ДЕШАВА СЕ...

Какве ово везе има са спортом – Антисрбска изложба у Лондону


Какве ово везе има са спортом – Шокантне фотографије представљене у олимпијском граду

Репортека Пресса доживела је шок када је, док је шетала Лондоном, угледала изложбу фотографија на отвореном на којима су Срби представљени као злочинци, док су Албанци са окупираних територија и Муслимани из Босне и Херцеговине приказани као жртве
Изложба фотографа Тома Стодарта на крајње ружан и некорекатан начин говори о Србима и њиховом учешћу у ратовима који су се деведестих година одвијали на простору бивше Југославије.

ЛОНДОН 08. 08. 2012 Пресс

Изложба под називом „Perspectives“ садржи 78 црнобелих фотографија из целог света, међу којима су радови из Сарајева и са Косова, чији су потписи за слике такође веома проблематични јер су у њима изнети бројни нетачни подаци.

Занимљиво је да је изложба отворена баш пред почетак Олимпијаде, која би требало да промовише спортски дух и заједништво, као и да преноси поруке мира. На отварању изложбе аутор је рекао:
– Све земље света заједно су у Лондону, на предивном спортском фестивалу, удружене под геслом „брже, више, јаче“. Надам се да ће посетиоци ове изложбе са ње изаћи још одлучнији да разумеју и помогну онима без чисте воде, хране и лекова, и који – што није њихова кривица – не могу да трче брже, скачу више или да буду јачи.

Репортерка Пресса „на месту злочина“ није затекла аутора фотографија, али је разговарала са једним од домаћина задужених да посетиоцима „појасни“ оно што виде.

– Изненађен сам да је изложба схваћена као антисрпска кампања. Ова изложба је организована под покровитељством Црвеног крста и аутор није желео да се бави тиме ко је крив или није. Да је имао приступ и дозволу, вероватно би фотографисао и српске жртве. Најмање што је желео је да прикаже неког као агресора. Мотив изложбе, која обухвата и бројне фотографије из других угрожених делова света, јесте то да прикаже да људи умиру – од глади, жеђи, заразних болести, гину у ратовима – објаснио је домаћин изложбе.

Наставак медијске агресије

Поводом нове антисрпске кампање огласио се и Српски народни покрет „Наши“, како кажу, алармантним саопштењем којим желе да скрену пажњу „српским властима и широј јавности да медијска агресија против српског народа широм света не јењава“.

– СПН „Наши“ објашњава да овај фотограф (Том Стодарт), по „већ виђеном принципу ускогрудог и једностраног приказивања рата“ у Босни и Херцеговини и на Космету, ни на једној фотографији не приказује српске жртве и злочине над Србима, него искључиво приказује српску војску као агресоре и сваки леш назива „муслиманским“, што је најбољи доказ „шта представља циљ ове изложбе.“

Такође, они позивају британског амбасадора у Београду „да се извини грађанима Србије због тога што британска влада дозвољава да за време Олимпијских игара, када би народи требало да пошаљу поруку мира, појединци из личних интереса и сопственог примитивизма шаљу поруке лажи, раздора и мржње“.

Ни посетиоцима са којима је разговарала наша новинарка није било баш најасније шта је приказано, али свако нису стекли утисак да су Срби позитивни у целој причи.

– Мислим да Срби нису баш добри – био је коментар једне Енглескиње. Неколико Француза било је убеђено да познаје политичку ситуацију, али се ускоро испоставило да они не праве разлике између Срба, Албанаца, Босанаца…. док су туристима из Азије није било јасно ни о ком делу Европе је реч

Фотографије са ове изложбе последњих дана преплавиле су и Фејсбук, а бројни корисници ове друштвене мреже негативно коментаришу њихово објављивање и манипулисање подацима. Иначе, аутор изложбе један од најпознатијих светских фотографа. Пропутовао је више од педесет земаља и био сведок великих историјских и ратних догађаја: боравио је у Берлину за време пада зида, био је у Сарајеву, а пратио је избор Нелсона Манделе за првог црног председника. Током 2003. Стодарт је добио награду „Лери Бароуз“ за најбоље ратне фотографије, а годину дана касније његова књига „iWitness“ проглашена је за најбољу у категорији „књига фотографије“.

(Од нашег специјалног дописника из Лондона , Зорица Марковић)

7 replies »