ДЕШАВА СЕ...

Локализован пожар код Лепосавића!


23.08.2012 

14:05 Бета

Локализован пожар код Лепосавића

Пожар на подручју општина Лепосавић и Нови Пазар, где је горело 100 хектара шуме, локализован је данас.


Фото: кименовине

Члан општинског већа Лепосавића Зоран Милојевић рекао је за агенцију Бета да је пожар локализован у јутарњим часовима и да више не постоји опасност од ширења ватре.

Он је додао да за сада нема информација о узроку пожара, као ни процене о штети.

По Милојевићевим речима, Амбасада Велике Британије понудила је помоћ, али тек пошто је пожар саниран, док је КФОР навео да није у могућности да помогне у гажењу пожара.

08:25 Танјуг

Нови покушај да се локализује пожар на Рогозни

ЛЕПОСАВИЋ – Око 200 људи од јутрос покушава да локализује пожар који бесни на планини Рогозни на северу Косова и који се примиче кућама у селу Добока, изјавио је Тањугу члан Општинског већа у Лепосавићу Зоран Милојевић.

+++

22.08.2012

Пожар на северу КиМ и даље букти – КФОР не помаже!

22. Аугуст 2012. 15:37->16:01
Телеграф

Кфорови хеликоптери су током јучерашњег дана надлетали подручје обухваћено пожаром, али се нису укључили у гашење. Општина Лепосавић и данас узалуд тражила помоћ од Кфора

Ватрогасац на месту пожара

Пожар који је обухватио 100 хектара шуме на планини Рогозни на подручју општине Лепосавић и Нови Пазар између села Црвени, Дубока и Баре ни после пет дана није локализован и даље се шири.

Најугроженије је село Дубока, где прве куће од ватрене стихије дели само 200 метара. Због неприступачности терена и високих температура локализован пожар се враћа на првобитно стање.

Кфорови хеликоптери су током јучерашњег дана надлетали подручје обухваћено пожаром, али се нису укључили у гашење. Општина Лепосавић је данас тражила помоћ од Кфора, који није у могућности да помогне.

Члан Општинског већа у Лепосавићу Зоран Милојевић је у изјави за Телеграф после разговора са представницима ЛМТ тима Кфора рекао да Кфор „нема могућности да пошаље хеликоптере за гашење пожара“.

– Ситуација је веома тешка, на терену су ватрогасне јединице, радници цивилне заштите и Србија шуме, терен је неприступачан, температуре високе које не само да онемогућавају гашење већ и враћају пожар, који је са Новопазарске стране локализован  – рекао је Милојевић и додао да је формирана још једна екипа људи која је отишла на терен да помогне и да је гашење због високе температуре обустављено до поподневних часова.

(Телеграф.рс)

***

22.08.2012.

23:00 ФБ Четнички Покрет Нови Пазар:

Ми смо још пре 4 дана поменули овај пожар који је обухватао десетак хектара, али на то нико није обраћао пажњу, међутим пожар може да се локализује али ватрогасци са севера Косова нису ни заинтересовани да то учине… (били смо данас на лицу места)

Пожар је захватио и око 30 хектара шуме у делу Новог Пазара, али је тај пожар успело да савлада веровали или не 10 људи са 2 ватрогасна возила, а пожар на северу Косова гаси око 60 људи са, колко смо видели, 6 возила. Поред села Дубока које је око 200м удаљено, угрожено је и село Баре које је удаљено око 400м. Ватрогасци из Новог Пазара су данас умало настрадали када остали без воде а пожар их је био окружио али су се извукли уз Божју помоћ…

Наиме, пошто је терен неприступачан за ватрогасна возила, пожар мора да се гаси ручно, са мини-контејнерима за воду који се носе на леђима… И како су ватрогасци ишли тако су и гасили редом, међутим одједном им је нестала воде а пошто је био у питању стрм шумски терен, по коме се није могло ићи брзо, одједном су се нашли окружени ватром, а само један од њих је имао негде, како он каже, 2 до3 литра воде и само су уз Божју помоћ успели да се извуку.

Ватрогасци из Новог Пазара су се повукли а велика је вероватноћа  да се позар поврати током ноћи, а управо сам сазнао да су ватрогасци са севера Косова ватру пресекли тако што су направили као неки пут булдожером да неби могла да се шири… али како сазнајем ни то није поуздано јер дува јак ветар а и хеликоптери кфора који надлећу још додатно помажу у ширењу ватре јер лете прилично ниско…

Ово су све припадници Четничког Покрета Нови Пазар видели својим очима..!!!