Пожар

Ништа без Руса…


Ништа без Руса…

28. 08. 2012

Руски авиони „иљушин“ са 42 тоне воде и „беријев“ са 12 тона зауставили ватрену стихију која је претила да се прошири до Мокре горе. Пресс једини у хеликоптеру МУП-а са Ивицом Дачићем надгледао акцију спасавања

– Како је, људи? – пита Дачић мештане села Ђурићи. – Густо, газда, густо…

Руски авион „иљушин“ са 42 тоне воде креће из Ниша и биће око 15 часова изнад угрожених делова Таре. Након тога одмах ће „беријев“ изручити 12 тона воде. Временске прилике не иду у корист авионима јер није довољно ведро и дува јак ветар. Са друге стране, без обзира на то што је температура значајно опала, ветар може да пренесе ватрену стихију, да угрози и удаљена села, а са друге стране може да се прошири и до Мокре горе… – изреферисао је Предраг Марић, помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације премијеру Дачићу, који је са репортером Пресса надлетао и надгледао Србију која гори.

„Да није дошла помоћ из РФ, не бисмо угасили ниједан крупан пожар са тренутно расположивим капацитетима“ изјавио је начелник сектора за ванредне ситуације МУП Републике Србије, Предраг Марић тако констатујући тужан резултат окупације про-НАТО режима у последњих 12 година. (Пресс)

+++

„Захваљујући руској помоћи успели смо да спасимо преко 250 живота наших старијих суграђана, њихову имовину, села, па чак и градове (Чачак) и више десетина хиљада хектара листопадне и црногоричне шуме од непроцењиве вредности“.

Наиме, већ неколико дана на више локација широм Србије, траје огорчена борба са ватреном стихијом која гута све испред себе. Захваљујући авионима Бе200 и ИЛ76 и хеликоптеру Камов, сви пожари су локализовани а 90% их је ликвидирано.

Податка ради, ова 2 авиона су у последњих 72 часа извршила на десетине налета избацивиши хиљаде тона правих правцатих водених бомби по веома неприступачном терену за гашење пожара.

Детаљ са терена, Тара…

Ил76 МЧС разбија епицентар пожара код Мокре горе 27.08.2012

Бериев 200 –  „звер“ за гашење пожара који имају карактер елементарне непогоде

БЕ 200 је погасио више од 10 великих пожара на простору Краљева, Зајечара, Бора који су били практично ван контроле и поред надчовечанских напора ватрогасаца и локалних мештаба
У недељу око 22:00 угашен и највећи пожар у рејону горње Горевнице кога је гасило готово 3000 припадника војске, жандармерије, добровољаца и локалних мештана. Бе 200, у неколико налета, је и тај пожар са лакоћом угасио.

______________
Извор: Пресс, ФБ

6 replies »

  1. Hvala mocnoj Rusiji koji pomazu ne samo Srbiji, vec citavom regionu.Nisam video da je Turska pomogla Federaciju BiH, kazu cekaju neko „odobrenje“ od turskih vlasti ,a sve ove godine su pljuvali po rusima! Ti piloti su zasluzili da se napravi bar jedan dokumentarni film o njihovoj velikodusnoj pomoci! Hvala Vam na svemu!!!

    Свиђа ми се

    • Па били су 1999 г. а сада су негде у Авганистану , Ираку , Либији и врте се негде око Сирије и Ирана ,и максимално се труде да што више и што убитачније да спрже и запале све што у себи има живот.

      Свиђа ми се