Европа

Пустили би нас да изгоримо! Подсећамо – ЕУ се успротивила отварању Центра за ванредне ситуације у Нишу!


ЕУ против отварања Центра у Нишу

12:15, 20.10.2011.
Извор Deutche Welle | Ниш

Руски авиону акцији гашења пожара

Свака иницијатива у Југоисточној Европи у области реаговања на ванредне ситуације, требало би да се уклопи и ојача већ постојеће европске механизме за цивилну заштиту, а не да се преклапа са њима, преноси Дојче веле поруку из Брисела.

Поводом вести о потписивању протокола између Србије и Русије о отварању Регионалног хуманитарног центра у Нишу, што ће бити и први центар тог типа који је Русија отворила у Европи, у Бриселу се могло чути питање да ли је било потребе за оваквим центром и ако јесте, зашто Европска комисија није то организовала.

Према писању овог медија, из Комесаријата за међународну сарадњу, хуманитарну помоћ и одговоре у кризним ситуацијама поручено је да у Европи већ постоје добро утемељене и ефикасне структуре за реаговање у хитним ситуацијама, уз подсећање да су до сада те акције биле спровођене од стране Механизма за цивилну заштиту ЕУ.

Портпарол комесарке Кристалнине Георгијеве, надлежне за европске одговоре у кризним ситуацијама, Дејвид Шарок, каже да се постојећи Механизам за цивилну заштиту управо унапређује у Европски центар за одговоре у кризним ситуацијама и да би нове структуре могле да отежају реакцију у хитним случајевима.

– Европска комисија снажно подржава сарадњу у области цивилне заштите међу земљама Југоисточне Европе, што истовремено доприноси и њиховој лакшој интеграцији у Унију. Има смисла да нове иницијативе допуњују и јачају већ постојеће европске структуре, али не и да се преклапају са њима – каже Шарок.

У Европској комисији оцењују да „стварање више нивоа структура, које се не уклапају у већ постојеће радне оквире за деловање у случају ванредних ситуација чини координацију компликованијом у тренутку несреће и могло би да буде штетно за брзо деловање у хитним случајевима“.

– Неопходно је да се избегне да Регионални хуманитарни центар, недавно основан у Нишу, дода тај други ниво координације између земаља погођених катастрофом и земаља чланица ЕУ – рекао је Дејвид Шарок.

Из Комисије је поручено и то да се у тешким економским временима земље чланице ЕУ противе дуплирању структура и да је важно да новооосновани Регионални центар у Нишу не занемари јасне одредбе ЕУ у области координације, као и да не води дуплирању напора и средстава.

5 replies »

  1. Otvorenije i korektno treba razvijati svu moguću saradnju sa Rusijom bez obzira na sugestije iza granice,jer će nas više ceniti ti isti kritičari koji više od nas sarađuju sa Rusijom. Glavu gore i uključimo pamet !

    Свиђа ми се

  2. SRBIJA JE OKUPIRANA

    Zar će Evropska unija da određuje Srbiji šta će da radi, šta će da gradi i kako će da se štiti? Hoće i može ukoliko u Beogradu na Andrićevom vencu sedi marioneta Tomislav Nikolić.Sad je i vrapcima jasno da ga je na to mesto postavio fašista Štefan File a da su izbori bili farsa. Onolika frka o krađi izbora i na kraju pojeo vuk magarca. Sad je sasvim jasno da je Nikolić vikao „drž te lopova“ Upravo su njegovi lopovi pokrali izbornu volju građana a to se jasno vidi po koaliciji koju je napravio. Evropska unija svaki dan ispostavlja nove i nove uslove.- Nikolić i Vučić su do sada nekoliko puta pregazili Ustav…Hipnotisani narod ništa ne vidi ili ne može da se probudi. Da je budan i svestan situacije u kojoj se Srbija nalazi motkom bi najurio izdajnike iz Nemanjine 11 i sa Andrićevog venca.

    Свиђа ми се