, чланица Алијансе.

Говорећи на конФеренцији за новинаре коју је преносила телевизија, Аринц није прецизирао када се догодио овај други инцидент и није рекао да ли је авион оборен.

————————————————————————————————————————–

——————————————————————-

Сиријска против-ваздушна одбрана успешно положила проверу НАТО алијансе

25. 06. 2012 22:30 | Андреј Арешев / Фонд стратешке културе

uspesna provera 300x178 Сиријска против ваздушна одбрана успешно положила проверу НАТО алијансе

(Фото: Фонд стратешке културе)

Анкара покушава да из догађаја са својим авионом-извиђачем, који је 22.јуна погођен над територијалним водама Сирије извуче максимум. За 26.јун је заказана хитна седница Савета НАТО-а како би размотрила овај инцидент. Представник Алијансе Оана Лунгеску је изјавила да ће у Бриселу бити поднет извештај турске стране.

Како је познато, 22. јуна је сат и по после узлетања из ваздушне базе „Ерхач“ у провинцији Малатја1 авион војно-ваздушних снага Турске RF-4E нестао са екрана радара ваздушног простора југо-источније од провинције Хатај, која се граничи са Сиријом. Нешто доцније је Дамаск изјавио да је авион срушен пошто је упао у сиријски ваздушни простор, и посебно подвукао да наведени инцидент не треба да се сматра као „непријатељска акција против Турске“. Анкара је реаговала изјавом да је Сирија била дужна да упозори посаду авиона о томе шта намерава да уради, јер то налаже међународно законодавство. Тиме је турска страна признала чињеницу неовлашћеног упада летилице у ваздушни простор Сирије. А то већ није могло да прође без последица, чак и да је ситуација била много безазленија него што је ова, која је створена у вези са Сиријом. После је, истина, турска страна додала да се срушени извиђач, налазећи се у међународном ваздушном простору, „случајно“ великом брзином приближио ваздушном простору Сирије, али је та изјава изгледала заиста неубедљиво. А Ибрахим Калин, помоћник председника владе Турске за спољну политику, је одмах у свом микро-блогу написао: „Одговор Турске на поступак Сирије, која је оборила турског ловца, ће бити одлучан и јак“.

Према постојећим подацима, оборени турски авион је направио два круга над сиријском обалом, и том приликом ушао у њен ваздушни простор. Летећи ниско, он је проверавао поузданост рада сиријске против-ваздушне одбране и добијене податке преносио одговарајућем центру НАТО-а. Пошто је прелетео сувоземну територију Сирије у области Латакије, авион који је повредио ваздушни простор Сирије покушао да оде некажњен, летећи изнад сиријских територијалних вода. При том се ниско изнад мора налазио други турски авион, који је вршио координацију лета првог авиона. Циљ операције извиђачког авиона је био, како се саопштава, уз позивање на изворе из НАТО-а, да се провери снага сиријске ПВО за вођење рата. НАТО-у је био потребан прецизан одговор на питање: да ли сиријска ПВО, која је размештена на обали, има наређење да одмах обара стране авионе уколико они упадну у ваздушни простор земље или ће војска тражити дозволу из Дамаска , и тако губити време. Одговор је добијен: сиријска ПВО ће практично одмах, без икаквог упозорења, да обара сваки циљ у ваздуху уколико се он незаконито нађе у ваздушном простору земље.

Има их који говоре и да постоји и други могући циљ безобразног упада турског авиона, везујући га за скорашње бекство у Јордан сиријског пилота на авиону „Миг -21“. На сличан начин су 21.02.2011. из Либије на Малту отерана два ловца ВВС Либије. Пилоти који су побегли затражили су азил, а у руке НАТО-ваца су доспели системи за препознавање „свој – туђи“. И већ после месец дана НАТО је почео бомбардовање Либије, која је у ствари тако остала без против-ваздушне одбране.

„Вишефункционална“ провокација са турским авионом ће такође бити искоришћена за дискредитовање напора Москве за разрешавање сиријске кризе и уношење нових елемената у руско-турски дијалог у коме може да дође до нејасноћа у разумевању. Уравнотежена позиција Москве, која одриче варијанту стране војне интервенције у Сирији, је постала објекат критике од стране одређених снага Турске. Тако, по мишљењу председника Гула, све у свему, Русија ће да види да она нема другог избора, осим да се придружи онима који покушавају да уклоне са власти Башара Асада. Али – за Запад су те изјаве недовољне – они би хтели да антисиријска реторика турских вођа буде много јача, чак и да се са речи пређе на дела.

