АУТОРИ

НОРВЕЖАНИН КАШ ПРЕДАО ЖАЛБУ СУДУ ИЛЕГАЛНЕ ШИПТАРСКЕ ДРЖАВЕ И НАЈАВИО МАСОВНУ ТУЖБУ СРПСКИХ ГРАЂАНА…


КРИСТИЈАН КАШ: ЖАЛБА ЈЕ УРЕДНО ПРЕДАТА…

21 јул 2012, ФБР- Кристијан Каш

„10 јула сам био у Приштини да предам жалбу на пресуду. Захвалан сам Обраду Кесићу, мом адвокату Богдану Владисављевићу и његовом сину, студенту права Југославу Владисављевићу, за сверсдну помоћ у писању жалбе.
Видећемо шта ће урадити Косовска полиција када ће бити покренута групна тужба свих жртава насиља против њих због дискриминације и узнемиравања мирних грађана. Мислим да су („се прешли“) можда ухапсили погрешног човека….“ Кристијан Каш

——————————————-

ОПШТИНСКИ СУД ЗА ПРЕКРШАЈЕ У ПРИШТИНИ

За

ВИШИ СУД ЗА ПРЕКРШАЈЕ  У  ПРИШТИНИ

Ж А Л Б А

Kristian Kahrs

Против одлуке Општинског Суда за прекршаје у Приштини Рег.бр. 24097/2012 од 29.06.2012. године  жалбу изјављујем из следећих разлога: због повреде Закона о јавном реду и миру од стране Општинског суда за прекршаје Приштини и незаконитог поступања полиције; због погрешног  и непотпуно утврђеног чињеничног стања и због повреде устава Косова – одредби које се односе на људска права, слободу говора, слободу обављања новинарске професије и слободе испољавања и коришћења симбола и обележја које имају нације које живе на Косову.

Дана 28. 06. ове године  кренуо сам на прославу у Грачаници и на Газиместану. Преко медија сам обавештен раније да ће на Косову у Грачаници и на Газиместну бити прослава. Када је у Грачаници завршена церемонија, ја сам се са осталим учесницима упутио на Газиместан. На полицијском пункту на улазу у Газиместан, чија имена не знам јер нису хтели да саопште своја имена, су ме претресли и у мом пртљагу су између осталог нашли мајицу на којој је била утиснута српска застава и капу на којој је такође била утиснута српска застава. Те две ствари сам са собом носио као сувенир и били су у функцији сувенира и нису служили ниједној другој сврси. Међутим, полицајац који је је вршио претрес одузео је из моје торбе та два сувенира на врло агресиван начин и бацио поред пута. За то одузимање тај полицајац ми није дао никакво објашњење по ком основу и зашто ми то одузима, већ је само рекао: „Ово је Албанија а не Србија“. Ја сам затим захтевао да те ствари узмем са ивце пута, међутим полиција ми је забранила да узмем те моје сувенире.

Ја сам затим кад сам стигао на Газиместан затражио да разговарам са командантом ЕУЛЕКС-а, ОЕПС-а, командантом или портпаролом КПС-а који би ми дали објашњење због чега су мени одузети наведени предмети (сувенири), на агресиван начин и без објашњења или издавања потврде или документа о одузетим предметима.

Међутим, присутни полицајци су ми том приликом рекли да нема тј. да ми не могу омогућити контакт са тим иституцијама јер ја наводно провоцирам људе. Том приликом ничим ми није објашњено како, чиме и на који начин провоцирам људе. Ти полицајци су затим наредили да напустим Газиместан изађем ван капија, што сам ја одмах и учинио.

Пошто сам напустио Газиместан ја сам захтевао од полиције да уђем на Газиместан и да слободно пратим прославу као и сви други људи који су ту били. Међутим, присутни полицајци, чија имена не знам, јер нису хтели да кажу њихова имена, изузев што сам том приликом сазнао да се једна жена полицајац зове Гордана Грујић која се понашала најдрскије према мени, инсистирајући чак да будем ухапшен.

