ДЕШАВА СЕ...

Куда иде овај свет?? Реч “тата” у Великој Британији постаје увредљива!


Реч “тата” у Великој Британији постаје увредљива!

Двери српске, 23.06.2012

Из водича за труднице у Великој Британији, избачена реч тата као увредљива за геј и лезбејске парове!

 

Лондон, 23.06.2012 – Национални здравствени сервис (NHS) Велике Британије избацио је реч „тата“ из водича за труднице како би се спречило вређање геј и лезбијских парова. Званичници су, након жалби да реч „тата“ дискриминише истополне парове, одлучили да у водичу користе термин „партнер“.

Међутим нови потез NHS-а је наљутио неке активисте које тврде да се на тај начин омаловажавају традиционалне вредности. „Све ово је део плана да се презентује природан тип породице које се не може створити природним путем,“ рекао је Норман Велс, из фондације Family education.

„NHS не треба да расипа новац пореских обвезника како би задовољио потребе мањине. Без обзира колико је труда уложено у слању позитивне слике породица створених од стране истополних особа, остаје чињеница да су за прављење детета потребни мушкарац и жена.“

„Смешан је потез NHS-а, а још више када се узме у обзир да су то урадили због једне једине жалбе. Они треба новац да троше на паметније ствари,“ каже Роберт Оксли из Пореске службе.

Још један потез NHS-а да разматра бесплатне третмане за оплодњу истополних парова, такође је наљутио многе. Из организације су рекли да истополни парови треба да имају један бесплатан покушај оплодње, ако су најмање шест пута покушавали да добију дете у приватним клиникама.

Подсећамо, у Србији је тренутно промена пола бесплатна: да ли ће и нас сачекати овакви сценарији уколико наставимо са беспоговорним поштовањем чак и најмањих препорука из Брисела?