ДЕШАВА СЕ...

КОСМЕТ: Нови саобраћајни прописи донели невоље мештанима Чаглавице


Мештани Чаглавице од пре неколико дана морају да аутомобилима прелазе неколико километара како би стигли до суседног Лапљег Села пошто је Дирекција за путеве Косова споредне путеве у Чаглавици означила као једносмерне.Више нема могућности укључења у кружни ток који спаја споредне путеве у Чаглавици са регионалним путем Приштина-Урошевац.

07.08.2012 Извор: КИМ радио

Кружни ток у Чаглавици (Фото КИМ)

Дирекција за путеве Косова овај потез је направила због, како наводе, веће безбедности у саобраћају.
Они који живе у Чаглавици или ту долазе послом сада морају да путују до кружног тока на Ветернику па даље на ауто-пут ка Урошевцу како би поново стигли до дела Чаглавице с друге стране кружног тока, па даље ауто путем до суседног Преоца како би се поново вратили својим кућама које се налазе у близини кружног тока у Чаглавици.

Срби из Чаглавице, који су до јуче несметано користили кружни ток у селу незадовољни  су и узнемирени овом одлуком Дирекције за путеве.
Они који нису упознати са овом одлуком или који из страха за безбедност не желе да путују до Приштине како би стигли до Лапљег Села и Грачанице па су покушали да користе стари начин путовање суочили су се и са првим казнама Полиције Косова које износе од 35 до чак 70 евра.

Директор Дирекције за путеве Косова Наудин Муфдај у изјави КИМ радију каже да пројекат око решења саобраћајних прописа у Чаглавици још није завршен и да у Дирекцији за путеве размишљају о варијанти да се мештани Чаглавице укључују у саобраћај  кроз сеоски пут који је у близини кружног тока код оближњих ресторана или да се споредни једносмерни путеви поставе у једном њиховом делу ка двосмерни.
„Али ипак сматрам да је боље да се прелази и три километра него да имамо саобраћајне несреће као до сада. Ми ћемо прегледати целу ситуацију и можада ћемо у неко скорије време направити неки надвожњак како би људима у Чаглавици олакшали кретање. Сутра имамо још један састанак на коме ћемо разговарати о томе“, казао је Муфдај.

Комантаришући казне које издаје Полиција Косова због непрописног коришћења пута чије обележавање још није завршено директор Дирекције за путеве каже да је полиција упозната са целом ситуацијом али да је она дужна да поступа према постојећим саобраћајним прописима  а мештане Чаглавице позива на стрпљење.
Он истиче да је за мештане Чаглавице који живе са десне стране пута из правца Приштине мањи проблем јер споредни пут са те стране води ка кружном току из чијег се искључења могу слободно укључити у споредни пут који води ка Лапљем Селу.

На наше питање како је то могуће кад то није јасно знаковно наглашено јер према тренутним обележјима они „секу“ једносмерну улицу са супротне стране Муфдај је кратко рекао да цео пројекат још није завршен и да се и даље ради на постављању саобраћајне и путне сигнализације.