У тој комуникацији између мене и  полиције није тачно, како ми се од стране судија и полиције подмеће да сам притом ја „сувише близу приближавао микрофон њима“ да ми дају одговор зашто су тако поступили према мени, као што није тачно ни да сам ја полицајцима рекао „да су они сви мајмуни“. У погледу микрофона – ја сам микрофон држао на уобичајеној удаљености, уосталом не постоји пропис колико он мора да буде удаљен од човека јер све зависи од врсте и типа микрофона. Тврдња да сам ја полицајцима наводно рекао да су „да су они сви мајмуни“ представља замену тезе, односно подметање онога што никад нисам рекао, и зато не постоји никакав доказ.

Затим, нетачна је тврдња да сам ја припадник, присталица или пратилац организације Образ. То што сам ја у мојој торби имао два српска сувенира (мајцу и капу са заставом Србије ) никако не следи закључак да сам ја присталица било које организације у држави Србији. То је потпуно извртање чињеница и најбоље говори како је сваком мојем гесту у овом прекршајном поступку давано погрешно значење. До извртања чињеница дошло је због лажног сведочења – Гордане Грујић, Ахмет Јусуфи, Албан Бегу, Скендер Мема. Ова лица давали нетачне изјаве о стварним чињеницама.

Они у овом поступку ниси могли да учествују као сведоци, јер су и сами чинили тежак прекршај на штету држављанина Норвешке, из разлога што су кршили моја људска права: право на слободу говора, право на слобода кретања, право сазнавања истина о обичајима других људи и народа, право на слободу научног и стваралачког рада, тј. остваривање мојег права на рад (јер је моја намера је била да сакупљам податке за моју нову књигу ) из чега јасно произилази да је полиција ометала мене у мом раду а не ја њих. То све јасно говори, да су искази ових сведока неистинити и пристрасни.

Нарочито је драстично нетачно тумачена моја изјава (која је крунска или одлучна за ову ствар) коју сам ја наводно  изговорио у дијалогу са полицајцима. Ја никад нисам рекао „Косово је земља мајмуна“. Ја сам у кондиционалу том приликом рекао: „Или ћете бити члан Европске уније и демократска земља са поштовањем људских права и вашег устава или ћете бити земља мајмуна“. У овој мојој изјави нема ничег увредљивог за било којег појединца или за Републику Косово. Ово из разлога што се овакава изјава може дати и о Норвешкој, или о Србији или о било којој другој земљи. Било каквим логичким и језичким тумачење моје изјаве не може се извести закључак да сам ја овиме на било који начин повредио јавни ред и мир. Уосталом моја намера као цивилизованог човека никад није била да повредим било којег појединца или било коју државу јер би ја тиме унизио углед и понос моје демократске државе Норвешке и моје вере. На погрешно закључивање из моје горње формулације може доћи ако се не размотри смисао свих речи заједно, него се из текста издвоји било која реч. У датом случају реч мајмун сама по себи има негативно значење, али закључак из свих речи заједно никад не може бити негативан. Због тога што неко погрешно тумачи ту моју изјаву, ја због тога не могу сносити никакве лоше последице.

Моје искрено уверење, раније, као и сада, да Косово има укупан потенцијал да се развија у демократско и хумано друштво где ће се поштовати људска права и Устав Косова. Ја сам тако своје уверење потврдио и својом праксом раније радећи на Косову као медијски официр у КФОР-у, седам месеци, од јануара 2000. године а затим и као новинар (на пример за Aftenposten, Nettavisen, Dagbladet, Verdens Gang) и да сам стални посетилац Косова. Као пример мојег односа према Косову говори и податак да сам у својству официра добио одличне оцене и да сам тада унапређен у чин Мајора.

Суд за прекршаје и полиција су прекршили прописе Косова и конвенције о људским правима када је мени одузета моја имовина (два сувенира) а да ми притом није дат никакав службени докуменат због чега и на основу којих прописа.

