ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ

ПОЖАРИ: У Чачку евакуација мештана- Војска и жандармерија гасе пожаре- Влада затражила од Русије додатну помоћ…


-Драматично код Чачка, евакуација мештана

Припадници војске и жандармерије гасе пожаре

Вучић: Затражен још један авион за гашење пожара

——————————————————————————-

25.08.2012 20:08 ТАНЈУГ

Припадници војске и жандармерије гасе пожаре

БЕОГРАД – Око 300 припадника Војске Србије ускоро ће се придружити колегама и ватрогасно спасилачким јединицама ангажованим на гашењу пожара у околини Чачак и Горњег Милановца, најављено је из Министарства одбране.

Опширније за кориснике Премиум сервиса

Жандармерија гаси пожаре у околини Чачка

БЕОГРАД – Око 150 припадника Зандармерије анагажовано је на пружњају помоћи ватрогасно спасилачким јединицама у гашењу пожара на подручју Чачка, а још толико је вечерас кренуло ка том подручју.

—————————————————————————————————————-

25.08.2012 19:15 ТАНЈУГ

Вучић: Затражен још један авион за гашење пожара

БЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић изјавио је вечерас да је Влада Србије од Владе Русије затражила још један авион за гашење пожара.

„Један авион је стигао, тражили смо још један. Добили смо одобрење руске стране и очекујем да ће вечерас или током јутра због тога бити одржана ванредна седница владе“, рекао је Вучић TВ Б92.

Он је додао да је ситуација на подручјима захваћеним пожаром веома тешка и да су због тога све јединице војске стављене на располагање начелнику Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предаргу Марићу.
„Војници из Горњег Милановца и Чачка су већ упућени на лице места, а ако буде било потребе, војска из свих крајева Србије биће упућена тамо где је најтеже. Покушаћемо да на сваки начин помогнемо угроженом становништву“, рекао је Вучић и истакао да је за гашење пожара, поред авијације, важна и пешадија.

На нишки аеродром „Константин Велики“ данас, у 13.35 сати, слетео је руски авион „Беријев Б-200“, који ће гасити пожаре у Србији, на основу синоћнег захтева владе Србије.

Од Русије је затражено и да хеликоптер „Камов К-32“ продужи боравак на аеродрому у Нишу од 16. септембра до 1. октобра.

——————————————————————————-

субота, 25. авг 2012, 13:17 -> 23:24 РТС

Драматично код Чачка, евакуација мештана

Због пожара који се неконтролисано шири, мештани неколико угрожених села код Чачка евакуишу се по потреби. У пламену око 300 хектара борове шуме и ниског растиња у Горњој Горевници, Миоковцима и Срезојевцима. Три особе задобиле опекотине. Пожар гаси и руски авион.

23.07 – Министар Велимир Илић посетио је пожаром угрожено подручје и том приликом рекао да је обезбеђено 12 станова у Чачку за смештај евакуисаних грађана, јавља дописник РТС-а.

21.03 – За евакуисане грађане обезбеђен је смештај у селу Пријевору, рекао председник општине Чачак Војислав Илић.

19.35 – Са седнице штаба за ванредне ситуације поручено је да је најважније да се заштите људски животи и колико толико спасе имовина, рекао Предраг Марић. Очекује се долазак још једног руског авиона носивости 42 тоне који би помогао у гашењу пожара.

18.00 – У гашење пожара укључио се и руски авион, који је једном надлетео угрожено подручје. Очекује се још један налет авиона.

17.40 – Седница штаба за ванредне ситуације заказана за 19 часова у Чачку. Градоначелник Чачка Војислав Илић рекао да ће град помоћи не само у евакуацији, него и грађанима који су претпели шету.

16.50- У току припрема за евакуацију грађана из подручја угорожених пожаром. Очекује се да се и руски авион који је данас стигао у Ниш, укључи у гашење.

16.15 – Пожар захватио једну кућу у селу Горња Горевница, јавља репортер РТС-а с лица места Силвија Пашајлић.

15.55 – И село Милићевци захваћено пожаром који се шири се ка планини Рожањ.

15.09 – Упућен апел мештанима угрожених села да напусте своја домаћинства, јер се пожар неконтролисано шири, јавља дописник РТС-а.

14.45 – Пожар се и даље шири и више није могуће интервенисати са земље, потврдио за РТС начелник одељења за ванредне ситуације Драгиша Броћић и додао да у овом тренутку није могуће проценити колико су угрожени мештани.

Пожар који је захватио неколико села у околини Чачка неконтролисано се шири, због чега је у току евакуација мештана из угрожених подручја. Три особе задобиле опекотине приликом гашења ватрене стихије. Пожар букти у Горњој Горевници, Миоковцима и Срезојевцима, а проширио се и ка Милићевцима. На Јељену од синоћ са пожаром боре се на десетине ватрогасаца, шумара и мештана.

Снимци пожара и извештај Силвије Пашајлић
Најважније сачувати људске животе

Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предтаг Марић рекао је за РТС да је главни задатак за ноћ да се заштите људски животи и колико толико сачува имовина.

Он је навео да је пожаром угрожено 300 домаћинстава, а да у помоћ ватраогасцима треба да стигне и 150 припадника Жандармерије, као и припадници Војске.

Марић каже да је премијер Дачић упутио позив руским властима за долазак још једног ватрогасног авиона носивости 42 тона воде, који би одмах могао да се укључи у акцију гашења пожара.

Ветар и висока температура разбуктали су пожар који се све више шири ка насељеном делу Горње Горевнице. Како јавља дописник РТС-а са лица места, ватра је захватила и једну кућу у том селу.

„Изгледа страшно. Тешко је било ноћу гасити јер размишљаш да ће можда да те дим угуши, можеш да упаднеш у неку рупу. Дању се лакше крећемо, али је пожар попримио такве размере да је са земље тешко гасити. Већ су угрожена нека домаћинства, сеници и штале“, рекао је Драган Белошевић из „Србија шума“.

Начелник одељења за ванредне ситуације Моравичког округа Драгиша Броћић рекао је да је мештанима упућен апел да напусте своја домаћинства, јер се пожар неконтролисано шири.

Мештани кажу да је ужасно гледати како се пожар приближава кућама и траже да им се пошаље сва раположива помоћ у механизацији и људству.

У непосредној опасности је тридесетак домаћинстава Горње Горевнице. Више екипа хитне помоћи налази се на подручјима угроженим пожаром.

Иначе, ватром је захваћено око 300 хектара четинарске шуме ниско растиња.

На територији општине Чачак избио је још један пожар у селу Видова на око три до четири хектара шуме.

Pozar-Cacak-2.jpg

У помоћ ватрогасцима и мештанима сваког часа пристижу нове екипе. Из ваздуха ватру гасе и три хелихоптера.

И руски авион за гашење пожара „Беријев 200“, који је данас слетео на аердором у Нишу, а чија је носивост 12 тона воде, помаже у гашењу пожара.

Пожар је избио у петак око 20 часова, интервенцијом ватрогасаца је локлализован, али је  током јутра услед јаког ветра поново букнуо и проширио се.

Pozar-Cacak.jpg

2 replies »