сатира

Вратити црвене таблице на службена возила или их увести у БусПлус систем?


Волођа Влајковић

Београд – Коначно се неко сетио како да политчаре приближи народу. Проблем ће бити решен постављањем црвених таблица на службене аутомобиле.

Да је ситуација озбиљна види се по томе што се почело са пребројавањем двадесетолитарских канти за гориво.

О томе говори следећа изјава која се ових дана нашла у медијима – Зашто смо, рецимо, наложили да се бензин сипа искључиво на пумпама са камерама? Зато што смо хватали службенике који су сипали 20 литара горива у државна кола, а 20 литара у канту. Или би на пумпу неко њихов довезао државни ауто, паркирао уз службени, а затим би сипали 40 литара горива у свој, а 20 литара у службени, на државни рачун.

А тек, када грађани виде кола с таквим службеним таблицама испред шопинг центра викендом, знаће да је реч о злоупотреби возила у приватне сврхе. До сада се за такве злоупотребе знало само када се неко од државних службеника негде слупа – закључује се у изјави.

Евентуално, ако неко буде негде прегажен.

Но добро, грађани немају паметнија посла него да лове политичаре у шопинг центрима викендом у које ионако све ређе одлазе. То јест, одлазе ако им не касне плате, ако их уопште и добију или ако за то што добију могу нешто да купе.

Можемо само да нагађамо, али се предпоставља да се на идеју контроле политичара дошло на основу успешно спроведног експеримента у возилима ГСП-а, што додатно потврђује тезу са почетка текста да ће се на овај начин умањити јаз између политичара и грађана. То јест, да ће грађани заиста почети да утичу на политичаре.

Следећа изјава ово становиште несумњиво потврђује – Сада желимо да свако службено возило буде обележено таквим таблицама, јер су оне најуочљивије. Јавност ће упозоравати на злоупотребе и тако постати највећи контролор рада државних органа.

Оно што би у вези са тим у наредном периоду могли да очекујемо је следеће.

Прво би могла да се оснује приватна фирма којој би наши политичари плаћали карту за превоз. Затим би та фирма могла да постави тачкасте контроле испред шопинг центара и бензиских станица, које би наравно пратила саобраћајна полиција. Политичари би морали при уласку у службено возило да своју дневну или месечну карту прислоне уз аутомат за очитавање карата. Злоупотребе података о кретању политичара не би смело да буде. Ни у ком случају не би смело да се дозволи да се неко вози на туђу карту. Можда би та карта могла да послужи и за гласање у Парламенту, али то су већ технички детаљи и ствар даље разраде.

Комунална полиција имала би право да контролише политичара-путника уколико на возилу нису упаљена ротациона светла и уколико се возило не креће већом брзином од 200 км/х кроз насељено место.

Саобраћајни полицајац сме грађанима да приложи на увид податке о политичару, осим ако није у питању неки високи функционер који је полицајцу запослио тетку или жену. У супротном – тетка или жена, или сви заједно добијају тренутно колективни отказ.

Уколико се у возилу, осим политичара налази и млађа особа женског пола пријатног изгледа, возило се не зауставља. Уколико до заустављања возила ипак дође, полицајцу се утврђеним покретом руке указује да је за тај дан доста радио и да треба да се прошета. Тзв. „шетај“ сигнал.

Ово су само неки од предлога како да се унапреди рад државног предузећа.

У закључку излагања постављају се нека мање битна питања о уметности фарбања таблица.

Но, како су ти укуси различити, а да би се свима изашло у сусрет, постоји  мишљење да би таблице уместо у црвено, требало офарбати у дугиние боје. Ово је наравно само предлог како би се изашло у сусрет свим политичким опцијама и њиховим бојама.

Категорије:сатира

2 replies »

  1. Osim predsednika i ministara niko drugi nebi trebalo da se vozi u sluzbenim
    kolima sa vozacem. Svi clanovi skupstine bi trebalo da imaju pravo na nadoknadu za troskove putovanja. Takodje bi trbalo dati privilegiju besplatnog parkinga oko zgrada vlade i skupstine. Ostali zaposlenici nebi trebalo da imaju nikakve druge privilegije.

    Свиђа ми се