ДЕШАВА СЕ...

ДИЈАСПОРА – НЕМАЧКА: Брука на стратишту


Упркос протестима Српске православне црквене општине и бројних угледних организација у граду Оснабрику ће 11. августа бити одржан велики OPEN-AIR-KONZERT. Својом грандиозношћу он ће и ове, као и прошле године, масовно привући публику, а гаранцију за квалитет дају домаћини који су и ове године одабрали град Оснабрик и НДР (Norddeutsche Rundfunk). Улаз је слободан!

23. 07. 2012. М. Станковић – Вести | фото: М. Станковић

Новица Андрејић (лево) и Walter Hans Gröttrup

Локација на којој се концерт одржава је бивша енглеска касарна у улици Landwehrstraßе у делу града Еверсбург, али нико не спомиње да је управо то адреса великог официрског логора из Другог светског рата OFLAG VI C у коме је тамновало више од 5.000 заробљеника, међу којима највише српских официра, као и политичких заробљеника из Француске, Холандије, Пољске, Русије, и Украјине, од којих је било око 400 заробљеника јеврејске вероисповести.

Ове недеље је у просторијама црквеног дома Свети кнез Лазар при храму Светог Георгија у Оснабрику одржан састанак удружења Antikriegsbaracke Atter-Osnabrück e.V, чији је члан и наша Црквена општина, са циљем да се предузму бар неке мере у циљу заштите меморијалног центра и 20 логорских барака, од којих су неке аутeнтичне.

Састанку је председаво Walter Hans Gröttrup, председник удружења, а од наших представника су били: Новица Андрејић, председник ЦО Оснабрик, др Љеља Слијепчевић, Петар Милорадовић, Србољуб Станчић и Вера Милорадовић – Schröder.

– Одлучено је да ће чланови удружења припремити информативно- пропагандни материјал, летак, који ће објашњавати историјски значај места. Информативни летак ће бити дељен учесницима концерта, а чланови друштва ће неколико сати дежурати и крај аутентичне бараке обележене са број 35. Барака ће бити отворена за посетиоце.

Експертска конференција

На састанку је договорено да се почетком новембра одржи дводневна експертска конференција, у организацији Универзитета у Оснабрику, на којој ће учествовати историчари и експерти за Други светски рат из Немачке, а планиран је долазак и нашег стручњака др Зорана Јањетовића из Београда – рекао нам је Новица Андрејић.