ДЕШАВА СЕ...

ПЛАШЕ СЕ И ГЕНЕРАЛОВЕ СЕНКЕ: ХАШКО СУ(НЕЉУ)ДСКО ВЕЋЕ НАРЕДИЛО ВИДЕО НАДЗОР НАД МЛАДИЋЕМ!


16.08.2012 14:53 ТАНЈУГ

Појачан видео-надзор за време суђења Младићу

 

ХАГ – Судско веће Хашког трибунала донело је одлуку о појачаном видео-надзору за време суђења ратном командатну војске Републике Српске Ратку Младићу, због неприкладне комуникације оптуженог са присутнима у судници.

Судско веће јуче је потврдило ранији налог Претпретресног већа издат Секретаријату о чувању редовних снимака, као и снимака камере усмерене на оптуженог, како би се документовала евентуална неприкладна комуникација са присутнима на галерији током суђења.
„Да би се у потпуности забележило суђење и имајући у виду понављање неприкладне комуникације између оптуженог и других у судници, Судско веће је уверено да је претходни налог оправдан и да би требало да се прошири на документовање целокупног присуства оптуженог у судници“, наводи се у налогу Судског већа.

Поред чувања видео-снимака са камере усмерене на Младића, Секретаријату је наложено да снимање треба да почне у тренутку када оптужени уђе у судницу и да се прекине када из ње изађе, а да се сви материјали с тим у вези чувају и не објављују без дозволе Судског већа.

У налогу Судског већа истиче се да је Претпретресно веће, уочи почетка суђења Младићу, изразило забринутост због неприкладне комуникације оптуженог са присутнима на галерији, упозоравајући да постоји могућност да је оптужени и раније имао такву комуникацију коју можда Судско веће није запазило због поступака у снимању суђења.

Младић је ухапшен после вишегодишњег скривања 26. маја 2011. године у селу Лазарево, а суђење му је почело 16. маја ове године.

Медији су пренели да је он на почетку процеса у судници Хашког трибунала претио „мајкама Сребренице“ и логорашима који из посебне просторије прате суђење, а према њиховим речима, Младић је показивао средњи прст и руком прелазио преко предњег дела врата.

Младић је оптужен за геноцид, прогон и друге злочине над муслиманима и Хрватима током рата у БиХ од 1992. до 1996. године.

1 reply »