АУТОРИ

ИРАЧАНИ СИТИ ЗАПАДНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ: НОВЕ ВЛАСТИ ПРОТЕРУЈУ ЗАПАДНЕ И „ПРО-ЗАПАДНЕ“ МЕДИЈЕ!?


ИРАЧАНИ СИТИ ЗАПАДНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ: НОВЕ ВЛАСТИ ПРОТЕРУЈУ ЗАПАДНЕ И „ПРО-ЗАПАДНЕ“ МЕДИЈЕ!?

26 јун 2012, Пише: ФБР- М. Новаковић

 

 

Ирачка државна комисија за медије и комуникације је управо најавила скоро затварање више медијских кућа- међу којима се налазе и ББЦ и Глас Америке…

Све се то ради под притекстом „истеклих дозвола за рад“, али изгледа  да је у питању идеолошки обрачун конзервативних (и све више про-иранских) ирачких власти.

Русија Данас је још раније наговестила такву могућност- која се сада и званично потврђује у овом билтену ирачке владе. „Медијска комисија“ је направила списак од 44, углавном Западних и „про-Западних“ медија, који требају да буду затворени, и тај списак проследила Министарству унутрашњих послова на „извршење“!?

Председник Комисије Сафа Раби је изјавио иронично да ће једино медији без дозволе бити затворени… Иронично- зато што су управо ирачке власти одбиле да тим „дезигнираним медијима“ продуже дозволу за рад. Ова „иронија“  (или сарказам) је још више очигледнија ако се зна да су на списку и Западни или про-Западни медији који имају уредне дозволе за рад, попут амерички финансиране станице „Radio Sawa“.

Ирачка „група“ за слободу штампе „Freedoms Observatory (JFO)“ тврди да је иза овог државног удара на медије лично ирачки председник владе Нури ал-Малики, који жели потпуну контролу над медијима- тако је бар судећи према изјави председника „ЈФО“ групе Зијада ал-Ајелиа, коју је овај дао за „Associated Press“.

У овом тренутку још није дошло до реализације те Владине одлуке, и многи медији, попут британске ББЦ медијске куће, покушавају да се „договоре“ са ирачком владом, и издејствују продужетак дозвола за „рад“…

Челници БиБиСи-ја покушавају да умање значај ове очигледне режимске „репресије“, описујући ове проблеме као „чисто техничке“, и наглашавајући своју „независну и непристрасну“ („цврц Милојко“- примедба аутора) медијску улогу у Ираку и региону..

 

Извор: Русија Данас.

 

 

1 reply »