ВЕРА

Црква на Румији обијена и оскрнављена, у потпису – „Албанска национална армија“ и „Етничка Албанија“


уторак, 07 август 2012 15:47 ИН4С

Црква на врху Румије изнад Бара обијена је, оскрнављена и на њој су исписани графити на албанском језику – „Етничка Албанија“ и „АКШ“,што је скраћеница за „Албанску националну армију“.

На спољашњем зиду цркве импровизован је грб Албаније у разливеној црвеној боји. Парох барски Јован Пламенац казао је за ИН4С да ово није први пут да се скрнави црква на Румији, али су поруке које су остављене дефинитивно “најопасније до сада“.

Пламенац вјерује да је чин последица политичког надгорњавања у парламенту ради „политичке добити“, односно, како нам је казао, последица неодговорности једног дијела црногорских политичара.

О инциденту је обавијештена Управа полиције, која је урадила увиђај, као и Основни тужилац у Бару.

„Оскрнавили су цркву, исписали је и обили, а нису дирали новац који је стајао унутра. Очигледно није била намјера материјална корист, већ постављање биљега да је наша света планина Румија, која је у срцу Црне Горе, заправо албанска“- казао је Пламенац за наш портал, наводећи да је за више од три године колико црква на Румији припада његовој парохији, овај вјерски обекат до сада више пута скрнављен.

„Нас су оптуживали да црквом на Румији нарушавамо традиционално добре односе три конфесије које сложно живе на овим просторима. Међутим, добре међуљудске односе, језиком мржње очигледно руши групација црногорских политичара. Раздор стварају политичари, а не црква, казао је отац Пламенац који се нада да ће полиција открити починиоце.

Даниловић: Удбашка провокација

Члан предјседништва Грађанског фронта и замјеник предсједника НОВЕ, Горан Даниловић, овим поводом је реаговао на свомFacebook профилу:“Наравно, могли смо и очекивати да неко затресе Црну Гору пред изборе. Као, до сада нијесу имали спреја, „националну армију“ и кондиције да се попењу на Румију, него управо сада кад треба доносити одлуке о начину изласка на изборе прокуља примитивни и острашћени национализам. Кад ствари не иду како треба онда је најбоље започети српско-албански предизборни сукоб, па да ДПС брани и смирује узавреле страсти. Успут представиће се свима као најбољи избор. Боро Вучинић је на олимпијади у Лондону али су активисти на терену, наоружани спрејевима и бирачким списковима. Ако није пак неко ко директно ради за АНБ онда је какав пропали и умишљени лидерчић странчице који мисли да му Албанци аплаудирају и гласају га. На крају, вјероватно ће госпођа Ранка Чарапић ухапсити неког свештеника или митрополита лично, под сумњом да су жељели да започну грађански рат. Ето, видите да је Мило Кадија препознао опасност која стиже из црних риза. Биједно и провидно.“