ДЕШАВА СЕ...

Биљана Плавшић: „Караџић хтео да се крунише за краља!“


Бивша председница Републике Српске Биљана Плавшић рекла је за телеграф.рс „да ако је суштина комплетна људска вредност, онда је та суштина генерал Младић“ и додала да је „Радован Караџић хтео да се крунише за краља“.

21. 07. 2012. 17:49 телеграф.рс, Vesti| фото: Танјуг

Некадашњу председницу Републике Српске и хашку оптуженицу Биљану Плавшић новинари телеграфа.рс затекли су у Београду на парастосу генералу Југословенске војске у отаџбини Драгољубу Дражи Михаиловићу.
плавшић биљана
Одакле ви на помену генералу Михаиловићу?
– Ја сваке године долазим на парастос генералу Дражи Михаиловићу, јер сам велики поштовалац његовог лика и дела. Само у периоду мог одслужења затворске казне у Шведској нисам била у прилици да дођем, али сам тамо све време палила свећу њему у помен.

Шта за вас представља Михаиловић?
– Срби су, дозволивши да Дража буде убијен, направили једну велику историјску грешку, коју и данас скупо плаћамо, а да је тада било памети, па да смо се 1941. године сврстали иза леђа Михаиловића, а не на страну Јосипа Броза Тита, Србија не би била у оваквом положају као што је данас. Овако, учињена је грешка која се тешко може исправити и све што можемо данас учинити јесте да упалимо свећу њему у част.

Да ли сте и у време свог председничког мандата у Републици Српској одавали помен генералу и како су на то тада гледали у Србији?
– Јесам, и тада сам одавала помен генералу Дражи, а тадашњи председник Слободан Милошевић није благонаклоно гледао на то. Једном приликом сам имала расправу са њим. Сећам се да сам му рекла да идем у цркву да упалим свећу за Дражу, на шта ме је он претећим гласом питао: “Коме?”. Одговорила сам му: “Идем да упалим свећу мом јунаку, а не твом Титу!”.

Како процењујете тренутни положај Србије на Балкану и у Европи?
– Није моје да судим, али мислим да је Србија у лошем положају. Ми смо често на некаквим раскрсницама, а, нажалост, увек се изабере погрешан пут и никада ништа из својих грешака не научимо. Стално се комад по комад српске територије отима, а она ништа није у стању да уради.

Какво је ваше мишљење о Ратку Младићу и његовој борби у Хагу?
– О Ратку Младићу немам да кажем ниједну ружну реч. Ако је суштина комплетна људска вредност, онда је та суштина генерал Младић. Све што бих о њему рекла већ сам написала током свог боравка у шведском затвору у својој књизи “Сведочим” и ништа томе не бих ни додала ни одузела.

Да ли имате такво мишљење и о бившем председнику Републике Српске и хашком оптуженику Радовану Караџићу?
– О њему немам лепо мишљење зато што је Радован Караџић протерао принца Томислава и све Карађорђевиће из Републике Српске, јер је желео да успостави нову народну династију и да се лично “крунише за краља”.

Долазите ли често у Београд и Србију?
– Долазим. Ја Београд волим и осећам га својим, волим људе у њему и када год сам у прилици ја сам ту.

Како вас служи здравље и како се осећате?
– Осећам се добро, здрава сам, мада ме године полако сустижу. По природи сам велики борац и докле год могу да станем на ноге, борићу се, долазићу у Београд и у своју Србију.

3 replies »

  1. Cudi me da ima hrabrosti,da javno nastupa,posle one sramne izdaje.To govori o njoj da je bez morala,i bolje bi joj bilo dok je ziva da se javno ne pojavljuje.Djubre od zene,kako je nije sramota…

    Свиђа ми се

  2. Обратите пажњу на величину крста о њеном врату! На жалост то је само про форме ради јер такви (не)људи као што је она никада не могу да се окрену Богу јер да може она би затражила опрост за злочин издаје који је починила и провела би свој век искајајући грехе. Уместо тога она наставља да пљује по браниоцима Српства. Тој жени треба одузети држављанство и послати је „пријатељима“ у Сарајево, а шта они мисле о њој показуле су муслиманке у шведском затвору тако што су је напале и поломиле јој руку.

    Свиђа ми се

  3. Хајде, драга Биљо, одмарајте се мало. Ви сте своје одсужили и мало се сад смирите. Ви сте у Хагу доста рекли. .Пустите Караџића. Па шта ако је хтео да се крунише за краља.Одавно Срби немају краља, а без краља, уверили смо се, стварно не ваља. караџић је урадио за Српство највише што може.

    Свиђа ми се