Инцидент са обореним авионом је постао предмет телефонског разговора руског министра иностраних послова С.Лаврова са његовим турским колегом. Овде треба да се констатује да Сирија није Либија. Сиријска армија поседује високу спремност за ратовање. Напори Запада и њихових савезника међу арапским земљама , који су усмерени на рушење сиријских оружаних снага неће донети успех. Осим појединачних случајева дезертирања, ни једна јединица редовне сиријске армије није прешла на страну терористичких банди које се шаљу у Сирију са територија суседних држава, између осталог и из Турске. Тако је прошле недеље The New York Times саопштио да у деловима Турске који се граниче са Сиријом бораве групе стручњака ЦИА, који се баве координацијом испорука оружја „Сиријској слободној армији“. А 25. јуна се сазнало да су сиријске пограничне снаге уништиле групе терориста које су покушавале да упадну у земљу са турске територије.

Што се тиче ваздушног простора Сирије, он је густо покривен средствима против-ваздушне одбране руске производње. То је поуздана гаранција за суверенитет земље.

Треба похвалити далековидост сиријског руководства. У своје време, као што се зна, захтевање Београда за испоруку руских зенитно-ракетних система је уследило тек уочи самог бомбардовања Југославије од стране авијације НАТО-а, када је било већ касно. У Дамаску нису поновили грешку Срба, јер су тачно схватили идеје САД и њихових савезника који су нож за Сирију почели да оштре још 2003.године, када је окупиран суседни Ирак. Тада су Сиријци покушали да модернизују ВВС и ПВО уз помоћ Русије, али су Вашингтон и Тел-Авив учинили све што је било у њиховој моћи како ти уговори не би били потписани. Антисиријски информациони рат је почео да јача 2005. године, после убиства либанског политичара Рафика Харирија, у вези са чиме постоје најразличитије верзије. А у септембру 2007. у области Дер-аз-Зура израелске ВВС су уз помоћ Американаца без губитака уништиле сиријски тајни објекат који су штитили стари совјетски ЗРК (против-авионски ракетни комплекси) С-125. Већ је тада постало јасно да је време да се Сирија спрема за велики рат, те је благовремено предузет цео низ мера. У септембру је сиријска војска учествовала у обуци армија против-ваздушне одбране Заједнице независних држава „Ратна солидарност“ на полигону Ашулук Астраханске области, тако да су могли да процене ратне могућности последњих модификација руских зенитних ракетних комплекса великих домета С-300 „Фаворит“, малог домета „Тор“ и средњег „Бук“, да би затим појачали своју противракетну одбрану новим моделима ЗРК и модернизовали оне које већ имају…

Могуће је да се некоме неће сада ни мало допасти чињеница да у Сирији неће моћи да понови либијски сценарио. Али је зато слика јаснија. Пошто је жртвовао турски авион НАТО је одговор добио: ако нећете да губите своје пилоте и ратну технику – оставите Сиријце на миру.

(1) Управо тамо, у суседству је постављен нови противракетни радиолокациони систем који је усмерен према Русији и Ирану.

——————————————————————————————————————————

24 јун 2012, ФБР редакција, М. Новаковић

 

Најновији развој догађаја само потврђује нашу тезу да Турска покушава да овим исценираним инцидентном увуче НАТО у сукоб, односно активира НАТО повељу о „колективној одбрани“- да би се Вашингтону и Бриселу тако пружио изговор за војну агресију на Сирију…

Како управо сазнајемо- турски министар спољних послова Ахмед Давотоглу  је захтевао НАТО митинг у уторак, 26 јуна,  везано за обарање турског борбеног авиона у Сиријским водама. Он је у интервјуу турској телевизији признао да је турски борбени авион „грешком“ ушао  у сиријски ваздужни простор, али је потом спекулирао да је авион погођен од стране Сиријске ПВО изван тог простора?

Иначе турско министарство одбране је кориговало претходну погрешну информацију пуштену у јавност, да се ради о авиону Ф-4(фантому) и сада тврди да је оборен извиђачки авион: „McDonnell Douglas RF-4E“. Пошто се ради о извиђачком авиону, опремљеном са комплетним навигационим и  радарским системима, као и два члана посаде- турска „прича“ да је авионо „грешком“ ушао у сиријски ваздушни простор, сада све мање „држи воду“.

У ескалацији и политизацији овог инцидента Турској се придружио и Британски министар спољних послова Вилијам Хаг, називајући овај акт, очигледне самоодбране од стране Сирије, „згражавајућим“ и „скандалозним“ и обећао је да ће покренути нову акцију против Сирије у Савету Безбедности УН!?

