Војска

Русија и Србија постигле договор о блиској војној сарадњи!


Русија и Србија постигле договор о блиској војној сарадњи

23. август 2012.
vz.ru

Русија и Србија договориле су се о блиској сарадњи у војној области и припреми заједничких програма у одбрамбеној индустрији. То је саопштио српски вицепремијер и министар одбране Александар Вучић, који се налази у посети Русији.

„Постигнут је договор о сарадњи у неколико области. За нас је најбитнија пре свега наша одбрамбена индустрија, као и то шта ми можемо да понудимо руским партнерима и шта можемо да произведемо заједно“, изјавио је Вучић.

 „Пошто Србија, према одлуци коју је својевремено донела Скупштина Србије, неће приступати ниједном војном савезу, ми смо разговарали и о свим другим аспектима сарадње на нивоу министарстава одбране. Очекујем да у најскорије време она достигне далеко већи ниво“, додао је српски вицепремијер.

***

Подсећамо:

Вучић у Москви због могуће куповине ескадриле руских ловаца

21. 08. 2012 20:50 | РТС

miroslav lazanski Вучић у Москви због могуће куповине ескадриле руских ловаца

 

Београд – Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић отпутовао је у Руску Федерацију где ће разговарати са замеником председника руске владе задуженим за одбрамбену индустрију Димитријем Рогозином.

Како је најављено из владине Канцеларије за сарадњу са медијима, Вучић ће у Русији боравити до 23. августа, а са Рогозином ће разговарати о унапређењу сарадње две земље у области одбране, као и другим областима од заједничког интереса. Током посете Вучић ће обићи објекте наменске индустрије и упознати се са развојем Руске Федерације у тој области.

Коментатор листа Политика Мирослав Лазански каже да би предмет војнотехничке сарадње Београда и Москве пре свега могао да буде куповина једне ексадриле најновијих руских ловаца миг-29, помоћу којих би, како каже, Србија имала потпуну контролу ваздушног простора.

Према његовим речима могућа је и набавка нових хеликоптера типа ми-17, нових ракетних система да би се систем ПВО модернизовао и нових радара.

„Такође је могућа и заједничка кооперативна делатност и наступи на тржиштима трећих земаља где Србија баштини улогу некадашње војне индустрије бивше Југославије“, истиче је Лазански.

3 replies »