Пожар

Велики пожар на Светој Гори и даље прети Хиландару! Нове слике…


***

ВЕЛИКИ ШУМСКИ ПОЖАР УГРОЖАВА ХИЛАНДАР!

Хиландар, 08.08.2012. hilandar.org

 На северозападном делу Свете Горе, у подручју Моноксилити, око 15 часова, избио је велики шумски пожар. Последње информације (22.00 ч.) говоре да се фронт ватре ширине око 10 км налази на 7 км од Хиландара. Током целог дана пожар се кретао ка манастиру. У вечерњим часовима напредовање ватрене стихије је нешто спорије. Пожар још увек није локализован тако да је Хиландар и даље у опасности.

У гашењу су током дана учествовала четири авиона и један хеликоптер. Због мрака они су током ноћи приземљени. Са земље делују све ватрогасне бригаде смештене на Светој Гори. У сваком манастиру постоји током лета дежурна ватрогасна јединица. Оне су тренутне све налазе на хиландарском поседу. Манастир им пружа сву могућу подршку. Хиландарска техничка служба својом механизацијом проширује путеве како би олакшала кретање ватрогасних возила.

sveta-gora1.jpg Хиландарска ватрогасна бригада састављена од монаха који су прошли детаљну ватрогасну обуку, опремљени неопходном опремом, активно учествује и координира активности на заштити манастира од пожара. Игуман Хиландара архимандрит Методије обишао је са припадницима манастирске противпожарне бригаде подручје пожара на хиландарском поседу како би сагледали штету и реалну опасност по сам манастир. Монаси манастира Хиландара заједно са ватрогасцима дежурају широм целог подручја захваћеног ватром.

Противпожарној заштити се на Светој Гори поклања изузетна пажња. Токо лета ватрогасне екипе дежурају на целој њеној територији. Међутим, проблем често представља неприступачан терен.

У Хиландару, посебно након великог пожара 2004., учињено је доста на противпожарној заштити. 2009. године оформљено је противпожарно вештачко језеро у области Прото Неро. Пројекат је извела техничка служба Хиландара уз подршку грчке државе. Управо је из овог језера хеликоптер захватао воду током акције гашења пожара.

pozar_u_blizini_hilandara.jpg Уз комплетан систем спречавања, дојаве и гашења пожара који се у оквиру обнове Хиландара уводи у манастирски комплекс, 2011. је изграђен противпожарни резервоар запремине 440 m³. До краја 2013. године планирани су радови на завршетку инсталација и изради развода хидрантске мреже у манастиру и око њега. Пројекат је помогла грчка држава преко Центра за заштиту светогорског наслеђа (КеДАК).

Нове информације о пожару у близини Хиландара објављиваћемо како буду пристизале са лица места.

***

00:26 ФБ профил: схиархимандрит Стефан светогорац

Велики пожар који је захватио Свету Гору прети да угрози српски светосавски манастир Хиландар! Срби и Српкиње, прионите на молитву Мајци Божијој и светом Сави и Симеону Немањи да нам Господ опрости сагрешења наша и поштеди светосавски Хиландар ватрене стихије!!!  Ово је слика пожара који букти у близини Хиландара.

***

Пожар прети да угрози Хиландар, Србија нуди помоћ

  08.08.2012 20:06 Танјуг

АТИНА – Велики пожар који захватио борову шуму и ниско растиње на Светој Гори у Грчкој, озбиљно прети да угрози манастир Хиландар, саопштио је вечерас МУП Србије.

На гашењу пожара, како је наведено, ангажоване су снаге грчког Министарства заштите грађана са два канадера и хеликоптером за гашење пожара.

У циљу спречавања даљег ширења пожара, Министарство унутрашњих послова Србије понудило је Грчкој помоћ и ставило на располагање капацитете ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације са пратећом опремом и техником неопходном за гашење шумских пожара.

Према саопштењу, на располагање је стављен и руски хеликоптер „Ка 32“ који је из превентивних разлога и потреба гашења пожара у Србији и земљама региона стациониран у Нишу.

**********

ФБ група Иконе Православља:

Велики пожар на Светој Гори у близини Хиландара ::: Господе спаси и помилуј! ::: ПОМОЛИМО СЕ БРАЋО И СЕСТРЕ :::

**********

среда, 08. авг 2012, 17:59 -> 21:00 РТС

Пожар у близини Хиландара

На Светој гори избио велики пожар у близини Хиландара, који прети да угрози манастир. Србија понудила да пошаље ватрогасно-спасилачке јединице и руски хеликоптер Ка-32 у помоћ као помоћ у гашењу пожара.

Велики пожар који је избио око 15 часова и захватио борову шуму и ниско растиње на Светој Гори у Грчкој, озбиљно прети да угрози манастир Хиландар.

sveta-gora1.jpg

У гашењу пожара ангажоване су снаге грчког Министарства заштите грађана са два канадера и хеликоптером за гашење пожара, а МУП Републике Србије упутио је Грчкој понуду за помоћ у гашењу пожара.

На располагање су стављене ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације са пратећом опремом и техником неопходном за гашење шумских пожара, као и руски хеликоптер Ка-32 који је из превентивних разлога и потреба гашења пожара у Србији и земљама региона стациониран у Нишу.

Раније током дана је грчка агенција АНА јавила да је на Светој гори избио пожар у области Монокселитис, близу манастира Хиландар, али да манастир није угрожен ватреном стихијом.

Пожар на грчком полуострву Атосу, на Халкидикију, у почетку је гасило девет ватрогасаца са троје ватрогасних кола, а касније су им се, због неприступачног терена, придружила и два авиона за гашење пожара, пренели су грчки медији.

Агенција АНА јавила је да је пожар избио и у региону Кардамена на острву Кос, где се запалила сува трава и растиње. У гашењу тог пожара учествује 14 ватрогасаца са четири ватрогасна возила и уз помоћ два авиона.

Три хотела су евакуисана из предострожности.

Категорије:Пожар

1 reply »