Посебно је без чињеничког и правног  основа и крајње увредљиво за мене изношење неистинитих тврдњи сам се ја понашао агресивно. Тачно је само обрнуто да су се одговорна лица према мени понашала агресивно и непрофесионално.

Оваквим суђењем на основу погрешно и непотпуно утврђених чињеница, поверењу у сведоке који су у ствари кршењем косовских прописа и Устава Косова изконструисали прекршај који није извршен, нити је имао разлога да буде извршен, довело је да ја потпуно невин и добронамеран човек будем кажњен. Суд је олако приступио овом догађају, а моју одбрану потпуно занемарио или погрешно тумачио све појединости везане за овај прекршај. Мени је искрено жао што је до оваквог неспоразума дошло, а последице тога неспоразума сносим једино ја. Моје коначно уверење о овом немилом догађају јесте да је до свега дошло због брзог и непромишљеног поступка полицајца. Наиме полицајци су упали у грешку када су на основу сувенира изводили нетачне закључке о мени. Стога молим да се свако стави у мој положај – како би се осећао кад би га неко неочекивано ставио у тако непријатну ситуацију, тј. да буде понижен и увређен без своје кривице.

 Описане пропусте у досадашњем поступку може отклонити једино другостепени орган на тај начин што ће побијану првостепену одлуку укинути и предмет вратити на поновно утврђивање чињеница и тачну примену домаћих и међународних прописа који се односе на повреду мојих права. Уколико Виши суд за прекршаје не поступио по овом предлогу, молим да се одлука општинског суда преиначи и да будем ослобођен сваке одговорности.

На крају истичем да из мојег дугог ангажовања у међународним мисијама никада нисам имао никаквих проблема ни приватне ни службене врсте, а посебно што никада нисам кривично ни прекршајно одговарао ни за шта, па ми утолико више изречена казна теже пада као човеку и као грађанину високо демократске краљевине Норвешкe.

ДОКАЗИ:

1.   Видео снимак кад је полицајац бацио моју сувенир мајцу поред пута (после 2м:30сек) и када сам тражио пријем код команданта ЕУЛЕКС-а, ОЕПС-а и КПС-а (после 4м:14сек).

2. Сведоци, Бошко Мрвић, Филип Новаковић и други по потреби

3.   Оцена о раду у служби код КФОР-а

4. Видео снимак  моје изјаве  о могућим алтернативама развоја дата предкапијом на Газиместану (после 27сек)

5. Други докази по потреби

Приштина, 09.07.2012.године

Подносилац

Кристиан Кахрс

Адресе: Булевар Зорана Ђинђића 162, стан бр.5 11070 Београд

Ако можете, обавештења слати на електронску пошту на kristian.kahrs@gmail.com

Извор: http://sorryserbia.com/2012/zalba/

3 replies »

 1. Мени је већ жао Шиптара што налетеше,од 3-4 милијона Норвежана,на “погрешног“,баш на Кристијана Каша? Нешто су се Норвежани,после Брејвика мало усмурчили ? А изгледа да и Газиместан делује на Европљане помало неевропски ?

  Свиђа ми се

 2. Норвежанин зна шта ради. Свјестан је да ће му жалбу одбити и виши суд. Припремио се на то. Иде даље, Ради етапно и зна које ће финале направити.

  Свиђа ми се

 3. TOOOOOOOOOOOOOOOOOO,.. samo TERAJTE PRAVNO stocare i dilere..

  Rekla sam ja, da NAPRAVITE 1 KNJIGU/statistiku/DOKUMENAT – sa SVIM ZLODELIMA, fotkama, videos, podacima – o zlodelima shiptara prema Kosovcima – pod pokroviteljstvom KFORa… +++…
  Tim dokumentom… cete postici – da SHIPTARI nece nikada moci imati svoju drzavu…
  CCCC

  Свиђа ми се