ДЕШАВА СЕ...

Чекајући српску владу (3): Србија као јавна кућа


Саша Стојковић ради као главни и одговорни уредник ОК радија у Врању и најкомпентентнији је политички аналитичар на југу Србије који слови за човека са ставом и оценама које се потврђују у пракси.

10. 07. 2012.  Д. Ђорђевић – Вести | фото: Д. Ђорђевић

Нема нових инвестиција: Саша Стојковић

Шта очекујете од нове владе?
– Нова влада, уколико је формирају СНС-СПС-УРС биће тзв. кумановска влада, која ће по свој прилици наставити континуитет пораза Србије, на свим нивоима. Сви верују да ће то значити повратак у крај 90-их, ја, пак, верујем изјави Дачића да неће бити тог повратка.

Како тумачите успех Ивице Дачића?
– На рејтинг социјалиста и њихов успех на изборима утицало је вешто руковођење Министарством унутрашњих послова и њеним симболом у народу, полицијом. Похапсио је екстремне Албанце у селима Велики Трновац и Брезовица. То је био за њега и СПС „бинго“ пред изборе. Кога се тицало што су они пуштени након 10 дана.

Узалудни протести радника Замбера


Шта ће бити са Србијом?
– Нових инвестиција биће ако Американци крену да отварају војне базе, са хотелима, продавницама, јавним кућама и осталим пратећим садржајима где би било нових радних места. Чињенице о најактуелнијој инвестицији у Врању терају ме да све то банализујем. Наиме, продат је део ХК Јумко, фабрика дораде и конца, испод цене, а то испод је 90 одсто од праве вредности. Држава ће новом италијанском власнику дати по 5.000 евра за сваког новог запосленог радника, који ће потом имати обавезу да тим радницима, у „жерминаловским“ условима, исплаћују плату од 100 евра.

Да ли очекујете да ће се стварно отпустити вишак запослених у јавном сектору?
– Неће бити отпуштања у јавном сектору јер су сви ти људи, посебно у последње четири године, а и сада после избора, примљени у емотивној ситуацији која превазилази финансијску. Замислите Динкића који пропагира да сви потпишу документ „стоп партократији“, а његови локални моћници у то време позивања и халабуке у Врању запошљавају преко 80 нових људи, чланова УРС-а, на временски период од једног до три месеца.

Скаламерија уместо фабрике

Колико Врањанци имају неповерења у нову владу, посебно у министра Динкића, говори Стојковић о пропасти посла века у Врању:
– Врањанци живо памте, о 600 радника Замбера да и не говоримо, кад је тог врелог јулског дана 2007, министар за економију Млађан Динкић свечано положио камен темељац за изградњу будуће фабрике. Срдачно се после тога изљубио са власником Замбера Јанијем Савасом и градоначелником Врања Мирољубом Стојчићем, оптимистички најавивши да ће ту где је он бацио лопату цемента ускоро нићи фабрика за 3.000 радника. Две године касније на једној од најатрактивнијих градских локација шепурила се недовршена гвоздена скаламерија, а за Савасом су остали само дугови и оних 600 радника које сада нико неће.

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Чекајући српску владу (1): Раднику паштета, министру фотеља

Чекајући српску владу (2): Политичари полизали народни тањир