ДЕШАВА СЕ...

Заустављен пожар код Оштреља, гори код Лепосавића


31.08.2012 22:40 Танјуг

Заустављен пожар код Оштреља, гори код Лепосавића

ТАРА – Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је вечерас Тањугу да су ватрогасци зауставили пожар изнад Оштреља на Тари, тако да насеља нису угрожена и не планира се евакуација сеоског становништва.

У селима Бановићи и Ћирковићи, у општини Лепосавић, на северу Косова вечерас је избио пожар који прети да угрози куће у овим селима, изјавио је члан општинског већа у Лепосавићу Зоран Милојевић.

+++

Ватрогасци зауставили пожар изнад Оштреља на Тари, за сада без евакуације становника

Бета, Танјуг, Срна | 31. 08. 2012. – 19:16х
измена вести 22:09х | Фото: Бета

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је вечерас Танјугу да су ватрогасци зауставили пожар изнад Оштреља на Тари, тако да насеља нису угрожена и не планира се евакуација сеоског становништва.


– Ватрогасци су успели да зауставе пожар изнад Оштреља буквално на десет до 15 метара од кућа, а и ветар је променио правац. За сада нема планова за евакуацију, иако се јутрос у једном моменту чинило да ће то бити неопходно – рекао је Марић.

Истакавши да су ватрогасци и сви који учествују у гашењу пожара данас радили без прекида и у неколико наврата одбијали ватру, Марић је рекао да ће у току ноћи екипе и даље радити на одбрани насеља, а са сутра се очекује већа помоћ.

– Организовали смо да још 250 људи са техником дође сутра. Имао сам контакт и са руским колегама да се сутра појача дејство авијације. Као што радимо последњих неколико дана, покушавамо да сваког дана направимо неки помак на боље – објаснио је Марић.

Он је навео да је због мрака обустављено активно гашење ватре и да се у овом тренутку само бране сеоске куће, истакавши да је неизвесно каква ће бити ситуација у току ноћи.
– Држи се линија одбране која је направљена. На гашењу је данас било ангажовано око 320 људи, с тим што још 250 стиже ујутру – изјавио је Марић.

Претходно је јак ветар отежавао гашење шумског пожара на Тари, па дејства авиона нису била могућа.

Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић је раније данас рекао да је ветар поново распламсао пожар на Кремнама и да све расположиве снаге раде на његовом гашењу.

– У овом тренутку није могуће проценити колика је површина захваћена пожаром – казао је Бабић.

Пожар, због густог дима, гасе само ватрогасци са маскама, а гашење из ваздуха биће могуће тек када се небо мало рашчисти од дима, преноси Радио-телевизија Србије.

Начелник Управе ватрогасно-спасилачке јединице Горан Николић изјавио је да ватрогасци праве просек да би се спречило ширење пожара. Пут се прокопава на Липовом Врху и Трешњиној Главици да би се зауставило ширење ватре ка Мокрој Гори.

Николић је рекао да је пожарна линија веома дуга, а механизација иде са обе стране и прате је ватрогасци. То је веома ризичан посао, али не постоји други начин да се заустави ватра, истакао је он.

Према подацима са терена најтежа ситуација је на Кремни. Уз ватрогасно спасилачке јединице, војску и жандармерију на Тари је на гашењу пожара ангажован полицијски хеликоптер „Бел“, а очекује се да ускоро стигне и руски хеликоптер „Камов 32“.

Припадници ватрогасно-спасилачких јединица на Тари су, на најугроженијим подручјима направили нове линије одбране, односно противпожарне путеве, али јак ветар отежава гашење.

Начелник сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је Тањугу да су на Тари на угроженим местима направљене нове одбрамбене линије и да очекује да ће ватра бити стављена под контролу. Марић је додао да је због ветра ситуација јако тешка, а да би руски хеликоптер „Камов“ требао убрзо да стигне.


Уз Тару, најтежа ситуација са пожарима евидентирана је на подручју Мердара, Сијаринске бање и Власотинаца. Бабић је рекао да је на подручју Сијаринске бање у гашење ватре укључен војни хеликоптер, а на подручју Власотинца три авиона пољопривредне авијације.

Према његовим речима, тешка ситуација је и на подручју Мердара, где је током пре поднева руски авион „Беријев“ дејствовао три пута.

На Тару стижу и појачања – ватрогаци, војска, жандармерија, добровољци.

На нишки Аеродром стигли су авиони привредне авијације носивости од 1.500 до 2.000 литара воде, који би заједно са руским авионима требало да се укључе у гашење пожара чим услови то дозволе.

+++

31. 08. 2012. Ужице

Аутор: Светомир Милутиновић Извор: Радио Луна

Позив Градског штаба за гашење пожара на Тари

На седници, одржаној у петак увече, Градски штаб за ванредне ситуације Ужица, позвао грађане да се укључе у гашење пожара на Тари.

Градски штаб за ванредне ситуације позива све грађане који су у могућности да се укључе у акцију гашења пожара на Тари. Полазак је у 3.45 часова са Градског трга. Превоз је обезбеђен.

Потребно је понети прибор и алат који су у функцији гашења ватре, воду и храну.