ДЕШАВА СЕ...

Халбауер од Древса преузео дужност команданта КФОР-а


Новоименовани командант КФОР-а Фолкер Халбауер преузео је дужност од досадашњег команданта те војне мисије Ерхарда Древса.

07.09.2012. Извор: КИМ, ТВ МОСТ, БЕТА

фото: КиМ

На свечаној церемонији примопредаје команде над КФОР-ом у главном штабу у Приштини, досадашњи командант КФОР-а немачки генерал-мајор Ерхард Древс предао је дужност новоизабраном команданту, такође немачком генерал-мајору Фолклеру Халбауеру. Примопредаја је извршена у присуству команданта здружених НАТО снага у Напуљу Бруса Клингана.

Одлазећи командант Древс казао је, обраћајући се бројним званицама, да је за време његовог командовања постигнут напредак на Косову.
„Уверавам вас да су војници КФОР-а значајно допринели напретку и безбедности, посебно на северу Косова, где су ситуације у одређеним моментима представљале изазове“, казао је Древс.

Командант здружених НАТО снага у Напуљу, адмирал Брус Клинган рекао је да је током протекле године доста учињено на безбедности, сигурности и слободи кретања.
„Док политички напредак неминовно подразумева промене, НАТО циљеви су били и остају: стварање безбедног окружења и слободе кретања за све на Косову“, рекао је Клинган.

Примопредаја дужности извршена је у присуству бројних званица, а међу њима била је и Јахјага која је Древса одликовала „војном медаљом за службу на Косову“. У обраћању гостима истакла је да смена команде има посебно значење, јер долази у време „успешног окончања надзиране независности“.
„Улога војника КФОР-а у овом процесу била је неспорна. Пружали су нам подршку у стварању услова за успостављање вишенационалног друштва, на поштовању реда и закона, као и пружању безбедности за све“, казала је Јахјага.

Церемонија примопредаје дужности на челу КФОР-а пропраћена је интонирањем химне и почасним уношењем заставе НАТО-а, као и симболичним уручивањем признања досадашњем команданту Ерхарду Древсу.
Халбауер је шести немачки генерал који је на челу Кфора од стационирања међународних снага на Косову јуна 1999. Нови командант Кфора рођен је 1955. године у покрајини Баден-Виртемберг, а до сада је обављао функцију шефа штаба Копнених снага Немачке.

1 reply »