Балкан

Ватрена олуја на Тари, троје повређених; Четири пожара код Чачка, један код Прокупља, четири у Топлици, најтеже код Мердара


Пожар на Тари пробио противпожарни бедем код села Оштрељ. Повређена два ватрогасца и један припадник Жандармерије. Мештани Оштреља су за сада безбедни. Ватра букти код Чачка и Мердара
30. август 2012. 16:17 > 18:22    Танјуг, Новости.рс

Ватра опет букти – Фото: Архива ВН

Пожар на Тари пробио је противпожарни бедем код брда Оштрељ. Том приликом повређени су два ватрогасца и један припадник Жандармерије. Ватрогасци покушавају да спрече ширење пожара ка Мокрој гори.

У последњем тренутку успело је да се спасе око 30 ватрогасаца, који су били одсечени приликом гашења пожара на потезу Гребен на Тари. Један припадник Жандармерије поломио је ногу, док је један ватрогасац повредио око, јавља дописник РТС-а.

На брду Оштрељ ватра је ношена ветром изненада сукнула из кланца и пробила противпожарни бедем где се сада води главна борба како би се пожар зауставио пре него што захвати нове велике шумске појасеве ка Мокрој гори.

Пожар гасе и руски авиони и хеликоптери МУП-а Србије. Све расположиве спасилачко-ватрогасне јединице и механизација ангажовани су на том подручју.

„Ситуација је тренутно веома лоша. Шума на мокрогорској страни Таре гори, али нису угрожена домаћинства и куће и селу Оштрељ“, рекао је начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а Србије Горан Николић.

Заменик директора департмана за међународне односе Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације Валериј Шујков рекао је да ће у гашењу пожара на Тари бити ангажовани и један руски хеликоптер, као и још један авион.

Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић је рекао да око 300 људи данас даје све од себе, да је пожар на Тари локализован на три стране.

Према његовим речима, на четвртој страни, пожар ка Оштрељу ће, уз налете авијације и максималне напоре са земље, покушати да ставе под контролу. Марић је рекао да је овај дан кључан у борби против пожара на Тари.

*****

МАРИЋ: ЧЕТИРИ ПОЖАРА КОД ЧАЧКА, ЈЕДАН КОД ПРОКУПЉА

Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је данас да су тренутно активна четири пожара у околини Чачка и један на територији Прокупља, у близини копнене зоне безбедности и најавио деловање војних хеликоптера у гашењу.

Марић је, у изјави за РТС, рекао да је са Војском Србије направљена координација и да би током вечери на гашењу пожара у околини Чачка требало да почне деловање хеликоптера Војске Србије на гашењу позара.

Он је рекао да је данас ангажована и пољопривредна авијација ЈАТ-а, која ће и сутра, са аеродрома Лађевци, деловати где буде потребно, а најавио је и долазак још једног руског авиона.

На основу договора с Министарством за ванредне ситуације Руске Федерације, стићи ће још један авион типа „Иљушин“, а прекосутра требало би да стигне још један хеликоптер веће носивости, који ће се укључити у акције гашења пожара, казао је Марић.

Према Марићевим речима, велики пожар гори и на територији Прокупља, у близини копнене зоне безбедности, а постоје и информације да се са бугарске стране, око три километра од границе, јавља велики пламен.

Иако бугарска страна тврди да ће током вечери тај пожар ставити под контролу, надлежне службе Србије морају да се припреме и за могућност да тај пожар да „уђе“ на територију Србије, додао је он.

*****

ЧЕТИРИ ПОЖАРА У ТОПЛИЦИ, НАЈТЕЖЕ КОД МЕРДАРА

На подручју Топлице данас су евидентирана четири пожара, а најтежа ситуације је у близини административног прелаза са Косовом Мердаре, на локацији Орловица.

Тај пожар је захватио и део копнене зоне безбедности, а ватрогасно-спасилачке јединице су ангжоване на гашењу, рекао је Тањугу начелник Сектора за ванредне ситуације Топличког округа Срђан Митровић.

Пожар је захватио линију од око пет километара од места Орловица до села Матарово, рекао је Митровић, прецизирајући да је пожар „дошао с друге стране“ административне линије.

********

30.08.2012 19:04 Танјуг

Локализовани пожари у селима код Лепосавића

ЛЕПОСАВИЋ – Пожар који се током претходне ноћи раширио према селу Јошаница, у општини Лепосавић, локализован је данас око 18 сати, изјавио је начелник општинског одељења за елементарне непогоде Миленко Милентијевић.