ДЕШАВА СЕ...

Срби у Приштини – без права за слободу


Ако овај центар буде затворен, ти људи су осуђени на изолацију. Центар, који су међународне организације отвориле још 90-их година, жели да одузме косовска полиција и користи га за „оперативне потребе“.

17.08.2012. Глас Русије

Фото: EPA

Наставља се грубо кршење српских права. Ових дана у општини Штрпце косовске специјалци су упали у здање телефонске централе. Из саопштења српске државне канцеларије за Косово и Метохију сазнајемо „да је то покушај да се Срби оставе без везе са спољним светом“. Раније су у истој општини косовски специјалци конфисковали средства, документа и рачунаре у филијали једне српске банке.

А у главном граду покрајине, Приштини, под претњом је Центар за мир и толеранцију, једино место где преостали у граду Срби могу да се срећу, разговарају, читају новине на српском и да добију медицинску помоћ. Пре рата их је било 40.000, сада нешто више од четрдесет људи, углавном старије особе, многи се тешко крећу. Ако овај центар буде затворен, ти људи су осуђени на изолацију. Центар, који су међународне организације отвориле још 90-их година, жели да одузме косовска полиција и користи га за „оперативне потребе“. Разговарамо с извршним директором Центра за мир и толеранцију у Приштини Ненадом Максимовићем:

Значи ево већ три године они покушавају на разне начине да нас иселе. Међутим пре месец и по дана смо добили писмено обавештење значи не одлуку него обавештење да ће почети да користе наше просторије и ми наравно нећемо да одустанемо од наших права и не желимо да се селимо.

Господине Максимовићу, не чини ли вам се да се у акцији полиције лако назире политичка позадина…

Са једне стране постоји јасни политички контекст осетљивости питања исељења једине српске институције, јединог места, где се окупљају преостали представници Србије и тај политички контекст доводи полицију у јако незавидну ситуацију. Са друге стране постоји једно техничко-правно питање а то је да полиција не поседује никаква документа и нити су икоме приказана икаква документа о власништву над овим просторијама.Тако да засада полиција може да наступа само са позиције силе.

Медији јављају да је тзв. „косовска влада“ издвојила буџетска средства на пресељење и изнајмљивање нових просторија.

То је нетачна информација. До сада нама није понуђено ниједно алтернативно решење нити нам је дата било каква потврда из такозване „Косовске владе“ да су било која средства издвојена за пресељење.

Дакле, у пословима око Центра за мир и толеранцију је узет тајм аут: стране ће два месеца покушавати да нађу компромис, у процес су се умешали Еврокомисија и Срби запослени у „владиним структурама Косова“. Господине Максимовићу, на какав сте компромис ви спремни? Да ли сте спремни да се преселите?

Сваки простор у који би преселили центар мора да испуњава одређене критеријуме, значи први критеријум је дугорочност и одрживост тог центра, значи не би прихватили ниједно краткорочно решење, са друге стране не би прихватили ниједну локацију у којој се ти срби не би осећали безбедно јер се тај центар тренутно налази поред главног улаза у полицијску станицу и то је место где се Срби осећају безбедно. Значи ниједна локација у коме се ти преостали Срби не би осетили безбедно нама абсолутно није прихватљива. Такође је јако битна близина центру јер већина од тих преосталих Срба живи у центру Приштине и то су стара и слабо покретна лица тако да било која локација ван центра града није решење јер сами корисници неће моћи физички да долазе у центар.

Разговарали смо с извршним директором Центра за мир и толеранцију у Приштини Ненадом Максимовићем. „Глас Русије“ ће и даље пратити развој догађаја.