Видео

ОВАКО СЕ ОТИМА МОЗАК, ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ СТЕ У НЕКОМ ОД ОВИХ 14 ПРОГРАМА


Већина нас и не размишља о томе, али истина је да се људи шпијунирају, прате и надгледају. У данашње време то је толико експонирано, више него у било које доба у људској историји. То је са једне стране и логично, јер експлозивни раст технологије, само у последњих неколико година, дало је алате Владама, шпијунским агенцијама и великим корпорацијама о коме су диктатори из историје могли само да сањају.

21. јул 2012. аутор: Вестинет.рс, за ФБР приредила Б.Диковић

Претходне генерације нису имале проблем са „пред-криминал“ камерама за надзор, које користе језик тела да би уочиле криминалце. Чак се користе и беспилотне летилице које посматрају на исти начин људе из ваздуха. Претходне генерације нису ни сањале о томе да би уличне светиљке и фрижидери могле шпијунирати њих.

Многе од невероватних језивих технологија за надзор ће вас запањити.

Убрзано идемо према времену у коме неће постојати приватност. Велики брат постаје свеобухватан, а на хиљаде нових технологија,  се тренутно развијају, из јединог разлога – да дођу што лакше до вас.

Свет се мења до сада невиђеном брзином, а многе од промена дефинитивно не иду на боље.

Велики Брат вас тренутно гледа на 14  начина…

„Пред-криминал“ камера за надзор

Компанија позната као БРС Лабс, развила је „пред-криминал“ камере за надзор, које могу да наводно утврде да ли је неко терориста или криминалац и пре него што почини било какав злочин.

Да ли вам ово звучи ненормално?

Па, власти су преузеле ову технологију као веома озбиљну. У ствари, неколико десетина ових камера је већ инсталирано на главним транспортним местима у Сан Франциску…

У својим најновијим пројектима БРС Лабс је инсталирала своје најновије пројекте на транспортним местима у Сан Франциску. Они укључују аутобусе, трамваје и поџемне железнице.
Компанија је изјавила да ће ставити по 12 камера на свакој станици, а негде и до 22 камере на станици, што би укупно износило и до 288 камере.

Снимање отисака прстију, иако је индивидуа удаљена 20 стопа

Да ли можете да замислите да неко проверава ваше отиске прстију, иако сте удаљени 20 стопа, а да немате појма о томе.

Ова технологија се већ примењује, према POPSCI…

Улазак у вашу теретану или канцеларију, ускоро може бити  једноставно. Компанија, под називом Idar развија систем који ће моћи да скенира и идентификује отиске прстију, чак и ако сте удаљени 20 стопа од камере. Заједно са осталим биометријама, које поседује, ускоро ће моћи да помогне сигурносним системима да одобри или одбије приступ са даљине. Значи, индивидуа, уопште више неће морати да се заустави да би скенирала отиске, провуче картицу или било који други начин, који се тренутно користи.

Тренутни Идар-ов примарни купац је војска, али компанија жели да отвори и комерцијално одељење. То би значило да било који бизнис или предузеће може да купи овај уређај, и направи зид између безбедности својих објеката и спољног света.

Ланац теретана је већ у бета тестирању ових уређаја (више нећете моћи да користите картицу или личну карту вашег цимера).

Оснивачи Idar-а изјављују да ће ускоро доћи време, када вам за било коју куповину неће бити потребно ништа, осим отисака прстију, као јединственог идентификатора. Значи, нема више кредитних картица, података уграђених у магнетним тракама или RFID чипова.

Мобилни комби за присмотру

Полиција широм Америке ће се ускоро возити унаоколо у необележеним комбијима, и на тај начин гледати унутар ваших кола, па чак и испод ваше одеће. Користиће исту „порно-скенер“ технологију, која се тренутно користи од стране ТСА, на америчким аеродромима….

Амерички полицајци су спремни да се придруже америчкој војсци, у распоређивању“Америчке Науке и Инжењеринга Z  – мобилних комбија за присмотру“ или „мобилних повратних сигнала радијације X-зрацима“.

Ову технологију TSA официри називају „невероватни радиоактивни посматрач гениталија“. Тренутно је присутан на аеродромма широм Америке, јонизирајући приватне делове деце, стараца и вас.

Ови порно-скенер-комбији ће изгледати као обични, регуларни комбији, крстариће улицама Америке, да би неселективно вирили кроз аутомобиле и одеће.

Али не брините, то није кршење приватности.

Отмица наших мозгова

Војска Америке покушава на све начине да „отме ваш мозак“. Намера војске је да наводно убеди терористе, на ненасилан начин, да постану обични грађани, анти-терористи, да више то не раде…

Очигледна злоупотреба са овом врстом технологије је изванредна.

