ДЕШАВА СЕ...

КОСМЕТ: Сами гасе пожар, помоћ Приштине не желе


Пожар који је јуче касно поподне избио у селима Ћирковићи и Бановићи у општини Лепосавић, на северу Косова и Метохије, још није угашен, иако се мештани, ватрогасци и радници Одељења за ванредне ситуације без престанка боре са ватреном стихијом.

01. 09. 2012. Бета, фото: Фонет

Пожар се шири ка Рашкој, а српски ватрогасци и војска не могу да помогну

Члан Општинског већа Лепосавића Зоран Милојевић, који је јутрос обишао подручје захваћено пожаром, рекао је да куће нису угрожене али да се пожар шири према територији Рашка и да су ватрогасне екипе из те суседне општине спремне да интервенишу.

„Очкујем да ће пожар, који је захватио око 50 хектара, у току дана бити локализован али нисам сигуран да ће тако и бити, рекао је Милојевић.

Он је додао да и поред обавештења да им је готово свакодневно потребна помоћ припадника Кфора у гашењу пожара на подручју општине Лепосавић, официри те војне мисије не желе да пошаљу своје хеликоптере.

„Тражили смо преко представника Унмика да нам Кфор помогне у гашењу пожара, али они једноставно неће да помогну. Циљ им је да нас натерају да ми помоћ тражимо преко косовских институција у Приштини које ми не признајемо и не прихватамо“, рекао је Милојевић.
 
„Кфор је још једном изашао из свог мандата и уместо да се бави стварањем услова за безбедан живот припадника свих националних заједница на Косову и Метохији, ова војна мисија је сервис косовске владе и све се чешће бави политичким а не безбедносним питањима“, рекао је Милојевић.

У општини Лепосавић у последње две седмице ватрена стихија је прогутала око 300 хектара шума, ниског растиња и ливада, а пожари је било и у селима око Звечана.