ДЕШАВА СЕ...

Иран прети Израелу да ће га збрисати с лица земље!


Иран прети Израелу да ће га збрисати с лица земље

Танјуг,  Дубаи 01. 07. 2012

Иран је данас саопштио да ће наредне седмице извршити ракетне пробе и запретио је да ће збрисати Израел с лица земље уколико јеврејска држава нападне Иран, јавио је Ројтерс.

Британска агенција оцењује да је Иран тако изнео неке од својих најоштријих претњи на данашњи дан, кад Европска унија почиње да примењује ембарго на иранску нафту и друге нове, оштре мере.

Те мере су усвојене раније и њима је предвиђен ембарго на извоз нафте земљама ЕУ, као и мере које ће другим земљама отежати трговину с Ираном, али су углавном на снагу ступиле данас, подсетила је британска агенција.

Генерал иранске Револуционарне гарде Амир Али Хаџизадех је данас саопштио да ће наредне седмице Иран спровести тродневне ракетне пробе, односно вежбе, које треба да буду схваћене као порука Исламске Републике Иран да је одлучна да се најјаче одупре сваком нападу.

На било какав напад Израела на нас, одговорицемо најодлучније, рекао је Хаџизадех, шеф десантне јединице Револуционарне гарде. „Уколико они предузму било какву акцију, даће нам изговор да их збришемо с лица земље“, рекао је он.

Генерал је додао да се америчке базе у региону налазе у домету иранских пројектила и другог оружја и да због тога САД неће сарађивати са израелским режимом.  Према његовим речима, на тродневној вежби симулираће се ракетни напади на ваздухопловне војне базе.

Иран је 29. јуна упозорио Запад да би нове санкције имале последице по преговоре о спорном иранском нуклеарном програму, а шеф иранских нуклеарних преговарача Саид Џалили упутио је писмо шефици ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон,у којем је навео да је „наставак успешних преговора могућ тек у оквиру сарадње“.

Џалили је у писму „упозорио Запад на реперкусије које би имала по преговоре акција лишена логике, као и примена нелегитимних средстава против иранског народа“, објавила је државна ТВ. Иран је у деценију дугом спору са западним земљама око свог нуклеарног програма за који оне страхују да има за циљ производњу нуклеарног оружја, што Техеран негира.

Иран је овог месеца имао интензивни круг разговора са представницима шест светских сила око свог нуклеарног програма у Москви, али разговори нису донели никакав напредак. Ирански званичници су у више инсистирали на ублажавању санкција и признавању права те земље да обогаћује уранијум, што САД и друге земље нису прихватиле.

1 reply »

  1. Значи, остварује се оно чега се највише плашимо: Англо-саксонска мисија, или почетак трећег светског рата. Не дај Боже да се ово заиста деси, након кратке размене нуклеарне ватре настало би затишје, а за време тога ће бити пуштено биолошко оружје на Кину: вирус који је генетски предодређен да напада само „жуту расу“. За време пандемије – ванредно стање по свим западним државама, народ у страху од рата, не схватајући да рат букти у највеће! И то све са циљем да се светска популација смањи што је више могуће, јер нас сада има много, много више него што моћницима одговара. И ето повољне климе за нови светски поредак. Да ли има на овоме свету још некога ко ово види!?!

    Свиђа ми се