Овакав очигледан и провидан сценарио налажења (и фалсификовања) изговора за рат против Сирије, од стране НАТО и Турске, у овим последњим вестима је само добио још једну потврду- да је НАТО рат против Сирије сада врло вероватан…

М. Новаковић… (извор: http://www.rt.com/news/syria-turkey-jet-warning-601/)

23 јун 2012, ФБР, М. Новаковић

————————

Најновији развој догађаја само потврђје претпоставке које сам јуче изнео у доњем пасусу. Према последњим данашњим вестима („уживо“ са Руске ТВ „Русија Данас“), у 16:00 часова- Турски премијер је „признао“ да је јуче један турски борбени авион оборен изнад Сиријских територијалних вода- одбијајући да саопшти детаље инцидента, али је зато саоптштио да ће Турска влада, након добијања свих детаља, размотрити следеће кораке и контра-мере!?

Из ове иако кратке и штуре информације, очигледно је да је јуче дошло до међународног инцидента између Сирије и Турске, такође је очигледно да је сценарио за тај инцидент припреман, вероватно не само у турској војној команди, већ пре свега у седишту НАТО-а у Бриселу.

Као што је познато- у Савету Безбедности УН је дошло до пат позиције, са Русијом и Кином одбијајући изгласавање било какве резолуције, која би могла да ауторизује Западну војну интервенцију против Сирије, под маском  формалне УН резолуције. 

Такође је познато из извештаја са терена да су последњих седмица интензивиране НАТО обавештајно војне операције у граничном појасу са Турском, да би опет, у најновијем данашњем развоју догађају добили нову конфирмацију тога, у виду потврде (признања) америчког Стејт Департмента, да се у тој области налазе официри и агенти ЦИА (који се већ дуже време отворено стављају на страну илегалних сиријских сепаратиста)…

Ако узмемо у обзир ове горње чињенице- а најважније су следеће:

Под број један- да је НАТО захуктао своју ратну машину према Сирији, и да су вероватно већ прошли „тачку без повратка“ у својој чврстој намери да војно и политички униште и ову независну државу;

Под број два- Да је Турска чланица НАТО-а која се граничи са Сиријом, према којој има (прикривене) територијалне и „друге“ претензије, и да је већ дубоко умешана у Сиријске унутрашње сукобе- и што је најважније да је већ почела са војним провокацијама и изазивањем сукоба са Сиријским оружаним снагама- што нам овај јучерашњи инцидент то недвосмислено потврђује;

Онда долазимо на кључну чињеницу, број три: А то је ( са свиме овде изреченим, се све више слажу и међународни аналитичари), да су инциденти, односно „сценарији“ овакве врсте потребни Турској и њеним НАТО господарима, да би се потом, уз медијско-пропагандну обраду, Турска приказала као жртва наводне Сиријске агресије!?

Што би све, онда у последњој инстанци активирало НАТО повељу,  и члан о колективној безбедности и одбрани НАТО чланица- по коме су НАТО чланице обавезне да један другој притекну у „помоћ“ у случају спољне агресије… Тако би НАТО добио још један „свој рат“, и уништио још једну независну нацију, поново на правди Бога!?

Овакав сценарио, ма колико звучи невероватан и провидан,  ипак је могућ. Након пропалих покушаја у УН, Западне земље, чланице НАТО, пре него што се усуде да покрену још један неправедан и илегалан рат, против  независне Сиријске нације, ипак морају да морају да зарад домаће и стране јавност, тај (зло)чин „увију у обланду“ легалитета и оправдају га наводним хуманитарним побудама- у ту сврху су већ уз помоћ својих „АлКаида партнера“ изрежирали десетине „Рачака“ над невиним цивилним становништвом.

Овакав лажни сенарио је нарочито важан за  Западне НАТО земље, у циљу још једног обмањивања властитог грађанства (пореских обвезника), који ће и у овом случају поднети (бар финансијски) сав бурден новог „хуманитарног рата“, горње нео-фашистичке војне алијансе….

ФБР редакција

——————————————————–

субота, 23. јун 2012, 15:09 -> 20:02 РТС

„Фантом“ можда залутао

Сиријска војска потврдила обарање турског војног авиона „фантом“ Ф-4Е, а председник Турске Абдулах Гул каже да је летелица можда залутала у Сирију. Турска и сиријска морнарица заједнички трагају за пилотима авиона.

Сиријска војска потврдила је да је оборила турски војни авион Ф-4Е фантом „изнад сиријских територијалних вода“, а турски председник Абдулах Гул је изјавио да је авион „можда залутао“ и да ће Турска реаговато поводом овог инцидента, али није прецизирао како.

