ГЛОБАЛИЗАМ

Како се крчми отета српска територија – бивше дипломате САД све заинтересованије за улагања на Косову!


Како се крчми отета српска територија

27. август 2012. 12:17
Вестинет.рс

Бивше дипломате САД све су заинтересованије за улагања на Косову. За њих, тврде косовски званични, важе иста правила, пише Дојче Веле.

У најужи избор за продају 75 одсто акција фиксне и мобилне телефоније Косова ушла је и компанија „Олбрајт груп“ на чијем је челу бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт. Тим поводом поједини медији су последњих дана писали да косовске власти Американцима и неким другим земљама, пријатељима Косова, додељују послове без тендера и по скраћеној процедури.

Косовски министар економског развоја Бесим Бећај за DW каже да то што је Медлин Олбрајт пријатељ Косова не значи да се неће поштовати законске процедуре.

“Процес тендерирања је процес конкурентности. Ми смо јако задовољни да се они такмиче и сигурно да ће сада у њихових рукама бити, да ли ће они добити или не. То зависи колико су испуњени технички и финансијски услови, јер на крају крајева и Медлин Олбрајт и сви наши европски пријатељи су покушавали и раде заједно с нама да створимо једну државу где влада закон.”

Према речима министра Бећаја све више земаља, не само Сједињене Америчке Државе, заинтересовано је за улагање на Косову зато што преко косовског тржишта улазе у регион.

“Нама је јако драго да имамо рецимо америчко-турски конзорцијум који ради наш ауто-пут према Албанији и да се повезујемо у будућности са Србијом. Имамо јако добру комбинацију на аеродрому Приштина. То је француска и турска комбинација. Сад недавно смо имали инвестиције у енергетици на изградњи хидроцентрале у Дечанима, где је аустријска компанија у вредности од 55 милиона евра у првој фази инвестиције. Имамо сад и Турску која је ушла у дистрибуцију струје. То су велике инвестиције које долазе”, каже министар економског развоја.

Министар Бећај напомиње да влада велико интересовање и за косовско рудно благо, те да се не ради само о компанији пензионисаног америчког генерала Веслија Кларка, већ да су заинтересоване и друге америчке компаније, те канадске, грчке, турске и британске.

А председник Привредне коморе САД-а на Косову Ариан Зека оцењује да америчке компаније нису довољно присутне на Косову зато што им најчешће не одговарају услови косовског тржишта.

“Видели смо много мало реалних инвестиција иако је интересовање на завидном нивоу. Оног тренутка када дођу, они виде шта реално нуди Косово. Осим добрих закона у пракси има много тога што домаће институције могу да ураде како би привукли инвестиције”, каже Зека.

Он додаје да је зато интересовање великих компанија повезаних са именима Олбрајтове или Кларка од велике важности, јер они могу пренети и осталим америчким фирмама да Косово нуди добре услове за пословање.

С друге стране, Љорик Бајрами истраживач Невладине организације за демократију и антикорупцију “Ћоху” каже да је додељивање јавних тендера на Косову праћен великом корупцијом и фаворизовањем одређених приватних компанија из чега нису искључене ни фирме из Сједињених Америчких Држава.

“Ми као организација не мислимо да само Америка има предност, али сматрамо да предност имају компаније које су повезане са политичарима или одређеним политичким партијама или са људима који имају политичког утицаја. У том контексту нису искључене ни америчке компаније”, каже Бајрами.

Директор приштинског Института за развојна истраживања, Риинвест, Љумир Абдиџику, међутим, не види ничег лошег да на тендерима за приватизацију буде и политичког утицаја уколико је то у националном интересу.

“Често није цена најважнија при трансферу власништва. Некада можете изгубити на цени, али добити много имиџом инвеститора и његовом дугорочном стабилношћу. Ми смо до сада наша богатства највише давали турским фирмама и то није феномен који се дешава само на Косову, већ и у региону”, истиче Абдиџику. Он напомиње да је за земље Балкана важно да осим Турске, привуку и европске и америчке инвеститоре.

DW

2 replies »