Влада

СВИ МИНИСТРИ ПРОТИВ УГЉАНИНА: Влада уклања Аћифову таблу


Жучна расправа на седници Владе након писања Пресса
Влада уклања Аћифову таблу

СВИ МИНИСТРИ ПРОТИВ УГЉАНИНА …. Епилог – Министарствима правде и културе наложено да испитају случај и покрену иницијативу да се склони спомен плоча Аћиф-ефендији у Пазару. Немушта одбрана – Сулејман Угљанин се бранио да не зна ко је Аћиф-ефендија, те да га чуди што су га Вучић и Љајић критиковали у Прессу

08. 08. 2012 Пресс

Влада Србије наложила је министарствима правде и културе да испитају цео случај око постављања спомен плоче Аћиф-ефендији у центру Новог Пазара и покрену иницијативу да се табла уклони, сазнаје Пресс.

Сви чланови Владе су након писања Пресса осудили министра без портфеља Сулејмана Угљанина због подршке спорном обележју и Аћифу-ефендији, а расправа је, како наводе наши извори, трајала око сат времена.

Ко је био Аћиф
– Председник општине Нови Пазар током Другог светског рата
– Основао је албанску фашистичку организацију „Бали-комбатар“
– Почетком окупације постао је командант муслиманских јединица Новог Пазара. Учествовао је у стварању велике Албаније и у убиствима више хиљада припадника краљеве војске у отаџбини и партизана
– Због заслуга за организовање рашких муслимана и борбе против антифашистичких снага добио је од фашистичке Немачке Орден Гвозденог крста 2. реда
– Након ослобађања Новог Пазара од стране партизана, у новембру 1944. године, побегао је и предао се у Ђаковици
– Спроведен је у Нови Пазар, где је јавно стрељан 21. јануара 1945. године због убиства 7.000 Срба

Први потпредседник Владе Александар Вучић, који је иницирао расправу, оштро је критиковао Угљанина и оценио да је његово присуство на постављању плоче нацисти Аћиф-ефендији неприхватљиво, као и да је тим гестом направио штету Влади Србије.

Вучићев час из историје

Вучић оценио да је Угљанин одласком на ту церемонију дао легитимитет злогласном нацисти Аћифу-ефендији и да је први унео лошу атмосферу у Владу Србије. Вучић је критиковао министра без портфеља да је прекршио договор да нова влада функционише као тим а не као појединац, као и због тога што ником није јавио да ће ићи на ту церемонију, иако је то осетљиво питање.
Угљанин је покушао да се одбрани тако што је напао наш лист и оптужио Пресс да води кампању против њега. Министар без портфеља је у своју одбрану тврдио да не зна ко је Аћиф-ефендија, да је чуо да је био само посланик, да је на ту церемонију отишао на позив Бошњачког националног већа. Угљанин је, како наводе наши извори, навео да га чуди што су га Вучић и Љајић опште критиковали у Прессу.

Вучић је, иначе, колегама у Влади Србије прочитао говор о томе ко је био Аћиф-ефендија.

– Вучић је навео да је Србија поносна на антифашистичку борбу и да нико у Влади не жели да провоцира Бошњаке причама о онима који су њима трн у оку. Он је нагласио да Влада неће подржавати оне који су сарађивали са Хитлером и били на страни окупатора, као и да се не може дозволити глорификација људи који су одговорни за злочине и који су за то добијали ордене нацистичке Немачке – наводе наши извори.

 

Дачић: Против и Недића и Аћифа

Дачић је на седници Владе поручио да не подржава Угљанинов гест, јер ова влада треба да баштини антифашизам.

– Дачић је рекао да ако је био против Милана Недића, онда ће сигурно бити и против Аћиф-ефендије – наводе извори Пресса.

Негирао Бошњаке

У расправу се онда укључио потпредседник Владе Расим Љајић, који је истакао да то што је рекао за Пресс „најблаже што је могао да каже о Аћиф-ефендији“.
– Љајић је навео да је у питању човек који је извршио потпуну албанизацију Бошњака и да је негирао да постоје Бошњаци – преносе наши извори.

Критикама Угљанина су се потом придружили и министар Милан Бачевић, а на крају се у расправу се укључио и премијер Ивица Дачић.

Чланови Владе су на крају закључили да министарства правде и културе испитају цео случај и предложи мере које ће се предузети.

 

Ивошевић: Угљанин прекршио Устав

– Угљанин сноси правну, политичку и моралну одговорност. Сигурно је да се може говорити о кршењу устава. Устав свим грађанима гарантује поштовање достајанства, а исказивањем почасти човеку који је за половину Бошњака омражен лик може бити повод за покретање овог питања – оценио је за Пресс Зоран Ивошевић, бивши судија Врховног суда.

 

Вукадиновић: Вербално дисциплиновање

– Овај проблем требало је да решава премијер. Овако је смиривање ситуације на себе преузео Вучић, који ће упозорити Угљанина на штетност оваквих иступа, те ће га вербално дисциплиновати. Не верујем да ће бити искључен из Владе, јер би то значило осипање Владе одмах по формирању, оценио је Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ.

 

ДС: Велика грешка

– То је велика грешка министра Угљанина, и ово ће представљати велики проблем у Влади. Овај догађај показује да нисмо рашчистили са периодом који се односи на Други светски рат. Тако можемо да кажемо да су сви четници били антифашисти, па можемо да очекујемо и да неко подигне споменик Кости Пећанцу, што би изазвало незадовољство Бошњака – оценио је функционер ДС-а Борислав Стефановић.

 

ДСС: Дачићева одговорност

– Недопустиво је појављивање министра на откривању спомен плоче Аћиф-ефендији. Знамо сви да је реч о злочинцу, да такав потез министра Угљанина не доприноси помирењу у окружењу, већ изазива даље распиривање непријатељства. За Угљанинов потез одговорност сноси премијер Дачић, који је најодговорнији за понашање својих министара. Угљаниново понашање је за сваку осуду – оценио је портпарол ДСС-а Петар Петковић за Пресс.

(аутори текста: Данијела Луковић, Тања Ковачевић)

3 replies »

  1. Веома добар почетак рада нове владе. То много обећава. Реакција је била брза и ударили су у праву мету. Чекамо уклањање табле.

    Свиђа ми се