Пожар

Руска авијација одиграла кључну улогу у зауздавању пожара у Србији


Авијација Министарства за ванредне ситуације РФ одиграла кључну улогу у зауздавању пожара у Србији

27.08.2012, 16:30
Глас Русије

самолет амфибия бе-200 вода тушение пожар

Фото: РИА Новости

Србија је у власти шумских пожара, који су захватили земљу због необично високих температура. Неколико људи је већ остало без крова над главом, има саопштења о повређенима. У гашењу ватре учествују сарадници МУП-а, ватрогасци, војска, локални становници. У складу са међувладиним споразумом о узајамној помоћи и заједничком реаговању на ванредне ситауције, Србији је притекла у помоћ и авијација Министарства за ванредне ситуације РФ.

На питања Гласа Русије одговорио је начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић:

Реч је сада у овом тренутку о неколико хиљада хектара борове шуме која је већ досада изгорела. Најопасније је било и у току јучерашњег дана на територији општине Чачак где је изгорело 600 хектара борове шуме. А јуче и данас територија на Тари територија Заовина где је око хиљаду хектара борове шуме изгорело.

Господине Марићу, како оцењујете руски допринос борби против разбеснеле стихије? Колико су корисни били авиони и хеликоптер Министарства за ванредне ситуације?

Њихова улога је била кључна у зауздавању свих већих пожара у републици Србији. Најпре се укључио хеликоптер Камов руског МВС.  Више десетина налета је имао и помагао у локализацији практично свих већих пожара Србији а од момента када су у Србију дошли авиони Беријев и Иљушин укључили су се у акцију гашења највећих пожара у то су пожари у околини Чачка и на Тари . Ми и данас очекујемо да у току поподнева и Беријев и Иљушин имају више налета у рејону Таре. 

Влада Србије се обратила Министарству за ванредне ситуације РФ са молбом да остави Ил-76 на аеродрому у Нишу до 15. септембра. Шта је одговорила Москва?

Добили смо врло брзо одговор са руске стране и сагласност да тако и буде а наш предлог и премијера Дачића је био да имајући у виду временску прогнозу за овај наредни период да те летелице буду у Србији као подршка снагама са земље.

Авијација Министарства за ванредне ситуације врши летове и на територији суседних држава?

Јесте то јесте начелан договор већ сада хеликоптер Камов дејствује у БиХ у околини Мостара а надамо се да када ове пожаре у Србији ставимо под контролу да ће и два авиона моћи у том случају да помогну у региону где је помоћ потребна.

Тако се може рећи да руско-спрски Хуманитарни центар за ванредне ситуације, отворен овог пролећа, фукционише како се од њега очекивало?

Ради апсолутно на одговарајући начин и мислим да је пред њим заиста светла будућност не само када је Србија у питању већ и цео регион.

3 replies »