Изјаве Абдулаха Гула и сиријског војног портпарола
Давутоглу с командантима армије

Турски министар спољних послова Ахмет Давутоглу састао се с командантима војске и шефом обавештајних служби, како би размотрили даље кораке поводом јучерашњег инцидента у коме је Сирија оборила један турски војни авион.

Било је речи и о потрази за несталим пилотима, јавили су локални медији, преноси Ројтерс.Заменик турског премијера Булент Аринц изјавио је да авион који је оборила Сирија није био борбени већ авион за извиђање. Турски медији су јавили да је реч о авиону „фантом Ф-4Е“, суперсоничном ловцу који може да носи опрему за извиђање.

„Наша противваздушна одбрана суочила се са метом која је ушла у ваздушни простор изнад наших територијалних вода и оборила је. Испоставило се да је то био турски војни авион“, наводи се у саопштењу сиријске војске, пренела је агенцијаРојтерс.

„Мета је нарушила наш ваздушни простор из правца запада и летела је ниско, великом брзином. Противваздушне снаге су деловале и обориле летелицу“, изјавио је неименовани сиријски војни портпарол.

Он је навео да је противваздушна одбрана погодила летелицу која је пала у море код обале провинције Латакија.

„Касније је постало јасно да је у питању турски војни авион. Све је урађено у складу за законима који се примењују у оваквим ситуацијама“, додао је портпарол војске, пренео је Би-Би-Си.

Сиријска војска се огласила убрзо након што је Анкара званично саопштила да је Сирија оборила турски војни авион који је нестао изнад Медитерана.

Морнарице Сирије и Турске су ступиле у контакт како би пронашле двојицу пилота који су се налазили у авиону, с обзиром да се не зна да ли су они пали у турске, сиријске или међународне воде.

Турски председник Абдулах Гул рекао је да је турски војни авион који је јуче оборила Сирија, можда нарушио ваздушни простор те земље, јавио је АФП.

„Немогуће је игнорисати чињеницу да је Сирија оборила турски војни авион. Ми смо снажна земља. Те ствари је немогуће заташкати и биће предузето све што је потребно“, рекао је председик Гул.

„Борбени авиони неки пут лете изнад, али и преко националне границе… ако узмете у обзир њихову брзину у летовима изнад мора, то су ствари које се дешавају ненамерно, само због брзине тих авиона“, додао је Гул.

Он је рекао и да је Турска ступила у контакт са Сиријом због обарања авиона, мада је Турска у марту повукла своје дипломате из амбасаде у Дамаску, и протерала сиријске дипломате из амбасаде у Анкари, због повећаног насиља у Сирији.

f4.jpg

„Ми смо повукли свог изасланика из Сирије из безбедносних разлога. То не значи да ми немамо контакте са Дамаском“, додао је Гул.

Састанак турског војног врха и премијера

У саопштењу, објављеног после двочасовне ванредне седнице владе којом је председавао турски премијер Тајип Ердоган и на којој је учествовао војни врх, наводи се да су авион, који је нестао у близини Сирије, обориле сиријске снаге и да се два турска пилота воде као нестала.

Турска ће „одлучно преузети одговарајуће кораке“ као одговор на обарање авиона, истиче се у саопштењу, али се не прецизира о каквим корацима је реч.

Ова објава Анкаре ће највероватније додатно погоршати односе две земље, оцењују светски медији.

Пре ванредне седнице, Ердоган је изјавио да се Дамаск извинио због удеса турског борбеног авиона, што је већ сугерисало да је Сирија оборила турску летелицу.

Турска је претходно саопштила да је изгубила контакт с једним од својих војних авиона док се налазио изнад турске југоисточне обале, а турске телевизијске станице су јавиле да се срушио у сиријским територијалним водама.

—————————————————————————–

22 јун 2012, 16:00, ФБР, М. Новаковић

————————

Према руском ТВ дневнику (Русије Данас) у 16:00, и иницијалним извештајима са терена, изнад сиријских вода је, од стране сиријске ПВО, срушен турски борбени авион Ф4. Оба пилота су наводно заробљени од стране сиријских оружаних снага. РТ аналитичари наводе да је овај инцидент индикација нове фазе у ескалацији сукоба, и припреме НАТО-а да се војно ангажује у сиријским унутрашњим сукобима, између сепаратистичке гериле и легитимне Сиријске владе. 

