ДЕШАВА СЕ...

ПОЖАРИ У СРБИЈИ: ТАРА – ГОРИ 1.000 ХЕКТАРА ШУМЕ


Најављен је јак удар северног ветра на планини, тако да је ситуација и даље неизвесна. Два руска авиона гасила пожар.

27. август 2012. 17:10  Агенције

Дачић: Ситуација на Тари боља него јуче. Пожар код Чачка под контролом

Локализован је пожар у селу Радијевици на обронцима планине Златар
Танјуг

ТАРА –

Пожар на Тари није у потпуности локализован, а за поподне је најављен јак удар северног ветра на планини тако да је ситуација и даље неизвесна, изјавио је командир ватрогасно – спасилачке бригаде Ужице Саша Цицварић.

„Линија пожара простире се дубоко у планини кроз кањоне, кланце. Када ће доћи до ликвидације пожара, не могу са сигурношћу да тврдим. Видећемо, још ништа није готово“, казао је Цицварић.

Киша која је јутрос пала олакшала је посао ватрогасно-спасилачким екипама које се већ данима боре са ватреном стихијом на Тари.

„Данас су дејствовала и два ватрогасна авиона који су стигли из Русије, а временски услови су били повољни да се пожар не прошири. Остали су да горе неки каменити усеци где не може ни да се приђе и посебно је тешко гасити ноћу, а да се људи не повреде“, рекао је Цицварић.

Он је додао да су ватрогасно-спасилачке екипе добиле појачање и у људству, али да је, када су „крунски пожари“ у питању, а такви букте на Тари, најефикасније гасити пожар уз помоћ летилица.

ДАЧИЋ: СИТУАЦИЈА НА ТАРИ МНОГО БОЉА НЕГО ЈУЧЕ

Премијер Србије Ивица Дачић стигао је данас на Тару, где обилази пожаром угрожено подручје у месту Заовине, истичући да је у овом тренутку најважније да није било људских жртава.

Дачић је рекао да ће, уколико буде потребе, становништво бити евакуисано, али да се нада да до тога неће доћи, јер је ситуација данас много боља него јуче.

Дачић је навео да је и ова ситуација показала да Србија нема довољно капацитета да се носи са елементарним непогодима као што су пожари и да недостаје бар 3.000 ватрогасаца.

ГОРИ 1.000 ХЕКТАРА ШУМЕ

На Тари гори 1.000 хектара шуме. Слаба киша није била довољна да угаси ватрену стихију, која се проширила и на мокрогорску страну Таре, ка селу Оштрељ.

У насељу Ђурићи у Заовинама пожар је стигао 200 метара од првих кућа. Мештани за сада нису евакуисани.

Туристи на Митровцу и Калуђерским барама су безбедни, јер су од пожара удаљени 10, односно 30 километара.

Радници Србија Шума тешком механизацијом праве просеке и пробијају путеве како би зауставили пожар.
На Тару су стигли припадници Жандармерије и Војске Србије.

ПОЖАР КОД ЧАЧКА ПОД КОНТРОЛОМ

Највећи пожар на територији Чачка је под конторлом. Ситуације је стабилна, и нема опасности по становништво и објекте. Пожар, који се синоћ поново распламсао у околини у селу Горња Горевница, у засеоку Мандићи, је под контролом.

На простору Јељена од шума и ниског растиња остала су згаришта. Иако отвореног пламена нигде нема, још увек се страхије од олујног ветра.

На подручју Чачку и Горњег Милановца изгорело је око 600 хектара шума. Повређене су три особе и изгореле су три куће, а једна је оштећена. Пожар гаси укупно 550 професионалаца.

Киша је донекле помогла у гашењу пожара на око 300 хектара у околини граничног прелаза Вршка Чука, између Србије и Бугарске, због кога је кризни штаб Града Зајечара прогласио ванредну ситуацију.

У ПРОКУПЉУ ПОЖАР УГАШЕН

У атару села Бејашнице у општини Прокупље данас је избио велики пожар у коме је изгорело 100 хектара државне шуме, али је пожар локализован.

Како је изјавио шеф одељења за газдовање шумама предузећа “Србијашуме“ Горан Милосављевић, брзом интервенцијом ватрогасно спасилачке јединице и радника предузећа “Србијашуме“ спречено је да ватрена стихија захвати куће и помоћне објекте мештана села Бејашница у Прокупљу.

Гашење пожара додатно је отежавао јак ветар, јер се због њега пожар ширио на све стране, казао је Милосављевић.

Он је рекао да је пожар локализован, али да ватрогасно спасилачке јединице и мештани села остају да дежурају због опасности да би услед јаког ветра који дува пожар могао опет да букне.