DARPA или „Пентагонова одбрана – Агенција за Пројектована Истраживања“ жели да разуме науку иза онога што чини људе насилним, а потом пронаћи начин да им отму умове. Са тим, намеравају да раде са њиховим мозговима, на тај начин што ће избацити лажне приче у које су до сада веровали и били васпитавани. Следећи корак је евоцирање мирних мисли, као: Ми смо пријатељи, не непријатељи.

Критичари кажу да се овде већ потежу етичка питања, као што је било адресирано у филму, који је направљен 1971. године, под називом „ Паклена поморанџа“. Исти принцип, покушај мењања људског мишљења, тако да не желе више да убију.

Адвокати, међутим, верују да постављање нове веродостојне наративе, и то директно у умове радикала, побуњеника и терориста, може трансформисати непријатеље у љубазније, нежније грађане, који жуде за пријатељством.

Научницима је познато већ неко време да је  наратива, објашњен низ догађаја који је обично у хронолошком редоследу, одражава снажну превласт над људским умом. Тако могу да уобличе појам особе у групи и њеног идентитета. Чак може да их инспирише да чине насиље.

Беспилотне летелице у америчком ваздушном простору

Агенције за спровођење закона у Америци почеле су да користе беспилотне летелице, да би шпијунирали грађане, док Одељење за унутрашњу безбедност агресивно настоји да прошири употребу ових летелица од локалних власти…

Одељење за унутрашњу безбедност покренуло је програм „олакшати и убрзати усвајање“ малих беспилотних летелица, од стране државе и других државних безбедносних агенција. По овом питању, суочавају се са великим напорима јер наводно имају „велику препреку која има везе са приватношћу“.

Програм који ће коштати 4 милиона долара, тестираће и проценити мале, беспилотне системе авиона. Они ће бити дизајнирани као „посредници“, између произвођача беспилотних летелица и први одговор агенције за безбедност пре него што „ускоче у процес“.

Чињеница је да грађани Америке не обраћају пажњу на овај развој шпијунаже. Веома мали број грађана је такорећи  забринут. EPA већ увелико користи беспилотне летелице да би шпијунирала узгајиваче крава у Небраски и Ајови. Да ли ћемо, на крају стварно доћи до тачке када ће нам бити „нормално“ да беспилотне летелице константно лете изнад наших глава?

На снази спровођење закона – користите свој мобилни телефон да би вас шпијунирали

Иако ово није нова технологија, полицијски органи користе наше мобилне телефоне да би нас шпијунирали интезивније него икада раније…

Мобилни оператери  су одговорили на запањујућих 1,3 милиона захтева, од стране Конгреса, само за прошлу годину. Конгрес је тражио претплатничке информације, укључујући текстуалне поруке, као и податке о локацији телефона.

Један „захтев“ може укључивати информације о стотинама клијената. Дакле, сваке године, у крајној линији, број Американаца погођених овим „захтевима“ би могли прећи „десетине милиона“…

Број надзираних Американаца се повећава сваке године, под утицајем све већег броја коришћења мобилних телефона, а самим тим и „захтева“ од стране органа за спровођење закона. На крају године, број може достићи и десетине милиона. Спровођење закона се врши тако што се тражи од оператера „депонија предајника мобилне телефоније“, у коме носачи-предајнци открију све бројеве мобилних телефона, који су повезани са тим торњем, током одређеног временског периода.

Тако, на пример, ако полиција жели да пронађе особу која је разбила прозор продавнице током протеста, могла би добити бројеве телефона и идентификационе податке свих демонстраната, који су имали мобилни телефон у том тренутку и близу тог мобилног торња. Ти подаци се користе за друге сврхе, наравно.

Вероватно не би требало да користите свој мобилни телефон толико. Уосталом, постоји више од 500 признатих истраживања које говоре да је зрачење које производи мобилни телефон штетно за људе.

Биометријске базе података

Широм наше планете, Владе развијају масивне биометријске базе података својих грађана. Само погледајте шта се дешава у Индији…

У последње две године, преко 200 милиона индијских држављана морали су да дају отиске прстију и фотографије, узете скенирањем, након кога им  је дат јединствени 12-цифрени број, који би требао у даљем животу да их идентификује свуда и свима.

Ово је само почетак, а циљ је да се иста ствар уради целокупном становништву, а то је негде око 1,2 милијарде.

Јадни и сиромашни Индијци су најзад доказали да постоје, као и њихов идентитет, када им буде било потребно за добијање осталих докумената, као добијање помоћи од Владе, отварање рачуна у банци, као и осталих рачуна.

Овај огроман задатак мора да има базу података која може да подржи више од 12 милијарди отисака прстију, па онда 1,2 милијарде фотографија и 2,4 милијарде скенирања. Мора бити испитан да ли је спреман да да податке са било ког уређаја који је повезан на Интернет, као и да врати тачне податке у врло кратком временском периоду.