РТ аналитичар сумња да се у овом случају ради о смишљеној провокацији, извиђачкој мисији, и тестирању Сиријских ПВО система- уочи најављене НАТО интервенције. Индикативно је да за ову мисију коришћен застарели модел (из доба Вијетнама) борбеног авиона- што упућује на свесну калкулацију да тај авион може да буде „изгубљен“, такође и присуство два члана посаде, што је типично за „извиђачке летове“- а не као што турско РВ изјављује: „учешће у ратним маневрима“ (на које то ратне маневре се шаљу дотрајали борбени авиони?

РТ аналитичар своју сумњу поткрепљује и доказима, које је управо обелоданио Њујорк Тајмс, да су са турске стране, на сиријској граници регистровани агенти ЦИА који активно учествују у пребацивању великих количина наоружања сиријским „побуњеницима“, и да у тим конвојима има и тешког наоружања, за које постоје докази да долазе из арсенала Западних земаља. Истовремено, ради стварања „димне завесе“, на другој страни се диже хајка на Русију, ради испоруке старих ремонтованих хеликоптера Сиријској армији- која је иначе део редовне руско-сиријске војно-техничке сарадње, и принципијелно нема никакве везе са тренутним унутрашњим сиријским сукобима!?

У време писања овог чланка, најављено је јавно обраћање медијима и нацији од стране турског председника- што опет може да буде добра индикација ескалације тензија између независне Сирије и „натовске“ Турске!?  

Ми вам овде, поред ове наше (ауторске) анализе руског ТВ дневника- доносимо такође и наш превод чланка, са сајта Русије Данас, који се позива на више међународних извора- као и извештај режимског РТС-а, који износи само турску верзију догађаја. Закључке извуците сами…

ФБР редакција

—————————————————————————-

ТУСКИ БОРБЕНИ АВИОН СРУШЕН ИЗНАД СИРИЈЕ, ПИЛОТИ У ЗАРОБЉЕНИШТВУ- „РУСИЈИ ДАНАС“ ИЗЈАВИО ОЧЕВИДАЦ…

РТ- Русија Данас, ФБР превод (М. Новаковић)

Published: 22 June, 2012, 17:28

 
F-4E 2020 Terminator (Image from www.simwolfs.com)

F-4E 2020 Terminator (Image from http://www.simwolfs.com)

TAGS: ConflictMilitarySyriaPlanes

Турски борбени авион је „пао“ изнад Сирије, наводе медији. Локални очевидац је изјавио арапском дописнику Русије Данас, да је авион „пао“ на Сиријску територију, и да су два турска пилота заробљена.

Ф4 авион је према овом очевицу погођен од стране сиријске ПВО, и потом је „пао“. Либанска ТВ Ал-Мајадин такође наводи да је авион пао након што је сиријска против-ваздушна одбрана отворила ватру. У овој фази то су све још непотврђени извештаји.

Званична верзија Турске је- да су изгубили контакт са пилотима, када су летели изнад Медитеранског мора, југоисточно од провинције Хатај, која се граничи са Сиријом. Према турским изворима, авион је „пао“ осам миља изван Сиријских вода.

Турски „Дневни Хуријет“ такође тврди да су пилоти спашени од стране турских хеликоптера.

Та наводна операција спашавања је почела, након што је Турска војска изгубила радарски и радио контакт са посадом авиона, у 11:58, по локалном времену. Авион је оригинално полетео са аеродрома Ерхак у источној провинцији Малатија, да би учествовао у „ратним маневрима“, који су у току (на сиријској граници?).

Сличан инцидент се одиграо у четвртак, када је сиријски пилот са својим борбеним авионом пребегао у Јордан. Авион је морао да се принудно спусти одмах по прелетању границе, где је пилот потом затражио политички азил.

————————————————————————————

петак, 22. јун 2012, 15:57 -> 16:20 ртс

Фантом пао у сиријске воде

Турски војни авион пао у сиријске територијалне воде. Летелица Ф-4Е нестала са радара десетак километара од сиријских вода, тврде Турци. Пилот спасен.

Нови инцидент на граници између Турске и Сирије прети да погорша ионако рђаве односе две земље.

Fantom2.jpg
Турски Ф:4Е

Извиђачки Ф-4Е срушио се на месту за које турски медији тврде да припада сиријским територијалним водама, мада се са том тезом генералштаб турске војске не слаже.

Разлози пада овог авиона, чија је производња почела још током рата у Вијетнаму, нису познати, а током опсежне акције спасен је пилот.

Турски медији наводе да је авион пао у сиријске територијане воде, док Анкара тврди да се удес догодио десетак километара унутар турских територијалних вода.

turska.jpg
Операција спасавања пилота
———————————————————-
Извор: ФБР, Русија Данас, РТС…

5 replies »