РФИД микрочипови

Већ се зна да америчка војска жели да развије технологију, која ће им омогућити да прате здравље војника, као и да побољшају своје перфомансе у борби, наравно, користећи РФИД микрочипове.

Већина Американаца не схвата, али РФИД микрочипови полако постају део нашег живота. Многе од ваших кредитних картица, као и дебитних их садрже. Многи Американци имају сигурносне картице које садрже РФИД микрочипове на својим радним местима.

У неким деловима земље је обавезно убризгавање РФИД микрочипа у вашег кућног љубимца.

А сада, још један школски систем у Тексасу планира да почне са коришћењем РФИД микрочипова, да би пратили покрете својих ученика…

Nortshid Независна школа планира од наредне године да прати своје ученике, на два своја кампуса помоћу технологије која ће им бити уграђена у њиховим идентификационим студентским картама. Намеравају да укључе свих 112 школа, заједно са 100.000 студената.

Окружни званичници кажу да РФИД или „Радио Фреквенција Идентификациони Систем“ ће им помоћи у омогућавању безбедности и лоцирању студената. На почетку школске године ће све бити једноставније јер ће их сада прецизно и тачно пребројати. То ће смањити студенте који ће бити на државном трошку јер и то зависи од присуства у школи.

Чиповање америчких ђака је већ почело, погледајте на овом линку

Аутоматизовани читачи лиценцираних таблица

Читачи се користе од оног момента када ступе на тло Вашингтона, наравно прати се његово кретање, и до времена када напушта Вашингтон.

Више од 250 камера у Вашингтон Дистрикту и њеним предграђима скенира регистрарске таблице, и тако помажу полицији да пронађе украдена кола, као и убице у бекству. Али програм се развио, чак изван онога што је ико могао да замисли у свом мозгу.

Практично, без икакве јавне расправе, полицијске агенције почеле су да узимају информације од камера и изградиле базу података које имају документацију о путовањима милион возила.

Ови читачи таблица највише преовлађују у Вашингтону, који имају по једног читача на сваку квадратну миљу. То се другачије може назвати и као највећа концетрација читача у целој нацији.

Полиција у Вашингтону има их у предрађима на десетине, а и локалне агенције планирају још много тога у наредним месецима, стварање такозване мреже за птице, која ће обухватити све приступе у Дистрикту.

Софтвер за „читање лица“

Да ли компјутери могу рећи шта мислите само гледајући у ваше лице?

Не смејте се.

Таква технологија се већ активно развија…

Ако рачунари по цео дан зуре у наша лица, онда не знам ко боље зна, него они шта тренутно мислимо.

Та визија не може бити далеко.

Научници на институту у Масачусетсу, развијају софтвер који може да чита осећања иза фасцијалних експресија. У неким случајевима се десило да рачунари надмаше људе. Софтвер може да доведе да уређај осећа емпатију, а између осталог, користи се за процену и развој бољих реклама.

Прикупљање података

Влада није једина која вас шпијунира. Истина је да цела америчка војска великих корпорација прикупља сваки трачак информација о вама. Све то у њиховој евентуалној могућности, са надом да ту информацију продају за профит. То се зове „дата мининг“, а иначе, индустрија која је апсолутно експлодирала у последњих неколико година.

Једна од веома великих корпорација, позната под именом „Acxiom“, заправо прикупља податке од око 190 милиона људи само у Америци…

Компаније се уклапају у категорију под називом – прикупљање података о маркетингу.

Све је почело још давне 1969. године,као јединица са називом Demografic Inc., користећи телефонске именике и друге тада приступачне алате, један рачунар – да би сакупила податке о брирачима и потрошачима за директан маркетинг.

После скоро 40 година, Acxiom“ има више од 190 милиона људи и 126 милиона домаћинстава, само у Америци. Такође има и око 500 милиона активних потрошача широм света.

Више од 23.000 сервера у Conway-у, само мало северније од Little Rock-а, прикупља и  анализира више од 50 билиона дата „трансакција“ годишње.

12 уличних светиљки нас шпијунира

Да ли сте икада мислили о томе да улична светла могу да вас шпијунирају?

Па, то се заправо дешава. Нова технологија у уличним светиљкама, које заиста могу да гледају шта радите, чак и слушати шта говорите, инсталиране су у великим америчким градовима…

Федерално – финансирана висока технологија у уличним светиљкама, сада је инсталирана у америчким градовима. Оне нису само постављене за „безбедност“. Приче делују да ће камере бити ту због видео надзора, а такође су способне и за снимање разговора. Ово би довело до потенцијалне претње приватности грађана, и то на потпуно новом нивоу.

Аутоматски ISP Интернет монитори

Све што радите на Интернету није приватна ствар. Међутим, Интернет сервисни провајдери и забавна индустрија, узела је Интернет посматрање на сасвим нови ниво…

Ако сте којим случајем downloаd-довали нешто што има заштићена права, видео или музику, ваш Интернет сервис провајдер (ISP) је то гледао све време, и они долазе по вас.

Конкретно, они долазе по вас када им буде одговарало.

Тада би све нације требале да спроведу овај антипиратски план, који ће привући пажњу  операторима у највећој дигиталној мрежи. А то би са друге стране привукло операторе мреже у највећој дигиталној шпијунажи у историји, и видети неке од корисника. Ти корисници ће бити потпуно одсечени све док не потпишу споразум у коме ће писати да више никада неће downloаd-довати заштићени материјал.

ISP је најавио своје планове још у јуну прошле године, тако да је држао у тајности када ће се њихови планови обистинити.

Договору је присуствовало Удружење музичке индустрије Америке (RIAA), као и Motion Pictures Association Америке (MPAA), а све координирано од стране Обамине администрације.

Шпијунирање  преко наших апарата

Може ли Влада користити једног дана, кућни фрижидер за шпијунирање?

Не смејте се.

То је управо оно што директор ЦИА, Дејвид Петраус, говори да долази…

Петраус је изјавио да је web повезан са апаратима. То ће „трансформисати“ уметност шпијунаже, тако што ће омогућити шпијунима да прате људе, аутоматски, без постављања буба, без обијања и упадања у куће, или чак облачење униформи или смокинга да би се инфлитирали на журке.

„Трансформационо“ је реч која се користи умерено, али верујем да се правилно примењује у овим технологијама, каже директор ЦИА.

Артикли од интереса ће бити лоцирани, идентификовани, праћени и даљински контролисани кроз технологије као што су радио-фреквенцијска идентификација, сензор мрежа или  ситних сервера. Сви ће бити повезани на следећу генерацију Интернета, користећи у изобиљу ниске цене и велике снаге рачунарства.

П.С. Немојте ни случајно да помислите како ових програма нема у Србији. Имате нову личну карту или пасош? Имате. Одлично, бићете безбедни јер Вас надзиру. Вакцинисали сте пса, а уз то иде и његово чиповање. У чипу пишу и сви Ваши подаци. Не плашите се, сателит Вас посматра за Вашу безбедност. Где је пас ту сте и Ви.

Знате ли да су нове аутобуске карте чиповане? Не осећате чип под прстима, али ту је. Само мирно. Плашите се прислушкивања мобилног телефона. Искључили сте га у инат ЊИМА да вас не прате. Немојте превише патити, али ОНИ могу да га укључе и против Ваше воље а да то не знате и да слушају шта радите.

5 replies »

  1. Prica ide jos i dalje,uzimanje otisaka prstiju preko tac skrin ekrsana ,slikanje preko prednjih kameria na telefonu sve do registrovanja broja otkucaja srca u sekundi,uticanja na raspolozenje preko frekventnih talasa,itd,itd,itd Sve to sad imate na mobilnom, djabe.

    Свиђа ми се

  2. kada deca prerastu igracke postanu jedna gomila odpada kojizavrsi na deponiji. tako ce uvek biti jer svet se svakim danom taman zakaci za jednu stvar a druga se vec javlja i tako deponije postaju glavna mesta proizvodnje, koja ce uskoro sve proizvode samo locirati na tim istm deponijama jer mesta nece biti za skladistenje, a sama roba nece imati nikakvu primenu jer ce ona odrasla deca koji su postali ljudi traziti nesto sasvim drugo, nesto sto svet nemoze da savlada jer nema te kapacitete a i vreme se nije ispunilo. Kao sto vidite zivot i dalje nastaje i nestaje,sto glavna stvar spoticanja koja ce tako ostat do kraja vremena. sve su ovo gola trabunjanja gde nista novo nema,cak i sami kreatori praveci drugima zamku sami u nju upadaju i sami sebe jedu jer to nije ona stvar koja moze da promeni svet. sve su to trice i kucine u odnosu na stanje da ce se zivot zavrsiti isto kao i pre tih svih izuma. svet se inace toliko otudjio da vise i nevidi isrede sebe da sam sebi kopa jamu. nista to ne znaci ako vas neko posmatra sad u deset sati a vec u 11 na grobljima sirom sveta zatrpavaju sve te kvazi stricnjake iz bilo kojih oblasti, a posle ve dva sata zatrpavaju i one koje su do malopre gldali. Pa sad sami prosudite kakva je korist od toga svega jedino sto ste bili u zabludi, eto to je mozda jedina stvar koja isounjava autore obakvih programa.

    Свиђа ми се